Belföld

Terjeszkedik a Leoni – Beszterce ostroma Eger veszedelme?

Fejlesztésbe kezd Romániában a német kábelgyártó, a Leoni. Az 1700 új munkahelyet teremtő besztercei beruházásnak hatása lehet az Egerben 1200 embert foglalkoztató hazai gyártásra. A Leoni szerint a projekt "jelenleg nem érinti" az egri céget.

Az Adevarul című román napilap internetes változata nemrégiben rövid hírben számolt be arról, hogy az autóipari beszállító Terjeszkedik a Leoni – Beszterce ostroma Eger veszedelme? 1Leoni hatalmas beruházást tervez az erdélyi Beszterce (Bistrita) városában. A német kábel- és huzalgyártó bejelentette: 2004-ig kábelgyárat épít Romániában, ahol olyan gépkocsimárkákhoz készülnek majd alkatrészek, mint a Chrysler, a Mercedes és a BMW. A német cég eddig 3 millió eurót invesztált és 300 embert foglalkoztat Besztercén. Az Adevarul szerint az új gyár felépítésekor kétezerre emeli a jelenlegi létszámot.

Terjeszkedik a Leoni – Beszterce ostroma Eger veszedelme? 2A romániai beruházás azért is érdekes Magyarország számára, mert a Leoninak két gyára van nálunk. Mindkettő Heves megyében: az egyik Hatvanban, a másik Egerben, a megyeszékhelyen. A hatvani gyár kábeleket készít, az egri pedig elsősorban kábelkötegeket, műszerfalak teljes hálózati rendszereit állítja elő. Internetes honlapja szerint a Leoni 1240 embert foglalkoztat Egerben és 87-et Hatvanban.

A cég ügyvezető igazgatója a FigyelőNet kérdésére csak annyit közölt, hogy a Leoni egri leányvállalatát “jelenleg nem érinti” a romániai fejlesztés. A tervezett román és a jelenlegi magyar üzemek tevékenysége között azonban nem kizárhatók az átfedések, a munkabérek színvonala pedig a két országban erősen különbözik. Így Besztercén a gyártás kétségtelenül olcsóbb lehet a külföldi befektető számára, mint Hatvanban vagy Egerben.

Elődjét a középkorban alapították

A Leoni cég elődje egy kisebb nürnbergi műhely, Anthoni Fournier létesítette még a középkorban, 1569-ben. Fournier utódai tovább szaporították a vállalkozásokat, az 1600-as években már három ágra bontották a cég tevékenységét. A huszadik századra elsősorban huzalok és kábelek előállítójaként tevékenykedett a cégcsoport, a világ számos oszágában működtet leányvállalatokat.

Magyarországon 1992-ben kezdte meg a tevékenységét a Leoni Hungaria, amelynek első telephelye és központja Eger. 1997-ben alakult meg Hatvanban a cég második leányvállalata, a kábelművek. Két évvel később az egész Leoni csoportot átszervezik. Külön globális kábelüzletág jön létre, amelyhez a hatvani gyár is csatlakozik, és szintén önálló részleg készíti ezentúl a műszerfalakhoz szükséges szerkezeteket, ehhez a divízióhoz tartozik az egri leányvállalat.

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálata szerint a Leoni Hungária Kft. legutóbbi mérlegbeszámolóját 1998. december 31-ei zárással adta le. Eszerint a cég árbevétele 87,3 milliárd forint volt (1997-ben még 59,3 milliárd volt a forgalom). A cég adózás előtti eredménye 1998-ban hatmilliárd, adózott eredménye pedig 5,6 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik