Belföld

Költségvetés – általános takarékosság

Még húsz ügyben kell gyors döntést hoznia a kabinetnek ahhoz, hogy a törvényes határidőig benyújthassa a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamentnek. Mire mennyi jut a jóelőre takarékosnak minősített költségvetésből?

A törvényi határidő szerint október 31-éig kell a parlament elé kerülnie a költségvetésről szóló jogszabályjavaslatnak. A határidő a Költségvetés – általános takarékosság 1kormányszóvivő szerint tartható. A kormánynak azonban addig még húsz, a büdzsét érintő kérdésben kell döntést hoznia – értesült a Világgazdaság című lap. Ebből hét ügy az idei évre vonatkozik, míg 13 a jövő évi költségvetést terhelő kérdés. Bár a lap nem nevezi meg a döntésre váró húsz kérdést, néhány részletre fény derül.


Kiindulási alap

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az elmúlt héten úgy nyilatkozott, hogy a kormány a jövő évi költségvetés összeállításakor 4-4,5 százalékos GDP-növekedéssel számolt, míg az államháztartási hiány GDP-hez mért hiányát 4,5 százalékra kívánja csökkenteni, az idén várható 6 százalékról. Az infláció a következő évben, éves átlagban 5 százalék lesz a kormányzati számítások szerint, ami 2003 végére 4,5 százalékra mérséklődhet.

Jut a képviselői illetmény emelésére

A lap első körben az érdekességek között említi, hogy míg a közalkalmazotti bruttó béreket a tervek szerint nem emelnék januártól, és a köztisztviselői jutalmazásokat is megnyirbálnák (eltörölnék a hathavi jutalomkeretet, s a jövő évtől legfeljebb kéthavi jutalom kifizetését engedélyeznék az intézményeknek), addig az országgyűlési képviselők 20 százalékos illetményemelésre számíthatnak. A lap szerint a tervből az olvasható ki, hogy a köztisztviselők “a korábban elhatározott, ám csak részben teljesített illetményemelés még fennmaradó hányadára számíthatnak”.

A képviselői illetményeket kivéve amúgy takarékos bérpolitikát tükröző, 2003-ra szóló költségvetési tervezet ugyanakkor teljesíti a következő évi 4,5 százalékos GDP-arányos deficitszintet, ám ehhez a kiadások 4 százalékos visszafogására lesz szükség. A pénzügyi tárca a jövő évi tervekben már 7,2 százalékos hiányszintet vett alapul, amit a béremelések és az adókedvezmények súlyosbítottak.

Döntésre várnak

A gyógyszerkassza további 10 milliárd forinthoz jut. Kérdéses viszont, hogy miből finanszírozza az állam az MFB és az ÁPV Rt. egyes ügyeinek lezárását.

Döntésre vár továbbá az ÁPV Rt. osztalékfizetésének elengedése, a Nemzeti Autópálya Rt. és a MÁV Rt. hiteleinek elengedése, illetve átvállalása is, valamint a sportberuházások esetében a garanciák kérdése. Ugyancsak a kérdéses tételek között szerepel a birtokfejlesztési célra nyújtott hitelek kezességvállalásának ügye.

Új gáztörvény

A tervek szerint a változik a gáz árának szabályozása. Ennek kivitelezésére azonban nem a költségvetés lesz hivatott: a kabinet külön gáztörvényt terjeszt a parlament elé.

A VG szerint elképzelhető, hogy a kormány nem a költségvetéssel együtt, hanem külön terjeszti be a fővárost érintő, helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításait. Eszerint a Budapestet és a kerületeket megillető közös bevételek elosztását a kerületi képviselő-testületek egyetértéséhez kötik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik