Belföld

Hogyan gazdagodjunk meg az uniós csatlakozásból? – a bővítés befektetői szemmel

Melyek azok a trendek, amelyekre a befektetőknek figyelniük kell a bővítés során? Mire játszunk? A Bloomberg elemzője szerint érdemes eurót venni, és kelet európai részvényekbe és kötvényekbe fektetni. Különösen a tőke- és munkaerő áramlásra érzékeny cégek papírjait keressük!

Hasonlóan ahhoz, ha egy kétéves gyerektől gyakran megkérdezik ugyanazt, előbb-utóbb igent mond, úgy másodszorra az írek is ratifikálták a Nizzai szerződést, elhárítva ezzel az utolsó akadályokat is az Európai Unió 2004-es bővítésének útjából – írja Matthew Lynn, a Bloomberg elelmzője.

Vége a várakozásnak és a bizonytalanságnak, a bővítés biztos üzlet. Összesen 75 millió emberrel bővül az unió gazdasága, és előbb-utóbb az Eurózóna is. Az európai gazdaság számára ez az évtized legjelentősebb eseménye, amelynek kedvező hatása lehet globálisan is. A recesszió és az afgán, illetve egy esetleges iraki háború a liberalizált piacok és a szabad kereskedelem pártfogóit kissé háttérbe állította, ám Európa továbbra is ezen az úton vonul – véli az elemző.

Hogyan gazdagodjunk meg az uniós csatlakozásból? – a bővítés befektetői szemmel 1Elképesztő kontrasztok az egyes gazdaságok között

Az esemény rendkívüliséget nem szabad szem elől téveszteni. Vegyük csak példaként a lett fővárost, Rigát. Tizenhárom évvel ezelőtt egy zárt szovjet város volt, ahová még az oroszok sem látogathattak el korlátozások nélkül. A közeljövőben viszont euróban fizetnek ott is, és szabadon áramlik az áru, a tőke és a munkaerő, hasonlóan Berlinhez, Párizshoz és Madridhoz.

Az Európai Unió elit intézményként kezdte meg pályafutását, ám a bővítés után a gazdagság és a szegénység elképesztő kontrasztjává válhat – írja a Bloomberg. Óriási különbségek lesznek az egyes országok gazdaságai között: Litvániában jelenleg az egy főre jutó GDP 3.245 dollár, Luxemburgban ugyanez 42.891 dollár. A különbségek sokkal markánsabbak, mint a Naftán (Észak Amerikai Szabad Kereskedelmi Övezet) belüli országok között, és a Naftán belül nincs is közös valuta.

A tapasztalatok szerint az EU-tagság radikálisan képes átalakítani egy ország gazdaságát és iparát. Írország ma bizonyos szempontok szerint gazdagabb, mint Nagy Britannia vagy Németország. Vagy vessünk csak egy pillantást a spanyol Banco Santander Central Hispano SA bank felemelkedésére, amely ma piaci értéke alapján a neves Deutsche Bank AG-val vetekszik.

Melyek azok a trendek, amelyekre a befektetőknek figyelniük kell a bővítés során? Mire érdemes játszaniuk?

•  Először is érdemes eurót vásárolni. Minden újonnan belépő, amint teljesíti a követelményeket, tagja lesz az Eurózónának is. Általános megítélés szerint, ez gyengíti majd a közös valutát. Ám érdemes figyelembe venni azt is, hogy egyes keleti országokban, például Lengyelországban vagy Csehországban az infláció alacsonyabb, mint a jelenlegi Eurózónában.

Nem szem elől tévesztendő az sem, hogy a nyugati országok, hatalmas jóléti kiadásaikkal, nehezen birkóznak meg a költségvetési fegyelem betartásával. (Szemben néhány kelet európai állammal) A bővítés erősítheti és gyengítheti az eurót. Az viszont biztos, hogy többen használják majd, mint a dollárt, így hamar első számú tartalékvalutává léphet elő.

•  Matthew Lynn második tippje, hogy a nyugati befektetőknek érdemes kelet-európai részvényekbe és kötvényekbe invesztálniuk. A kelet-európai piacok már most is Európa “sztár tőzsdéi”: a szlovén tőzsdeindex idén 53 százalékot, az észt pedig 28 százalékot emelkedett.

•  Harmadszorra: érdemes olyan vállalatok részvényeibe fektetni, amelyek profitálhatnak a szabad tőke- és munkaerő-áramlásból. A várakozások szerint a feldolgozóipar várhatóan keletre telepedik, sok cég már át is költözött.

Ám még nagyobb változást jelenthet a fiatal kelet európaiak nyugat felé vándorlása: a munkaintenzív iparágak, – így a szállodaipar, vendéglátás, építőipar -, hirtelen nagy tömegű olcsó munkaerő között válogathat. A cégek bérköltségei drasztikusan csökkeni, nyereségük pedig növekedni fog. Mindebből még a légitársaságok is jól profitálnak, hisz valakinek haza kell majd repítenie például karácsonyra Krakkóba a nyugaton dolgozó lengyeleket.

•  Nagy nyomás nehezedik majd a nyugat-európai munkás-, illetve középosztályra. A hatalmasra duzzadt unióban a munkaerő- és tőkeáramlás elsősorban a szegény kelet-európaiak és a gazdag nyugatiak számára előnyös, míg a nyugati munkásosztály egyértelműen rosszul jár.

A feldolgozóipar keletre telepedik, a szolgáltató ágazat pedig alacsonyabb béreket fizet majd, ahogy a keletiek nyugatra vándorolnak. Azok a cégek, amelyek az átlagember igényeit igyekeznek kielégíteni, ezt várhatóan megérzik, ám például a Gucci vagy a Porsche virágozni fog, hisz a gazdagok még gazdagabbak lesznek.

•  Ötödszörre, érdemes infrastrukturális beruházásokat eszközlő cégekbe fektetni. Kelet-Európa újjáépítése ugyanis sok cementbe és energiába kerül, és számos fontos kereskedelmi útvonal épül majd kelet és nyugat között. A regionális légiközlekedés fontos központjává léphet elő, például Bécs. Hasonlóan jó befektetés az olaj- és gázipari cégek papírjait vásárolni. A Kelet Európa olaj- és gáz ellátását biztosító orosz cégek egészen biztosan a bővítés nagy nyertesei között lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik