Belföld

Kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

Pénteken kezdődött és november 3-áig tart a 11. Budapesti Őszi Fesztivál. A programkínálatban ezúttal is avantgárd színházi és táncelőadások, koncertek, képző-, valamint médiaművészeti, irodalmi és filmes újdonságok kaptak helyet.

A fesztivál ismét egy reprezentatív kiállítással indít, a Műcsarnokban kerül megrendezésre a C3 Alapítvány és a Műcsarnok kiállítása, mely a látást, mint történeti, kulturális és biológiai folyamatot mutatja be, műalkotások, demonstrációs táblák és az interaktív multimédia segítségével.

Ismét új helyszínekAz Erzsébet téri Gödörnél okt. 26-án a Sziámi Zenei Társulat egy Szomorú-happy-szombat-vasárnapi koncerttel emlékezik Seres Rezsőre. Új kiállítóhely a 2B Galéria, melynek Európai Iskola című kiállításán többek között Anna Margit, Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Szántó Piroska Magyarországon még sosem láthatott alkotásaival találkozhatunk.

A fesztiválon új produkciókkal mutatkoznak be a hazai független szcéna társulatai. Goda Gábor és társulatának premierje, az Osiris tudósítások ősbemutatója a nyitó napon a Trafóban látható.

A Krétakör Színház HazámHazám című, a Magyarország rendszerváltás utáni történetének áttekintésére vállalkozó produkciójának magyarországi bemutatójára a Fővárosi Nagycirkuszba várják az érdeklődőket.

A TranzDanz Sziklarajzával, a Sámán Színház a brit Kneehigh Companyval közösen készített új előadásával lesz látható a fesztiválon.

Ismét lesznek a Kortárs Táncszínházi Egyesület estjei és Kortárs néptánc est, továbbá a Soros Stúdiószínházi Napok – immáron hetedszer, ahol többek között látható az elmúlt év legfigyelemreméltóbb, sok szakmai vitát kiváltó alternatív produkciója, a Krétakör Színház W – munkáscirkusza is.

Idén Eötvös Péter, a fesztivál művészeti tanácsadója tartja meg Széchenyi akadémiai székfoglaló koncertjét. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának Kurtág György hangversenyét október 21-én Peskó Zoltán vezényli a Zeneakadémián.

A tavaly februárban elhunyt Iannis Xenakis emlékének szentelt Amadinda koncertet idén az Olasz Kultúrintézetben rendezik meg. Az UMZE Kamaraegyüttes zeneszerző vendégei ifj. Kurtág György, Lukas Ligeti és Perényi Miklós lesz. Faragó Béla szerzői estje a Bárka Színházban október 18-án, a Lux Nox együttes improvizációs koncertje az Operettszínházban október 27-én hallható.

SZUbjektív autóBUSZIdén a SZUbjektív autóBUSZokon filmkészítők idegenvezetnek Budapesten: október 19. Salamon András és Incze Ágnes, október 20. Fliegauf Bence és Kenyeres Bálint, október 26. Grunwalsky Ferenc és Bakács Tibor Settenkedő, október 27. Sas Tamás és Kovács Patrícia, november 2. Mispál Attila és Nagy András, november 3. Kamondi Zoltán.

A szubuszok a Műcsarnok melletti parkolóból indulnak.

A Szépírók Társasága október 26-án először indítja útnak a Szépírók Villamosát, a Jászai Mari tértől a Margit hídig. A tömegközlekedési eszközön interjúk, versek, egypercesek hallhatóak, valamint régi és új könyvek dedikálására is sor kerül, (15-16-ig: Bartis Attila, Darvasi László, Erdős Virág, Ficsku Pál, Tóth Kriszta, 16-17-ig: Garaczi László, Görgey Gábor, Hazai Attila, Jánossy Lajos, Kemény István. 17-18-ig: Nádasdy Ádám , Parti Nagy Lajos, Szijj Ferenc, Varró Dániel, Závada Pál, Zilahy Péter).

Az Írók boltjában, az egykori Japán Kávéház kirakatában többek között Parti Nagy Lajos, Nádasdy Ádám, Tóth Krisztina olvas fel kedvenc kortárs szerzőiktől. Az elhangzó szövegek nem csupán a boltban, de az utcán is hallhatók lesznek.

A Bolygó Hollandok a Bárka Színházban tartanak irodalmi fesztivált. A Holland Irodalmi Alapítvány által szervezett fesztivál keretében előadásokra, felolvasásokra és kerekasztal-beszélgetésekre kerül majd sor, holland filmeket és darabokat láthatnak, és zenét is hallgathatnak az érdeklődők. A modern holland művészet gazdag áttekintését Hans van der Meer fotográfus, Holland pályák című tárlata teszi teljessé. Hans van der Meer csaknem két éve járja a holland amatőrklubok futballpályáit. A hivatásos futball világától távol eső, eltűnőben levő régi pályákat igyekszik felkutatni.

A Liszt Ferenc téren az Örökzöld kétségek című szabadtéri kiállítás látható. Az Artpool Művészetkutató Központ kiállításán 28 költő, filozófus és szónok kb. 2500 éve érvényes, sőt ma is aktuális kijelentései, reklámszerűen tipografált szövegei olvashatóak.

A Budapest Galéria Kiállítóházában Pinczehelyi Sándor, a Ludwig Múzeumban Daniel Spoerri kiállítása lesz látható, amely egyben a Svájcban élő assamblage és ready made mester első magyarországi bemutatkozása is. A Stúdió Galéria szervezésében Budapest vendége lesz a genfi Attitudes. A Vármegye Galériában a Modern Etnika erdélyi iparművész csoport alkotásaiból nyílik kiállítás.

11. Budapesti Őszi Fesztivál – október 18.-november 3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik