Belföld

Az ORFK figyeli a chatszobákat

A rendőrség figyelemmel kíséri az interneten a főbb chat-csatornákon zajló párbeszédeket - tájékoztatta Dormán Tivadar, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ezredese az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságát a testület csütörtöki ülésén.

Az ezredes beszámolója szerint az ORFK-n belül működő internetrendőrség munkatársai önmagukat nem felfedve kutatnak bűncselekményekre utaló információk után a világháló csevegésre szolgáló honlapjain.


Dormán Tivadar hangoztatta, hogy a chat-oldalak tartalma nyilvános, ezért tevékenységük nem ütközik törvénybe. – Az elektronikus levelezésbe a rendőrség természetesen nem tekinthet be, ugyanis azok tartalma titkos – tette hozzá az ezredes.


Kifejtette, hogy a chat-csatornák megfigyelését végző rendőrök főleg a közbiztonság szempontjából veszélyes rendezvényekkel kapcsolatos információkat gyűjtik, betörési kísérletek “lefülelésére” koncentrálnak.


Példaként a labdarúgó mérkőzéseket követő összetűzéseket említette, amelyekről a hatóságoknak az internet révén pontos értesüléseik lehetnek. – Etikai szempontból az internetes csevegés során elhangzó véleményekkel a rendőrség nem foglalkozik, hiszen az emberek nézetei nem esnek büntetőjogi kategória alá – emelte ki Dormán Tivadar.


Megjegyezte, hogy az internetrendőrség figyelmének középpontjában áll a pedofil web oldalakat üzemeltetők felderítése is, ám ezekre az elkövetőkre nem feltétlenül a csevegő oldalakon találnak rá.


Az ezredes jelezte, hogy az egyelőre csupán négyfős, a világhálóra specializálódott részleg munkája csupán észlelésre és adattovábbításra korlátozódik, a nyomozati tevékenységet már az illetékes szervek végzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik