Belföld

Az EU-konvent ellenzi Törökország csatlakozását

Valéry Giscard d'Estaing, az Európai Unió intézményi reformjainak megtervezésével foglalkozó alkotmányozó konvent elnöke egyértelműen állást foglalt Törökország EU-taggá válása ellen a Le Monde-nak adott nyilatkozatában, amelyet pénteken közölt a francia lap.

“Törökország nem európai ország, belépése az EU-ba az Európai Unió végét jelentené. Akik Törökország csatlakozását kívánják, azok az EU ellenségei” – idézte a volt francia elnök szavait a Le Monde.    


Giscard d’Estaing azzal érvelt, hogy Törökország fővárosa nem Európában van, lakosságának 95 százaléka is Európán kívül él, s az európaitól eltérő a kultúrája és az életmódja. Mihelyt tárgyalni kezdene az EU Ankarával a tagfelvételről, nyomban felvetődne a kérdés, hogy miért ne tárgyalhatna ugyanerről Marokkóval is, elvégre a marokkói uralkodó is régóta szorgalmazza ezt – fejtegette az EU-konvent feje. Arra is utalt, hogy Ankara csatlakozása esetén Törökország lenne a legnagyobb lélekszámú tagállam, övé lenne a legnagyobb létszámú csoport az Európai Parlamentben. Az EU-konvent elnöke szerint tagság helyett inkább partneri viszonyról, szoros együttműködésről kellene szerződést kötni Törökországgal, olyan jellegűt, amilyet Ukrajnával kötöttek a tizenötök.


[Részletek a Le Monde oldalán]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik