Belföld

Budapest a kockázati tőke egyik regionális központja

Az idei évben eddig több mint 80 millió eurónak megfelelő kockázati és magántőkét fektettek be a Magyarországon működő alapok. Budapest az iparág centruma is a térségben: bár a befektetések jelentős része a környező országokban jelenik meg, az egyre terjeszkedő vállalatokat innen irányítják.
A szektor meghatározó szereplői november 14-én nyitott szakmai konferenciát szerveznek Budapesten, ahol ötödik alkalommal adják át az év legsikeresebb vállalatának ítélt díjat.

Az alapkezelők szerint a vállalati vezetők növekvő szakértelmének a jele, hogy egyre gyakoribbak a menedzsment kivásárlások, amelynek során a sikeres cégek vezetői válnak társtulajdonosokká a kockázati és magántőke segítségével. A kockázati tőkebefektetők ugyanis nem csupán anyagi erőforrást, hanem szaktudást is átadnak partnereiknek – ezzel megalapozzák a fenntartható növekedést és hosszú távon is értéket teremtenek.
A szektor továbbra is szívesen finanszíroz induló, illetve már bizonyított technológiaorientált vállalkozásokat (ez utóbbira példa a GTS Datanethez kapcsolódó idei tranzakció), jelen van a szórakoztatóiparban (UCI Central Europe, Intercom), a szolgáltatásokban és az ipari termelésben (NABI Autóbuszipari Rt., Cofinec) is. Az Egyesület által kiadott, az “Év Vállalata” díj korábbi nyertesei (az Index, a Graphisoft, a Laserbit, Pharmavit, Recognita vagy a Synergon) példázzák, milyen sokféle profilú vállalat fejlődését segíti a kockázati és magántőke Magyarországon. Az idei nyertest a szervezet által felkért elismert szakemberekből álló bizottság választja ki a nyilvános pályázaton indulók közül.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) elnöke, Dr. Zombory Viktória úgy véli: bár a jogszabályi környezet kedvező az iparág számára, a Kockázati Tőke Törvény ma még nem ösztönzi a jelentősebb hazai intézményi befektetőket (bankokat, biztosítókat, magán nyugdíjpénztárakat), hogy befektessenek a kockázati alapokba, ezért közös érdek a szabályozás átalakítása.

Az idei konferenciára nem csupán a szektor szereplői, de a vállalatok vezetői, kormányzati szakemberek és az európai társszervezetek vezetői is meghívást kaptak. A rendezvény célja, hogy az iparág legnevesebb képviselői segítségével bemutassák a Magyarországon több, mint egy évtizede meghonosodott, még mindig kevéssé ismert szektor szolgáltatásait, az utóbbi időszak tendenciáit és a várható kihívásokat. Az aktuális helyzetértékelés mellett szó lesz a vállalatfelvásárlásokról és a vállalati expanziós politikákról, fejlődésük korai fázisában lévő vállalkozások finanszírozásáról, valamint a magántőke alapok által támogatott kivásárlásokról is.

A tanácskozás nyitóelőadását László Csaba Pénzügyminiszter tartja.

A konferencia szünetében 11.00 órakor sajtótájékoztatót rendezünk.

Az MKME a kockázati és magántőke lényegében minden jelentős magyarországi anyagi és szellemi forrásának képviselője. Célja az iparág fejlődésének előmozdítása a befektetői alapok, a vállalkozók, a témával foglalkozó szakemberek és a gazdaság egészének érdekében. Az Egyesület egyrészt a tagok érdekeit fogja össze, másrészt pedig a kockázati tőke iparág érdekképviseleti szerveként működik. Rendszeres szakmai programok keretében az Egyesület fórumot biztosít a tagok közötti közvetlen eszmecserére, a szakma közös problémáinak megbeszélésére, valamint magas szintű szakmai és etikai értékrend kialakítására. Az Egyesület segíti a kockázati tőke fogalmának hazai megismertetését, emellett kapcsolódási pontot teremt az iparág nemzetközi szervezeteivel.
Az egyesület 30 teljes jogú tagot tömörít, akik összesen mintegy 3 milliárd EURO befektetésre váró tőke felett rendelkeznek a régióban, 31 társult és 13 egyéni tagja pedig szakértelmével segíti elő az iparág és az egyesület céljainak megvalósítását.


Részletes program és további információ:
www.hvca.hu
Mihalik Judit
T: 06-30-466-0734

Újságírói akkreditáció:
(Kérjük, ezen a címen jelezze, ha részt kíván venni a konferencián.)
hvca@hvca.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik