Belföld

Ingatlanpiaci körkép – fővárosi lakásárak

Idén 35 ezer új lakást adnak át, elsősorban Budapesten és a megyeszékhelyeken. Budán még a szép fekvésű panelek is jól mennek, Pesten pedig újra népszerű a belváros.

2002 első felében a hatóságok 10 ezer befejezett új lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt, s közel 23 ezer új lakás építése kezdődhetett el – olvasható az Ecostat legfissebb Ingatlanbarométerében. A használatba vett lakások száma 22 százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké 8 százalékkal nőtt az előző év első feléhez viszonyítva.


Ingatlanpiaci körkép – fővárosi lakásárak 1

Az új lakások számának növekedése elsősorban a fővárosra és a nagyvárosokra jellemző, a községekben csupán 1 százalékkal nőtt. Csökkenő növekedési dinamika mutatkozik az üdülők terén is: 2002 első felében csak 400 új üdülő építésére adtak ki engedélyt és 250 új üdülőt vettek használatba.

Összességében elmondható, hogy idén körülbelül 33-35 ezer új lakás épül, ami közelíti a szakértők által kívánatosnak tartott évi 40 ezres lakásszám-gyarapodást. A 80 négyzetméter alatti új lakások száma 46 százalékkal nőtt – ezen belül a 40 négyzetméter alattiaké több mint kétszeresére –, a 80 négyzetméter felettieké 6 százalékkal. A lakások átlagos alapterülete 96 négyzetméter, 6 négyzetméterrel kisebb, mint 2001 első felében.

Nyomott árak, alacsony díjak 

Befektetés céljából ma érdemes lakást vásárolni – vélik a szakértők, akik a következő ingatlanár-emelkedési „boom”-ot az EU csatlakozás időszakára jósolják. Nyomottak az ingatlanpiaci árak, tehát ha valakinek van befektetésre szánt pénze, kedvezményes lakásvásárlási kölcsön igénybevételével jó minőségű, jó helyen lévő lakást tud venni. A bérletbe adás fedezi a lakásfenntartási és állagmegóvás költségeit, s még szerény hasznot is hajthat.
Az ingatlanok bérbeadásából származó bevétel azonban mérséklődő trendet mutat. Az elmúlt időben sokan vettek befektetés céljából ingatlant, s azt viszonylag magas bérleti díjért adták ki. A piacon emiatt erősen nőtt a bérbe adott ingatlanok száma, a kereslet visszaesése jelentős bérletidíj-csökkenést eredményezett. Egy-két évvel ezelőtt még az ingatlan árának egy százalékáért lehetett havonta kiadni egy lakást, mára ez az arány lassan eléri– lakásérték fél százalékát – ahogy az Európában szokásos. 

Budán még a panel is megy

A használt lakások piacán a vevők egyre szélesebb körben válogathatnak. Használt lakások közül ma azok adhatók el gyorsan, amelyek:

• viszonylag jó állagúak;
• Buda kedvelt, kiemelt részein (például a Rózsadomb környékén, Bel-Buda csendes utcáiban) találhatók, 35-40 négyzetméteres alapterületűek, egy-másfél szobásak, és áruk 280-300 ezer forint négyzetméterenként;
• Buda panorámás területein ugyanilyen adottságúak, ezek ára 320-360 ezer forint négyzetméterenként;
• régebbi építésű nagyobb, polgári lakások a város csendes részein.

Markáns a kereslet a 10 millió forint alatti, budai oldalon lévő, egy plusz két félszobás, 50 négyzetméteres panellakások iránt is. Kelenföldön, Őrmezőn átlagban 160 ezer forint négyzetméteráron, Gazdagréten ugyanilyen adottságú panellakás 180 ezer forint négyzetméteráron cserél gazdát.

Az ennél kisebb alapterületű panelek négyzetméterára helytől, állagtól függően a 200 ezer forintot is meghaladhatja. A 65-70 négyzetméteres panelotthonok viszont 140-150 ezer forintért kelnek el négyzetméterenként.

Óbuda lakótelepein 110-125 ezer forintos áron kínálják a lakások négyzetméterét. A Pók utcai lakótelepen egy felújított, jó fekvésű lakás négyzetmétere 160-180 ezer forint.


Ingatlanpiaci körkép – fővárosi lakásárak 2

Újra népszerű a pesti belváros

A pesti oldalon lévő lakótelepeken, így a Kárpát utcai és a Vizafogó lakótelepen, valamint Zugló egyes helyein 150-175 ezer forintért kínálják a lakások négyzetméterét. Kőbányán és Újpalotán átlagban 100-120 ezer, Csepelen az előbbieknél lényegesen alacsonyabb, 90-105 ezer forintos négyzetméterár a jellemző.

A Pest hagyományos építésű belvárosában lévő lakások iránt újra nő a kereslet, egyre több fiatal akar ott lakást magának, és megkezdődött a be-, illetve visszaköltözés a környező településekről. A helyzet ellentmondásosságát és környezet-függőségét jelzi, hogy ezzel egyidejűleg van néhány olyan terület a fővárosban, ahol minimálisra csökkent a használt lakások kereslete.

Új építésű lakásban a közepes méret a nyerő

A vevők azokat az új építésű ingatlanokat vásárolják szívesen, melyek ára a használt lakások kínálati áránál nem sokkal magasabb. Az új építésű ingatlanok közül elsősorban azokat keresik, amelyeknél viszonylag egyszerű a kivitelezés: 35-80 négyzetméter közötti az alapterületük, piacképes az áruk, a nagy, tágas belső tér helyett több kisebb helyiséget lehet kialakítani, továbbá könnyű és gyors a hitelfelvétel lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik