Belföld

Európai szervizközpontot hoz az LG Székesfehérvárra

A koreai LG Electronics szolgáltatási export szerződést kötött az Albacomppal. A cég Európában értékesített CD-írói és DVD olvasóinak garanciális javítását novembertől Székesfehérváron végezteti.

Az LG Electronics mintegy 14 millió darab optikai egységet (CD-író -újraíró, DVD olvasó és COMBO unit) forgalmaz évente Európában, melyekhez kétéves garanciát ad. Az LG tapasztalatai szerint a meghibásodás ugyan 1 százalék alatti, ám éves szinten ebből is komoly javítandó darabszám adódik.

A cég vezetése ezért úgy határozott, hogy megoldást keres az általa Európában forgalmazott optikai eszközök javítására. Együttműködő partneréül az egyetlen hazai tulajdonú számítógépgyártót, a székesfehérvári Albacompot választotta.

A két cég megállapodást kötött az LG által Európában forgalmazott optikai eszközök ipari jellegű, technologizált javítására. A hibás egységeket az LG – logisztikai hátterére támaszkodva – összegyűjti, az Albacomppal közösen kidolgozott logisztikai útvonalon az Albacomp közvámraktárába szállítja, majd az Albacomp szakemberei az európai javítóbázis számára biztosított technológia szerint megjavítják azokat.

Egyedülálló outsourcing

A tevékenység jellege szolgáltatás-export. A javítás és a teljes logisztikai tevékenység, időigénye 7 nap, a javított egységek az LG logisztikai központjába kerülnek vissza, ahol garanciális csereként használják fel őket a továbbiakban. A koreai cég ilyen jellegű outsourcing tevékenységet nem végeztet Európában. Az új üzem komoly súllyal szerepel az Albacomp hosszú távú üzleti terveiben is.

Az új üzem számára a technológiai támogatást az LG közvetlenül Koreából biztosítja, ám a helyet, a munkaerőt és a szaktudást a kizárólag magyar tulajdonban lévő és kizárólag magyar munkaerőt foglalkoztató Albacomp Rt. nyújtja.

A javítóüzem induláskor két műszakban 20 főt foglalkoztat, ami egy-két éven belül jelentősen növekedhet. Emellett – amennyiben az üzemegység beváltja a hozzá fűzött reményeket – az LG további együttműködés lehetőségét helyezte kilátásba, mely kiszélesítheti a javításra kerülő termékek körét. Az új üzem termelési értéke a felfutás után várhatóan eléri a négyszázmillió forintot.

Az LG a koreai GDP 18 százalékát adja

A szöuli központú LG csoportnak világszerte 72 leányvállalata van, és 53 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A cég a koreai GDP 18 százalékát adja. A koreai cégek közül Közép-Európában elsőként, 1989-ben jelent meg Magyarországon. Az LG Electronics Magyar Kft. számítástechnikai és informatikai termékeket, szórakoztató elektronikai és háztartási berendezéseket forgalmaz Magyarországon. A monitorok és a digitális tárolóeszközök terén piacvezető hazánkban.

Az Albacomp Számítástechnikai Rt-t 1987-ben hozta létre 17 magánszemély, számítástechnikai és elektronikai eszközök szervizelésére és karbantartására. Az azóta is kizárólag magyar tulajdonban levő cég napjainkban résztulajdonos közel 20 belföldi Kft-ben és több vegyesvállalatban, 2001. évi konszolidált forgalma meghaladta a 12 milliárd forintot. Idénre 10 százalékos árbevétel növekedést várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik