Belföld

Pánik a tőzsdén is Indonéziában

Az indonéz tőzsde négy éve nem látott meredek zuhanással reagált a Bali szigetén szombat éjjel legkevesebb 190 ember életét kioltó pokolgépes robbantásra. A terrorcselekmény hosszabb távon nemcsak a távol-keleti ország gazdaságának megrendülését okozhatja, hanem az egész ázsiai térségben fékezheti a növekedést.

A terrorcselekményKözel 200 ember – zömében fiatal ausztrál turista – életét oltotta ki és több mint 300 embert sebesített meg egy gépkocsiba rejtett pokolgép szombaton éjjel az indonéziai Bali szigetén. A robbanás a földdel tett egyenlővé egy éjszakai mulatót és egy hozzá kapcsolódó éttermet az “Istenek szigetének” becézett, a súlyosabb konfliktusoktól eddig megkímélt turistaparadicsomban. Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott összehangolt terrortámadás óta. Vasárnap estig 26 áldozatot azonosítottak a legkevesebb 187 halott közül, köztük 17 külföldit, főleg ausztrálokat. A halálos áldozatok száma tovább nőhet, mert a sérültek között mintegy 90-nek az állapota válságos. Az indonéz rendőrfőnök szerint egy Toyota Kijang típusú, dzsipszerű járműbe rejtették a robbanószert, amellyel a délkelet-ázsiai ország történetének legsúlyosabb terrrorcselekményét követték el. A hatalmas erejű detonáció összesen 20 épületet rongált meg és ugyanennyi gépkocsit tett tönkre. A robbanás után hatalmas kráter maradt a főleg fiatal turisták és szörfözők által látogatott Sari klub bejáratánál a turistaparadicsom legjelentősebb üdülőhelyének számító Kuta város központjában. A szórakozóhely részben nyitott épülete teljesen összedőlt a robbanás hatására. A detonáció a gázpalackok felrobbantásával hatalmas tűzvészt okozott, s a tető beomlott, maga alá temetve emberek százait. A túlélők közül sokan borzalmas égési sebektől szenvednek. Néhány másodperccel e vérengzés előtt egy másik, kisebb, a rendőrség szerint házilagos készítésű pokolgép robbant 30 méterrel odébb, egy másik éjszakai mulatónál, egy harmadik pedig az amerikai konzulátusnál, szintén Bali szigetén. Ugyancsak szombaton egy kisebb pokolgép lépett működésbe a Fülöp-szigetek Manado közép-indonéziai városban lévő konzulátusánál is, anélkül azonban, hogy személyi sérülést okozott volna. Indonéziában az éjszakai szórakozóhelyek régóta rendszeres célpontjai szélsőséges vallási csoport úgynevezett erkölcsvédő kampányának, és templomok ellen is előfordulnak támadások. A hindu lakosságú Balin elkövetett merénylet azonban az első, amelynek célja külföldi állampolgárok életének kioltása.

Az indonéz tőzsde négy éve nem látott, 9,1 százalékos eséssel reagált a szombat éjjel történt terrorcselekményre. A külföldi befektetők attól tartanak, hogy a nagy nehezen kicsikart gazdasági növekedés megtorpanhat. A forró tőke máris reagált: a rúpia a pénzpiacokon csaknem 4 százalékot veszített értékéből.

Az indonéz tőzsdepánik nem terjedt át a meghatározó szomszédos börzékre. Az “ázsiai bessz” egyelőre szektoriális méreteket ölt, az eseményeket a turisztikai részvények árfolyama sínylette meg regionálisan. Ezt mutatja az is, hogy miközben a dél-korai Kospi a múlt heti amerikai optimizumusból profitált, és az index 4,7 százalékkal erősödött, a vezető légitársaságok jegyzése mintegy 2 százalékkal csökkent.

A taiwani TWSE 1,6 százalékkal emelkedett, a kisebb, a turizmusból élő országok – Malájzia, Thaiföld és Fülöp-szigetek – tőzsdéin nem változtak lényegesen a részvényárfolyamok.

A világgazdasági lassulást viszonylag jól átvészelő indonéz gazdaság az idei második negyedévben 3,5 százalékos növekedést produkált. A GDP növekedése 2001 utolsó negyedében volt a legalacsonyabb: 1,6 százalék. Emlékeztetőül: a távol-keleti ország GDP-je 1990-1996 között robosztus növekedést mutatott fel, átlagosan 7,2 százalékkal emelkedett évről évre a gazdaság teljesítménye.

A világ legnépesebb, 212 milliós muszlim országának gazdaságban a turizmus meghatározó szerepet játszik: a szektor 5,4 millárd dollárt termel és 8 millió embert foglalkoztat. A hétvégi fejlemények azonban erősen beárnyékolják az ágazat növekedési kilátásait, így nemcsak a külföldi befektetések visszaesésétől tartanak, hanem az országba látogató turisták utazási kedvének megcsappanásától is.

Elemzők szerint ennek nyomán a ma hajnalban 342 ponton záró Jakarta Composite rövid távon könnyen 300 pont alá eshet. A befektetők addig is árgus szemekkel figyelik az európai légitársaságok ma reggeli nyitóárfolyamait, a többség úgy véli, az öreg kontinensre is átterjed a “repzi-bessz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik