Belföld

Színt vált a legnagyobb magyar festékgyár

Új tulajdonos kezébe kerülhet Európa második legnagyobb festékgyártója, a SigmaKalon. A SigmaKalon 60 százalékos leányvállalata a legnagyobb magyar festékgyártó, a Trilak-Haering.

A francia olajcég, a TotalFinaElf eladja SigmaKalon nevű festék-üzletágát a Bain Capital nevű befektetési társaságnak. A Financial Színt vált a legnagyobb magyar festékgyár 1Times értesülései szerint a vételár egymilliárd euró. A tranzakció jól illeszkedik abba a vállalati stratégiába, amelynek során a TotalFinaElf 2000 és 2003 között megszabadul vegyipari érdekeltségeinek egy részétől, az Atofina cég feleslegessé vált, 1,5 milliárd euró értékű vagyonelemeitől. A TotalFinaElf és a Bain Capital tranzakciójáról még tárgyalni kell a szakszervezetekkel, és az eladást jóvá kell hagynia az érintett országok versenyhivatalainak is.

Kontinetális méretekA SigmaKalon Európa második legnagyobb festékgyártója, és húsz márkanév alatt forgalmazott termékeivel jelen van a francia, a brit, a Benelux-, a lengyel és a magyar piacon. 10 ezer alkalmazottat foglalkoztat Európa-szerte, és működési profitja 112 millió euró volt, 1,67 milliárd eurós forgalom mellett.

A SigmaKalon eladása jelentősen érinti a magyar festékpiacot is. A Trilak-Haering ugyanis, amely a SigmaKalon 60 százalékos tulajdonában van, a legnagyobb magyar dekoratív festékgyártó, 40 százalék a részesedése a magyar piacon. (A dekoratív festékgyártás lényegében a háztartási és építőipari felhasználás, a falfestés – csak a nagy tételben gyártott ipari berendezések festése nem tartozik e kategóriába.) A Trilak-Haering jelentősen növelte termelését az elmúlt években: egy évtized alatt megháromszorozta forgalmát. Termékei közé tartozik a Trinát, a Héra és a Diszperzit nevű festék, továbbá a Modakril, amely homlokzatok festésére alkalmas.

A Trilak-Haering forgalma a FigyelőNet információi szerint 11 milliárd forint évente, és ezzel a legnagyobb szereplője a hazai festékpiacnak. A cégnek jelentős gyártóbázisa van Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik