Belföld

A tavalyi rekord után visszaesés a turizmusban

A múlt év rekorderedményt hozott a hazai turizmus számára, 2002-ben ezzel szemben a jelek szerint számottevő visszaeséssel számolhatunk.

A Magyar Nemzeti Bank által közölt nemzetközi fizetési mérlegben 2001-ben az idegenforgalom sorában mintegy 4,4 milliárd euró bevétel áll szemben 1,5 milliárd euró kiadással; az egyenleg 2,9 milliárd euró. Ez 16 százalékkal több, mint 2000-ben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Idegenforgalmi statisztikai évkönyv című kiadványából.

Gyenge év lesz az ideiAz előzetes, eddig ismert adatok szerint sehol Európában nem volt akkora bevételcsökkenés az idegenforgalomban, mint Magyarországon. Az euróban mért turisztikai bevételek augusztus végéig 20, a forintban mértek pedig csaknem 24 százalékkal estek vissza a múlt évhez képest. Nyilatkozta Lengyel Márton, a Magyar Turisztikai Egyesület elnöke a közelmúltban a Magyar Hírlapnak.

A tavalyi bevétel 18 százalékkal, míg a kiadás 23 százalékos növekedés a megelőző évhez képest.

A kiadvány szerint a határon regisztrált kül- és belföldi személyforgalom összességében nem változott jelentősen, így az egy érkezőre jutó bevétel és az egy kiutazóra jutó kiadás 20 százalékkal, illetve 22 százalékkal növekedett.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban 2001. december 31-én mintegy 15 ezer társas vállalkozás és 27 ezer egyéni vállalkozó tevékenykedett.

A KSH szerint a foglalkoztatottak száma 78 ezer fő volt, ami megegyezik a megelőző év adatával. Bruttó átlagkeresetük az egy évvel korábbinál 20 százalékkal több, 68 ezer forint volt.

A kiadvány szerint tavaly 318 utazási iroda szervezésében 587 ezer külföldi érkezett Magyarországra. A látogatók 91 százaléka turistaként érkezett és 1 961 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ami az összes külföldi vendégéjszaka 18 százaléka.

A Magyarországra látogató turisták száma és tartózkodási idejük 6 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A turisták 90 százaléka európai országból érkezet, a forgalom csaknem fele Németországból, Olaszországból, Ausztriából és Lengyelországból származott. A KSH szerint jelentős volt a Hollandiából, Franciaországból és Svédországból érkezők száma is. Az Európán kívüli országok közül Izraelből, Japánból és az USA-ból érkeztek legtöbben, az utóbbi két ország esetében 57 és 37 százalékos volt a csökkenés.

A külföldi turisták átlagos tartózkodási ideje 3,7 éjszaka volt 2001-ben, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

A kiadvány szerint külföldre szervezetten 566 ezer magyar állampolgár látogatott, 8 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

Turistaként 534 ezren utaztak külföldre és 3,4 millió éjszakát töltöttek el, ami 10 százalék körüli visszaesés a 2000. évihez viszonyítva.

A forgalom 91 százaléka az európai országokba irányult, a turisták 61 százaléka Görögországot, Horvátországot, Olaszországot és Spanyolországot választotta. Közülük a Horvátországba utazóknál 24 százalékos növekedés, a másik háromnál 10 százalékos, 16 és 21 százalékos csökkentést mértek. A távolabbi országok közül a legkeresettebb uticél továbbra is Tunézia.

A kiutazók átlagos tartózkodási ideje 6,8 éjszaka volt, azonos az előző évivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik