Belföld

Érdektelenségbe fulladt Medgyessy amerikai üzletemberek előtt tartott előadása

A miniszterelnök amerikai látogatása során meglátogatta az Amerikai Kereskedelmi Kamarát is, ahol előadást tartott a hazánkba történő befektetési lehetőségekről. Az érdeklődök között nagyon kevés potenciális befektető akadt.

A beszélgetés, amelyre a kormányfőt Csillag István gazdasági miniszter és magyar üzletemberek is elkísérték, olyannyira érdektelenségbe fulladt, hogy a tervezett másfél órával szemben egy óra alatt befejeződött.

Történt mindez annak ellenére, hogy Magyarország egyik első számú jelöltje a 2004-es uniós bővítésnek, amely automatikusan megnöveli majd tőkevonzó képességét, és amely révén stratégiai telephelyévé válhat számos külföldi vállalkozásnak –  írja a United Press International, a találkozóval kapcsolatban.

Ennek ellenére az érdeklődés kicsi volt, már ha bármit is jelez a Medgyessyvel történő találkozási lehetőséget kihasználó üzletemberek száma – jegyzi meg a lap.

„Magyarország egyedülálló befektetési lehetőségeket kínál” – mondta Medgyessy, és az ország erősségének nevezte például a biotechnológiai szektort.

A balközép kormánynak áprilisi megválasztása után szembesülnie kellett azzal, hogy nem könnyű újra növekedési pályára állítani az exportot, fellendíteni a befektetési kedvet, valamint megküzdeni az erős forint hatásával, amely a külföldi befektetők számára megdrágítja a magyar termelést.

Ezzel párhuzamosan egyre több tengerentúli cég számára gondot okoz, hogy magyarországi beruházása során nem látja garantálva szoftverei szerzői jogi védelmét. Az UIP cikkének szerzője szerint a székesfehérvári IBM-gyár bezárásának részben az is oka volt, hogy a magyar hatóságok nem voltak képesek garantálni a cég számára a szoftverek szerzői jogi védelmét. Újságírói kérdésre Medgyessy Péter egyébként azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint az IBM visszalépésének első számú oka a túlzottan felértékelt forint volt.

„Ahogy Magyarország készülődik az Európai Unióhoz való csatlakozásra, számos cég úgy látja, hogy a magyar kormány sokkal inkább koncentrál a Brüsszelből érkező források fogadásának biztosítására, ezen belül is elsősorban az agrártámogatásokra, mint az új, külföldi beruházások felé való nyitásra” – jegyzi meg a cikk szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik