Belföld

Vesztésre áll a dollár

Ritka konstelláció, hogy néhány nap alatt három vezető jegybank ülésezzen kamatláb ügyben. Ráadásul az USA-ban időközi választásokat tartanak, és az ENSZ várhatóan dönt Irakról. Meglehet, a dollár lesz a hét vesztese.

A Fed 11 hónapos szünet után e heti ülésén valószínűleg az irányadó kamatlábak csökkentése mellett teszi le a voksát. A múlt héten napvilágot látott makroadatok ugyanis komoly aggodalomra adnak okot. A GDP növekedése elmaradt az előzetesen várttól, a munkanélküliek száma pedig két egymást követő hónapban is növekedett. Mindeközben a fogyasztás csökkent, októberben 10 hónapja nem látott 0,4 százalékos visszaesés volt. A gyáripar termelése is tovább szűkült októberben, a szeptemberi visszaesés után: az utánpótlás- és kínálat gazdálkodását szabályozó intézet, az Institute for Supply Management legújabb mutatója 48,5 pontra süllyedt az előző havi 49,5 pontról.


Vesztésre áll a dollár 1

A kedvezőtlen gazdasági hírekre egyelőre csak a dollár reagált, a tőzsde nem. A zöldhasú július óta nem látott mélységbe zuhant az euróval szemben múlt pénteken, a jegyzés átlépte az 1:1 arányt, később kissé vesztett értékéből, és 0,99 dolláron zárt. A tengerentúli médiák rögtön felemlegették Soros György nyári jóslatát, miszerint a következő években harmadával csökkenhet a dollár értéke. A magyar származású üzletember szerint a dollár értéke ennél sokkal lejjebb zuhan az elkövetkezendő éveken, ha a lakossági bizalom és gazdasági növekedés tovább mérséklődik az Egyesült Államokban.

Az Európai Központi Bank (EKB) a jelek szerint ugyanakkor egyelőre nem változtat az eurózóna 3,25 százalékos kamatszintjén. A Bank of England ugyancsak tartózkodó lesz kamatláb ügyben, és marad a 4 százalék. Szakemberek szerint az év végéig mindkét jegybanktól várható, hogy kamatvágást hajt végre.

Amerikában tehát biztosnak látszik a kamatvágás, a mértéket illetően már nincs ekkora egyetértés. Az elemzések a mostani 1,75 százalékos szintről 25-50 bázispontos elmozdulást valószínűsítenek.

Az ENSZ Irakot illető szavazása vélhetően nagyban befolyásolja majd Greenspanékat. Piaci megfigyelők nem tartják elképzelhetetlennek azt sem, hogy Irak amerikai megtámadása esetén a Fed 2003 végére 0,5 százalékra vigye le az irányadó kamatszintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik