Belföld

Holland Filmhónap – Örökmozgó Filmmúzeum

Az idei holland filmhónap érdekessége, hogy együtt láthatjuk a holland némafilmtörténet legkorábbi alkotásait a kortárs filmekkel.

A filmek válogatásakor a szervezők célja volt átfogó keresztmetszetet adni a mai holland film teljes spektrumáról. Így a beérett, neves rendezők munkái mellett helyet kapott néhány ígéretes elsőfilmes, továbbá egy dokumentumfilm és egy filmesszé is – összesen kilenc alkotás.




 Holland némafilmek

 A Nederlands Filmmuseum által összeállított és forgalmazott, 12 előadásnyi unikális némafilmprogram igen élvezetes keresztmetszetet ad az egyetemes filmtörténet, nálunk méltatlanul kevéssé ismert fejezetéről.

A nyitófilm, a Lebegő szigetek elsőfilmes produkció, melynek rendezője, Nanouk Leopold személyesen is jelen lesz az első magyarországi vetítésen nov. 9-én az Örökmozgóban. A film a harmicévesek érzelmi problémáiról szól a legkevésbé sem érzelemmentesen. Szintén elsőfilmes munka a nov. 13. és 30-án látható Elsodorva, Michiel van Jaarsveld-től.

Pieter Verhoeffot, számos sikeres film szerzőjét legutóbbi, Nynke című filmjében a Hollandia-szerte népszerű XIX. század végén élt meseregény-írónő, Sjoukje Bomma de Boer Nynke élete ihlette meg. Nynke a feminizmus előhírnöke volt és végsőkig ragaszkodott az autonóm alkotás jogához vállalva ezért minden nehézséget.

Cherry Duyns nemzetközileg elismert, kítűnő dokumentumfilmje, A medve álma (nov. 10. 27. ) a szovjet cirkusz bukásáról szól, a hőskor óta nem látott archív betétekkel. Gert de Graaf meghökkentő filmesszéje, A gondolkodó tenger nov. 12., 29-én látható.


Alex van Warmedarm a színház világából filmessé lett rendező különleges színfoltja a holland filmnek. Művei abszurd, fekete komédiák, amelyeket maga ír, rendez és játszik. „Soha nem úgy ülök le forgatókönyvet írni, hogy na, most összehozok valami mulatságosat. Éppen ellenkezőleg… És ha a szövegbe becsúszik valami nevetésre ingerlő, azonnal kihajítom, mert tönkreteszi a jelenetet!” – nyilatkozta Alex van Warmedarm. Mivel nálunk csaknem ismeretlen ez az izgalmas, öntörvényű, sok díjjal elismert művész, ezért az Örökmozgó három játékfilmjét is műsorra tűzte (Ábel, A ruha, Kis Toni).


Holland Filmhónap,  2002. november 9-29.


Program:


Nov. 9. 14. Lebegő szigetek
Nov. 10. 27. A medve álma
Nov. 10. 13. Kis Toni
Nov. 11. 23. Nynke
Nov. 12. 25. A ruha
Nov. 12. 29. A gondolkodó tenger
Nov. 13. 30. Elsodorva
Nov. 14. 17. Ábel
Nov. 26. 28. Nagy öröm

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik