Belföld

Nemzetközi MBA – magyar szemmel

Egyesek már most is külföldre tekingetnek, az Európai Unióval pedig minden magyar számára nyitva áll majd az út egy nemzetközi karrierhez. A külföldi cégek számára a legjobb ajánlólevél egy nemzetközileg is elismert MBA.

Nemzetközi karrierlehetőség és a legmagasabb hazai pozíciók nyílnak meg azok számára, akik egy külföldi mesterképzés mellett döntenek. A hazai MBA programokkal más országokban nehezen boldogulhatnak a nemzetközi karrierre vágyók, hiszen az itthoni iskolák nevei teljesen ismeretlenek a külföldi vezetők és HR-esek számára. Melyek a legjobb business schoolok, melyiket érdemes elvégezni? Milyen szempontok alapján döntenek más országokban az iskolák kiválasztása során?


Best of the bests

Októberben láttak napvilágot a legfrissebb, nemzetközi MBA képzéseket rangsoroló listák, amelyeket az egész üzleti világ minden évben izgatottan vár. Az első tíz helyezett a menedzserképzés fellegvárának számít, egy ott megszerzett papírral minden cégnél tárt karokkal várják az embert. Már csak azért is, mert a jelenlegi vezetők is javarészt ezen iskolák hallgatói voltak.













Business School
Éves tandíj ($)
Felvettek aránya a jelentkezőkhöz képest (%)
Munka-
tapasztalat (hónap)
1,
Northwestern (Kellog)
32 800
13
60
2.
Chicago
32 956
15
51
3.
Harvard
36 770
10
48
4.
Stanford
33 300
8
52
5.
Pennsylvania
34 946
13
70
6.
MIT
32 470
13
60
7.
Columbia
32 154
11
51
8.
Michigan
32 686
19
65
9.
Duke
31 350
19
60
10.
Dartmouth
33 578
14
56
Forrás: Business Week



Az MBA képzést nyújtó iskolák között egyértelműen az amerikaiak dominálnak. A Business Week rangsora szerint az európaiak közül a fontainableau-i INSEAD a legjobb, ezt követi a lausanne-i IMD, és csak harmadik a London Business School nyújtotta képzés. Jónak számítanak még a rotterdami és a barcelonai MBA programok. Világviszonylatban ezek az iskolák azonban a százas lista közepére szorulnak.







MBA Tour
A British Council szervezésében Magyarországra is ellátogatnak a legnagyobb brit business schoolok képviselői. Az érdeklődők október 26-án, 12 és 18 óra között a Budapest Marriott Hotelben beszélhetnek velük, közvetlenül nekik tehetik fel az MBA képzésekkel kapcsolatos kérdéseiket. További információkért a British Council épviselőjéhez fordulhatnak.

Minden, amit tudni kell

Magyarországról talán kicsit távolinak tűnnek ezek az iskolák, de egy új honlap, a wich MBA segítségével itthonról is könnyebben tájékozódhatunk. A honlap a világon kínált több száz MBA képzés közti választást könnyíti meg. Így például szempontokat kínál a programok tartalmi szűréséhez. A látogatók rendelkezésére áll egy MBA-szakértő is, akinek bármilyen kérdést feltehetnek az érdeklődők.

Egy mesterkurzus alapkövetelményei közé a következők tartoznak: általános, több funkcionális területet érintő tárgyak, amelyeket speciális elemző technikák, statisztikai módszerek oktatása egészít ki. Külön tanfolyam azok számára, akik a matematika területén nem igazodnak el, ezeket általában még az MBA program megkezdése előtt indítanak. A közös alapok mellett a választható tárgyak széles skálájának kell kielégítenie a hallgatók speciális érdeklődését, melynek keretében mélyebben ismerhetnek meg egy-egy funkcionális területet.

Szakértők szerint a vezetői kompetenciák fejlesztése is alapelvárás egy MBA programmal szemben, annál is inkább, mert a leendő munkaadók számára ez nagyon fontos. A jó iskolák több vállalati projektet is szerveznek hallgatóik számára, amikor valóságos feladatokat is meg kell oldaniuk. Gyakori kritika egyes iskolákkal szemben, hogy a kiváló elméleti tudás mellett nem ügyelnek a hallgatók képességeinek fejlesztésére. Továbbá az orientációs programok és az ismerkedési lehetőségek is elengedhetetlenek.

A kiegészítő szolgáltatások közül a megfelelő könyvtár és a modern oktatási eszközök a legfontosabbak. A jó és segítőkész tanárok is emelik az iskola színvonalát. A mesterfokozattal rendelkezőknek is egyre nehezebb elhelyezkedniük, így a jobb business schoolok már külön karrierközpontokkal rendelkeznek, amelyek jó kapcsolatot tartanak fenn a vállalatokkal: folyamatosan figyelik az igényeiket, és az ahhoz igazított oktatás után segítenek elhelyezkedni a végzetteknek.

A vállalatok MBA képzéssel szemben támasztott igényei rendkívül fontosak egy iskola kiválasztásánál. A cégek számára az MBA biztosítékot jelent arra, hogy a jelölt olyan “soft skills”-eket sajátított el, amelyekre egy vezetőnek mindenképpen szüksége van.

Pénz kell, de sok!

A külföldi MBA képzések lényegesen drágábbak, mint a hazaiak, azonban a tanulmányok finanszírozására külföldön több lehetőséget is igénybe lehet venni.

A wich MBA felméréséből kiderült, hogy az összesen akár 25 millió forintra rúgó tandíjnak csupán egyötödét finanszírozzák a vállalatok, amelyek cserébe általában további 5-10 év – náluk eltöltött – munkára kötelezik az ilyen forrást igénybe vevőket. Az MBA hallgatók 70 százaléka saját megtakarításaiból fedezi a tandíjat, 53 százalékuk banki kölcsönt is felvesz, egyharmaduk pedig szülői segítséget is igénybe vesz.

“Nem olyan ördöngösség ösztöndíjat szerezni. A legjobbak közé bekerülni sem lehetetlen, nekik pedig teljes ösztöndíj jár, ami a tandíjat is fedezi.” – mondta el a FigyelőNet-nek egy amerikai MBA kurzuson végzett munkavállaló. Többek tapasztalatai szerint nem szabad megijedni az óriásinak tűnő tandíjtól, az ösztöndíjakból és egyéb lehetőségekből ki lehet gazdálkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik