Belföld

Kedvezmények az EU mukaerõpiacának fellendítésére

A munkahelyteremtés érdekében az Európai Unió tegnap valamelyest lazított az egységes belső piac versenyszabályain. A nagyobb munkanélküliségű térségekben egy bizonyos határig a tagállam adó- és járulékkedvezményeket adhat a vállalkozásoknak, sőt egy évre ötven százalékban átvállalhatja e terheket a munkáltatótól, ha az időskorú, pályakezdő, régóta állástalan, alacsonyan képzett, gyermekét egyedül nevelő, etnikai kisebbséghez tartozó, vagy más okból a szokásosnál is hátrányosabb helyzetű munkaerőt alkalmaz. Rokkantak állásba vétele esetén a kedvezmény hatvanszázalékos lehet.

Az uniós versenyszabályok alóli, átmeneti és korlátozott felmentés – vagyis az adókedvezmény, illetve az állami támogatás – egy éven át vehető igénybe. Vonatkozik a börtönviseltek, a kábítószeresek és a gyermekgondozási szabadságról visszatérők munkáltatására is. A kedvezményezettek köre később tovább bővülhet.

Az EU-ban makacsul nyolc-kilenc százalék között van a munkanélküliek száma. Az ötven éven felüliek, illetve az említett okokból hátrányban lévők elhelyezkedési esélyeit sem sikerült javítani, mert Európában mind a munkaerő, mind a tőke mozgékonysága sokkal kisebb, mint Amerikában - írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik