Belföld

Multisorsok: jövet-menet

Az IBM megy, a General Electric jön. Az előbbi gyárbezárása miatt a szakszervezetek a beruházás ösztönző csomag átgondolását sürgetik. Az utóbbi magyarországi terjeszkedését a kormány ösztönző politikájának gyümölcseként értékeli.

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere csütörtökön egyeztetett Csillag István gazdasági és Kiss Péter munkaügyi miniszterrel az IBM merevlemezgyártó egységének bezárása nyomán kialakult helyzetről.



Olvassa el…

…kapcsolódó cikkünket
Bezárja székesfehérvári gyárát az IBM

Ki mennyit vállal?

A polgármester tájékoztatta a minisztereket, hogy jelenleg mintegy 2.500 betöltetlen munkahely van a megyében. Eddig az önkormányzat segítségével két székesfehérvári üzemmel rendelkező multinacionális vállalat, összesen 1.400 dolgozó felvételét jelezte. Az önkormányzat a munkaügyi központtal együttműködve segíti további IBM-es dolgozók újbóli elhelyezkedését.

Az adókedvezményekért cserébe konkrét követelményeket kéne megfogalmazni a betelepülő multikkal szemben – mondta Wittich Tamás. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megbízott elnöke szerint, ezzel kötelezni lehetne a cégeket munkaügyi kapcsolataik korrekt kialakítására, és így megvalósítható lenne a foglalkoztatás biztonsága.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács következő ülésén az MSZOSZ ismét felveti, hogy az IBM-gyár bezárásához hasonló helyzetekben növeljék meg a kivonulás költségeit, drágítsák meg a leépítést.



GE: tartja magát

A General Electric egyike azon kevés vállalatnak, amelyek eddig tartani tudták magukat a 2002-es évi előrejelzéseikhez. Jeffrey Immelt, a konszern új vezetőjének bejelentése szerint, a GE harmadik negyedévben 4,1 milliárd dollár nyereséget könyvelhetett el az előző évi 3,28 milliárdhoz képest. A technológiai és szolgáltató konszernnek 100 országban van leányvállalata, és összesen több mint 300 000 embert foglalkoztat világszerte. Nemrégiben búcsúzott a vállalat éléről a legendás hírű Jack Welch, aki 21 évig irányította a céget, miközben a vállalat folyamatos növekedést produkált. Lemondása az Enron botrány utánra esett, amikor is kiderült, hogy 900 millió dolláros magánvagyont halmozott fel az elmúlt évtizedekben, ami miatt többen megkérdőjelezték fedhetetlenségét.

GE: Jókor jött

Minden bizonnyal nem véletlen az időzítés: két nappal azután, hogy bejelentették az IBM kivonulását Magyarországról, a magyar gazdasági és közlekedési miniszter a pénzügyi tárca vezetőjének, valamint a General Electric elnök-vezérigazgatójának társaságában jelentette be a GE Hungary Európai Üzleti Szolgáltató (GEHEOS) központjának megalapítását.

Csillag István hangsúlyozta, hogy a megállapodás – mindössze 150 napos előkészítés után – abba az üzleti stratégiába illeszkedik, amelynek keretében a GE 12 év alatt több mint 1 milliárd dolláros befektetést hajtott végre Magyarországon, és ezzel a magyar gazdaság egyik legfőbb külföldi beruházójává vált.

A GEHEOS információtechnológiai és egyéb intellektuális szolgáltatásokat végez majd a GE európai leányvállalatai számára.
Az ún. Network of Excellence, vagyis a Kiválósági Hálózat első tagjaként jól illeszkedik a kormány új befektetés ösztönző csomagjához, a Smart Hungary-hez, amelynek egyik célja, hogy magas szintű szolgáltatások révén bizonyos beruházások az egész térségre kiterjedő szerepet töltsenek be.

Ennek jegyében a több mint 15 milliárdos beruházáshoz, a magyar kormány mintegy 10 százalékos, pályázati úton elnyerhető támogatást nyújt. Az üzletág a tervek szerint 2003 végétől közel 500 dolgozót foglalkoztat, a beszállítói hálózaton keresztül pedig további kétezer új munkahely létesül.



Privatizációs partnerség

Csillag István beszámolt arról, hogy a GE-vel folytatott tárgyalásokon áttekintették: a kormány privatizációs törekvéseit figyelembe véve, miként lehet folytatni a partnerséget, illetve hogy milyen közös erőfeszítéseket lehet tenni a kelet-európai piacokon, így mindenekelőtt Oroszországban. A megbeszéléseken a multi vezetői bejelentették, amennyiben folytatódik a magyar pénzügyi szektor privatizációja, érdeklődnek az iránt, hogy bővítsék magyarországi befektetéseiket. Úgy fogalmazott, hogy az álláspontok nagyon közel állnak egymáshoz, ezért remélhetőleg hamarosan újabb egyezmények követik a mostani szerződést.

Ez még csak a kezdet

Jeffrey R. Immelt, a GE elnök-vezérigazgatója az első regionális kiválósági központ létrehozását a “partnerség evolúciója” állomásának nevezte. A GE elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy Magyarországot a vállalat második hazájának lehet tekinteni, hiszen itteni alkalmazottainak száma eléri a l4 ezret.

Tevékenységük rendkívül sokrétű, a világítótestgyártástól a repülőgépiparig terjed, sőt részesedést szereztek a Budapest Bankban, ami még közelebb vitte őket a nagyközönséghez. Immelt elárulta azt is, hogy szeretnék összevonni és Budapestre telepíteni különböző technológiai és információs központjukat, vagyis a GEHEOS megszületése csupán egy folyamat kezdete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik