Belföld

Mol-közgyűlés – meglepetés nélkül

Nagy meglepetést nem hozott a Mol pénteken tartott közgyűlése, négy új igazgatósági tagot választottak, valamint elfogadták a zártkörű részvénykibocsátással történő alaptőke-emelést.

A Mol igazgatósága a pénteki közgyűlési határozat alapján jogosult az alaptőkét legfeljebb 25 százalékkal megemelni, zártkörű részvénykibocsátással. Az emelésre a terjeszkedési célok megvalósításához van szükség.

Mol-közgyűlés – meglepetés nélkül 1Új IT-tagok

A Mol Rt. igazgatóságának tagjává választották Kamarás Miklóst, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatóját a társaság rendkívüli közgyűlésén megjelent tulajdonosok. A vagyonkezelő javaslatára a testület tagja lett Akar László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója, aki az előző kormány idején a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt. Szintén a vagyonkezelő javaslatára igazgatósági taggá választották Simóka Kálmánnét, aki jelenleg a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója.

Mellettük az igazgatóságba került Kemenes Ernő, aki Németh Miklós kormányában töltött be tisztséget. Az igazgatóság létszáma továbbra is 11 maradt, mivel a közgyűlés a korábban tagságáról lemondott Macher Ákos után visszahívta megbízatásából Czirják Lászlót, Méhes Sándort és Pap Gézát. A társaság felügyelőbizottságába választották Kupa Mihályt, Oláh Jánost, John Charodyt, valamint Slagomir Hatinát (a Slovnaft elnökét) és Bognár Piroskát. A testületből visszahívták Hartmann Pétert, Incze Zsoltot és Kovács Ferencet.

Kiszáll az állam?Az ÁPV Rt. üzletpolitikai elképzelései között szerepel a tőzsdén jegyzett cégek állami részvénycsomagjának értékesítése, ennek kapcsán a Molban meglévő 25 százalékos pakettet külön kiemelték – írta a Népszabadság. Orbán Viktor súlyos és felelőtlen döntésnek tartja a Mol-csomag értékesítésének tervét, hiszen így a stratégiai jelentéségű cég állami kontroll nélkül maradhat. Az ÁPV igazgatóságának csütörtöki ülésén csupán középtávú vagyonpolitikai koncepciója kormány elé terjesztéséről döntött, minden ellenkező információ tévedésen vagy félreértésen alapul – áll az ÁPV Rt. közleményében.

Tőkeemelés terjeszkedéshez

A Mol részvényesei elfogadták azt a módosítást, amely alapján az igazgatóság felhatalmazást kapott új részvények zárt körű kibocsátásával az alaptőke megemelésére. A módosítás értelmében 2005. október 11-éig jogosult az igazgatóság az alaptőkét legfeljebb 25 százalékkal, azaz maximum 24,6 milliárd forinttal megemelni.

Emellett az igazgatóságnak lehetősége van nyilvános alaptőke-emelésre is. A közgyűlési határozat értelmében ugyanis meghosszabbították, szintén 2005. október 11-éig azt a jogát, hogy legfeljebb 25 százalékos nyilvános alaptőke-emelést hajthasson végre.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az alaptőke-emelésre a növekedési célok megvalósításához van szükség. A közgyűlésen meghozott döntések nagyobb rugalmasságot tesznek lehetővé a magyar olajtársaság számára, ez pedig a regionális tranzakciókban való részvételhez kell.

Mi lehet a háttérben?

A közgyűlési határozat ki is mondja, hogy a zárt körű alaptőke-emelés csak abban az esetben lehetséges, ha az ebből származó pénzt egy legalább 100 milliárd forint saját tőkével rendelkező, bejegyzett olajipari társaság megvásárlására fordítják, illetve a zárt körben kibocsátott részvényekkel fizetnek. A zárt körben kibocsátott részvények C sorozatjelöléssel lesznek ellátva.

Vágó Attila, a Concorde Rt. vezető elemzője tájékoztatása szerint az OMV együtt szavazott minden kérdésben. Ez Vágó Attila szerint háttéralkut sejtet, hiszen a mintegy 10 százalékos pakettje semmilyen jogot nem biztosít neki. Egyelőre azonban korai lenne találgatásokba bocsátkozni ezt illetően – mondta az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik