Belföld

Tőzsdehét – felmenő ág

Változatos hetet zártak a világ vezető részvénypiacai. Bár kezdetben még sorra dőltek a sok éves negatív rekordok, pénteken már masszív javulás mutatkozott a nyugati féltekén, amit "lábujjhegyen" a magyar piac is követett.

A Dow Jones négy-, valamint a Nasdaq hatszázalékos heti ugrása a hét elején még elképzelhetetlennek tűnt, különösen azért, mert ezúttal sem volt hiány negatív hírekből. Előbb a CSFB jelentett be jelentős elbocsátási szándékot, majd a J. P. Morgan hitelbesorolását vágta két kategóriával lejjebb a Moodys.

A hét közepétől azonban figyelemre méltó, kedvező hatású információk szállingóztak. Az ötéves mélypontra zuhanó Standard & Poor’s 500-as indexét a PepsiCo vártnál kellemesebb eredménye fogta vissza a nagyobb eséstől kedden. Szerdán pedig újfent nyereséges negyedévről adott számot a Yahoo!, ráadásul felül is teljesítette az elemzői konszenzust.

Első hangok

Az amerikai piacokhoz hasonlóan az öreg kontinensen is visszaesés zajlott a hét elején. A motorok csütörtök délután indultak be, majd pénteken teljesen elszálltak az indexek.

Wim Duisenberg ECB főnök kijelentése, miszerint nem zárkóznak el kamatcsökkentéstől, érezhetően nagy követ gördített le a részvényesek szívéről. Mindazonáltal egyelőre sem az európai központi, sem a brit jegybank nem változtatott kamatszintjén.

Csekély javulást jeleztek a statisztikusok az eurózóna második negyedéves gazdasági növekedésével kapcsolatban. Felülvizsgált adatok szerint a régióban éves szinten 0,6 százalék volt a GDP növekedésének üteme.

Németországban az ipari termelés, illetve a megrendelés-állomány augusztusi ugrása okozott kellemes csalódást, és lódított erőset az árfolyamokon a tengerentúlon tapasztalható fellendüléstől támogatva. A hazai részvényesek számára is mérvadó Deutsche Telekom kurzusa közel egy hónap után ismét tíz euró fölé jutott, a DAX index pedig kis híján nyolc százalékot ugrott.

Péntek 11

A hét utolsó kereskedési napján a General Electric adta meg a jelet a száguldásra. A Dow Jones egyik legnagyobb komponense a prognózisok felső sávjában szereplő eredménnyel lépett a nyilvánosság elé, ez pedig az aznap megjelent (várakozásokkal egyező) kiskereskedelmi forgalmi mutatókkal kiegészülve eszeveszett vásárlásokba kergette a befektetőket.

A Dow és a Nasdaq a hét utolsó kereskedési napján több mint négy százalékot javult. Az eufóriát mi sem jelezte jobban, mint az, hogy a máskor erős hatású Michigan fogyasztói bizalmi index sem vett vissza a vételi kedvből, noha tízéves bizalmi mélypontot mutatott.

Térségünkben meglehetősen változatos képet mutattak a tőzsdék. Lengyelországban és itthon emelkedést, Csehországban és Moszkvában csökkenést mutattak a helyi börzebarométerek. A vegyes képet egyrészt a feltörekvő piacok – a nyugat-európai és amerikai száguldásból adódó – háttérbe szorulása, másrészt a közelgő ír EU-referendum okozta bizonytalanság magyarázta. Idehaza ráadásul kedden meglehetősen gyenge makroadatot jelentetett meg a KSH, ami az augusztusi ipari termelés jelentősen mérséklődéséről tanúskodott.

Pénz- és állampapírpiacA héten diszkont kincstárjegy aukciókat rendezett az ÁKK. A hozamok mindhárom papír esetében jelentős emelkedést mutattak. A három hónapos diszkont aukciójára negyvenmilliárdnyi ajánlat érkezett, az átlaghozam (9,55 százalék) tizenhárom bázisponttal emelkedett az előző heti értékhez képest. A hat hónapos jegyre beérkező ajánlatok összege meghaladta a hatvanöt, az évesére a százharmincmilliárd forintot. A két hosszabb diszkont kincstárjegy hozama az előző aukciókon tapasztalt erős hozamcsökkenés után hasonló mértékben ugrott meg, a hat hónapos jegyé (9,82 százalék) negyvenhárom, a tizenkét hónaposé (9,81 százalék) harminchét bázisponttal emelkedett.

A kibocsátó mindhárom esetben a tervezett mennyiséget dobta piacra (huszonöt-, illetve harminc-harmincmilliárd forint).

A legtávolabbi lejárat kivételével ezúttal is felfelé mozogtak a referenciahozamok a másodpiacon.

Változatlan szinten, 9,6 százalékon maradt a DWIX index.

A forint minimális erősödést mutatott a dollárral szemben (247,9), a sávban harminc bázisponttal gyengült pozíciója, a centrumtól 11,3 százalékra zárta a hetet.

Pörgős napok

Féléves forgalmi rekord dőlt meg pénteken a Budapesti Értéktőzsdén: utoljára áprilisban regisztráltak tizenötmilliárd forintos forgalmat. A BUX négy napig mozgott előző heti záróértéke alatt, és a pénteki emelkedéssel is csak 6873 pontig jutott, ami mindössze hatvan pontos javulást takar.

Brutális eladói nyomás nehezedett az OTP Bank részvényeire a hét közepén, aminek hatását a pénteki fellángolás is csupán mérsékelni tudta. A bankpapír ötszázalékos mínuszát csak a Rába , illetve a kipukkadó, több mint tízszázalékos árfolyamzuhanást produkáló Humet tudta túlteljesíteni.

A hét sztárja az Egis volt. A kisebb gyógyszergyári papír kurzusa huszonhat (!) százalékot ugrott, ami mindenképpen megdöbbentő figyelembe véve azt, hogy jelentős likviditású részvényről van szó. A szárnyalás mögött a Salomon Smith Barney új elemzése állt, amelyben az elemzőtársaság nagyságrenddel növelte árbevétel-előrejelzését a gyógyszergyár szorongásgátló gyógyszerének hírére.

Az Egis mellett szépen teljesített a hat százalékkal javuló Richter is, míg a Matáv kisebb emelkedéssel zárt. Pénteken rendkívüli közgyűlést tartott a Mol, ennek legfontosabb eredménye a zártkörű tőkeemelés lehetőségének megszavazása volt. Az olajpapír árfolyama egyébként nem változott a héten.

Mi jön még?

Az előző héthez hasonlóan ismét a hét vége felé sűrűsödnek majd az események az Egyesült Államokban. Csütörtökön az ipari termelés szeptemberi számai mutatnak majd irányt a piacoknak, pénteken pedig a szintén szeptemberre vonatkozó inflációs ráta.

Teljes gőzre kapcsolnak a kibocsátók a napokban a Wall Streeten. Kedden a General Motors és az Intel, szerdán az IVM, a Ford és az Apple, csütörtökön a Philip Morris, pénteken pedig a Microsoft közli gyorsjelentését.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6873,2
0,91 %
-3,62 %
Varsó WIG
13130,1
2,07 %
-5,69 %
Prága PX50
420,2
-0,24 %
6,49 %
Frankfurt DAX
2930,7
7,96 %
-43,20 %
Párizs CAC
2902,3
4,93 %
-37,24 %
London FTSE
3953,4
3,66 %
-24,23 %
Nikkei 225
8529,6
-5,52 %
-19,09 %
Hang Seng
8965,7
-0,95 %
-21,33 %
Dow Jones IA
7850,3
4,28 %
-21,67 %
Rio Bovespa
8854,9
-4,37 %
-34,78 %
Mexikó BOLSA
5845,3
-0,41 %
-8,27 %
Nasdaq
1210,5
6,19 %
-37,94 %
Moszkva RTS
342,5
-2,67 %
31,72 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik