Belföld

Renitens szocialisták

Mégsem egy lépésben ugrik 6-ról 8 százalékra a magánnyugdíj-pénztárakba fizetendő díj azok tagjai után. Az eva-törvény tervezetében is van némi változás.

A költségvetés sanyarú helyzete miatt takarékoskodna a kormány, így a magánnyugdíj-pénztárakba fizetendő tagdíj jövőre átmenetileg a jövedelem 7 százalékának felel meg, miközben 2003-ban még érintetlenül hagyják a társadalombiztosításba (tb) fizetendő egyéni nyugdíjjárulék 1,5 százalékos mértékét. Így csak 2004-ben térnek át a 8 százalékos tagdíj, 0,5 százalékos egyéni járulék rendszerére. Jövőre ezzel 20 milliárd forintot takarít meg a költségvetés, ennyivel kevesebbet kell ugyanis megtéríteni a tb számára – tudtuk meg.

Jóléti engedmények

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a kormány némiképp engedett a szakszervezeti követeléseknek, így az üdülési csekkből adható engedmény a jövő évtől a minimálbérnek megfelelő összeg (jelenleg 50 ezer forint) lesz, szemben az eddigi ötven százalékos mértéknek megfelelő, de legfeljebb 20 ezer forintnyi adómentes juttatással. A meleg étkeztetés havi 4000, a hideg étel és az utalvány 2000 forintig számít adómentesnek (az eddigi 2200, illetve 1400 forinttal szemben). Tízről 15 ezer forintra emelik a nyugdíjba vonuláskor kapott ajándék adómentességnek határát.

Minimálbér – patthelyzet

E kézzelfogható engedmények ellenére az OÉT-ben tegnap fennmaradt a patthelyzet a minimálbéremelés, illetve az átlagos béremelésre vonatkozó ajánlás kérdésében.

A munkavállalói érdekképviseletek a versenyszférában 6-10 százalékos bruttó béremelést kívánnak, a minimálbért pedig 54 ezer forintra növelnék, a munkáltatók viszont megmaradnának a versenyszférában fizetett bruttó bérek 3 százalékos emelése és a jelenlegi minimálbér mellett.

Renitens szocialisták

Az adózásban a szocialista honatyák további kedvezményeket is szorgalmaztak a munkavállalók számára – a kormány ellenében. A költségvetési bizottságban (és a jövő héten minden bizonnyal a T. Házban is) támogatják azt a módosítást, amelynek értelmében a munkáltatók a jelenlegi 3 forintos kilométerpénz helyett 6 forintot juttathatnak nem adóköteles jövedelemként a saját gépkocsijukkal munkába járóknak.

Néhány további pontban is “fellázadt” a szocialista frakció a kormány pénzügyérvei ellen. Ilyen a már-már ominózussá vált szivarkaügy, amelyben a nagyobbik kormányzópárt szorgalmazza: halasszák el fél évvel, július 1-jére a dohánytermékek szivarkának minősítésének szigorúbb – de persze az uniós illeszkedéshez elengedhetetlen – előírásainak bevezetését, a debreceni és a sátoraljaújhelyi dohánygyár és a környező dohánytermelők érdekeinek védelmében. A szivarka után ugyanis, a közönséges füstölnivalókkal (például cigaretta) ellentétben, nem vetnek ki tételes, hanem “csak” 25 százalékos jövedéki adót.

Enyhülhet a repiadó

Enyhíteni igyekszik az MSZP az újabb drákói rendszabályokat a reprezentatív költségek elszámolása – és általában az általános forgalmi adó (áfa) levonása – terén. A kormány a törvényjavaslatban szorgalmazza: ne lehessen levonni a befizetendő áfából – többek között – a vállalkozás által igénybe vett szállodai és szálláshely-szolgáltatás után fizetett áfát. Az MSZP viszont továbbra is levonhatónak venné ezeket a tételeket, de belement abba, hogy az éttermi, cukrászati áfát ne lehessen többé továbbhárítani.

Egyébként az egyik friss bizottsági módosító javaslat szerint, a telefon- és mobiltelefon-költségekben felszámított áfának csak 70 százaléka vonható le, ami komoly anyagi és adminisztrációs terhet jelenthet. Ezt a szocialisták is támogatták, viszont “kiharcolták” a kormánnyal szemben, hogy egy év késéssel, 2004 elején léphessen életbe a le nem vonhatóság rendszabálya a gépkocsi üzemeltetéshez, fenntartáshoz szükséges anyagok, szolgáltatások áfája esetében.

Kiszűrnék az álcégeket

Az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvényben további erőfeszítéseket tettek az álvállalkozások, visszaélések kiszűrésére. Így az egyik legújabb módosítás szerint nem válhat evás társasággá az, amelyikben két évnél nem régebben egy új tag ötven százalékot meghaladó részesedést szerzett; és az a vállalkozás sem, amelyik nem számolt el árbevételt, azaz “alvónak” minősíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik