Belföld

Tulajdonosváltás előtt a Minimax?

Szaporodnak a hírek a francia Vivendi magyar piacról való kivonulásáról. Most a Minimax tévécsatornából száll ki, miután nyilvánosságra került, hogy távközlési és internetes érdekeltségeit is árulja.

A Minimax Rt.-t is érinti a francia Canal+ csatorna kelet-európai kivonulása – írja a Napi Gazdaság. A Vivendi Universal SA tulajdonában levő Canal-csoport itthon a Multichoice Magyarország Kft. révén 80 százalék tulajdonrészt birtokol a Minimaxban, 20 százalék erejéig a csatorna alapítója, a Mediatech Kft. részesedik.

A Mediatech ajánlatot tett a Minimaxra

Sár Csaba, a Mediatech egyik tulajdonosa a Napi Gazdaságnak elmondta: már ajánlatot adtak a 80 százalékos csomagra, de úgy tudja, több szakmai befektető is megtette ezt. A csomag értéke pontosan nem ismeretes, azt viszont tudni lehet, hogy a franciák a részesedés megvásárlása után nem sokkal 150 millió forintot invesztáltak a fejlesztésekbe.

Sár szerint a tulajdonosváltás nem okoz komolyabb problémát a Minimaxnál, ugyanis a társaság kiegyensúlyozottan és pénzügyi zavaroktól mentesen működik. A Vivendi kiszállása azonban nem minden területen lesz zökkenőmentes a Napi Gazdaság véleménye szerint. A Minimax a Musicmax tévécsatorna fejlesztésébe is belefogott, ám lehet, hogy a projektet nem a Canal+ céggel, hanem más külföldi befektetővel fejezik majd be.

A Vivendi több magyar vállalkozásból is kivonul

Tulajdonosváltás előtt a Minimax? 1A francia gazdaságtörténet legnagyobb veszteségét produkáló Vivendi konszern egyik üzletágát a másik után adja el külföldön. Mindez a magyar piacon is érzékelteti a hatását. A FigyelőNetben már beszámoltunk arról, hogy legnagyobb magyar érdekeltségét, a Vivendi Telecom Hungaryt (VTH) is leválasztaná a francia anyavállalat. A VTH-tól akár már 450 millió dollárért megszabadulna a párizsi központ – írta korábban a The NewYork Times.

A VTH a vezetékes telefonnal ellátott 3,7 millió magyar háztartás 12 százalékában, azaz mintegy 450 ezer otthonban van jelen. A VTH 2001-ben 41 milliárd forintos árbevétel mellett 4 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el.

Mint arról a FigyelőNet pár nappal ezelőtt beszámolt, a folyamatos átstrukturálás alatt álló internetes cég, az Index.hu tartalomszolgáltatóban is érdekelt Webigen Rt. éppen idén márciusban jelentette be, hogy újjáalakul. Változatlan névvel, 765 millió forintos alaptőkével jött létre a jogilag új társaság. A cég részvényeinek 33 százalékát a Vivendi (egészen pontosan a VTH) szerezte meg, a fennmaradó részen a Wallis és a menedzsment osztozott. Az anyacége nehéz pénzügyi helyzete miatt eladósorba került Vivendi Telecom Hungary profiltisztítás végett azonban megválik részesedésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik