Belföld

Pályázatírás európai módra – kiképeznek rá

Több száz milliárdnyi pályázati pénzt kínál az EU magyar kis- és középvállalatoknak is. Egy e-learning tanfolyam beavat a pályázatírás fortélyaiba, és legfőképp bemutatja a lehetőségeket.

A lehetőség hatalmas, csak ki kell tudni használni! – mondogatják évek óta politikusok és pályázatírásra szakosodott tanácsadó cégek. Az ország gazdasági fejlődését nagyban befolyásolhatja, hogy a magyar pályázók mennyire sikeresek az EU források megszerzésében. Az EU forrásainak kedvezményezettjei, a kis- és középvállalatok közül mégis csak néhányan vállalkoztak a pályázatok amúgy idő- és munkaigényes megírására és benyújtására.



Olvassa el…

…korábbi írásunkat:
Pályázati pénzek – kinek kell?

Megfelelő tájékoztatás híján a vállalkozások vezetői nem is nagyon tudnak ezekről a lehetőségekről. Vagy ha mégis, az EU bürokrácia útvesztői elijesztik őket a pályázatírástól. Segítséget, egy e-learning tanfolyamot kínál nekik az Innostart Alapítvány és a Geonardo Kft.



Az e-learning tömegeket ér el

Az Innostart és a Geonardo Kft. azért választotta az e-learning oktatási formát, mert sok cégvezető nem ér rá a hagyományos tanfolyamok rögzített időpontjaiban. A hallgatóknak másfél hónap áll rendelkezésükre, hogy elsajátítsák a tanagyagot, időbeosztásukat maguk határozzák meg. Ráadásul ebben a formában közel négyezer ember számára érhető el egyszerre a tananyagban összefoglalt tudás.

Négy egymásra épített modul

A tanfolyam hallgatói 4 modul segítségével szerezhetik meg a pályázatok megírásához szükséges tudást. Először a pályázati lehetőségekről, internetes elérhetőségükről kaphatnak információkat.

A második modul a pályázat előkészítésétől a projekt lezárásáig ad útmutatót. Hogyan keressen partnert a pályázat benyújtásához szükséges konzorcium felállításához? Hogyan írja meg a beadandó anyagot, milyen speciális nyelvezetet használjon, hogyan készítsen költségvetést? Az elnyerés utáni teendők is sorra kerülnek: a szerződéskötés feltételei, a projekt menedzselésének technikái és a projekt befejezése utáni elszámolás.












1999-2002 összesített magyar eredmények
Program
Beadott magyar részvételű pályázatok
Összes támogatott (db)
Teljes támogatás (Meuro)
Életminőség
762
77
8,301
IST
539
120
17,004
Növekedés
270
94
9,354
Energia
104
31
4,368
Környezet
350
55
5,933
INCO
68
19
5,200
IHP
297
93
7,548
Euratom
79
35
2,143
Összesen:
2469
524
59,851



A harmadik modul az Innostart és a Gordio Kft. által kiválasztott két pályázat, egy környezetvédelmi és egy kutatás-fejlesztési példáján lépésről lépésre konkrétan bemutatja, mire kell odafigyelni a pályázati űrlapok kitöltéskor. Ezt pedig a végső modul, egy próbapályázat elkészítése követi. Egy sikeres pályázatok alapján összeállított esettanulmányt kell feldolgozniuk a hallgatóknak 5-6 oldalban, amelynek az adminisztratív űrlapokat, munkatervet, költségvetést és a projekt bemutatását kell tartalmaznia.

Vizsga zárja le a másfél hónapos tanfolyamot. Ennek egyik része a 4. modulban elkészített pályázat, másik része egy 15 kérdésből álló teszt. “A végzett hallgatók értékelik a tanfolyamot, így igény szerint jövőre akár át is dolgozhatjuk a programot” – mondja Bándi Gábor, az Innostart munkatársa.

Csehek és lengyelek nyomában

Lengyelországból és Csehországból sokkal több pályázat érkezik az EU-ba, mint hazánkból. A beadott uniós pályázatok számát tekintve jóval lemaradunk mögöttük. Pedig az EU elvei szerint csak ilyen úton juthatnak támogatáshoz a vállalatok.

Egyelőre a beadott pályázatoknak csak körülbelül 20 százaléka nyeri el a támogatást. Ennek a szakszerűtlen vagy a nem elég “ügyes” kitöltés az oka. Az EU-ban ugyanis bizonyos értékekre nagyobb hangsúlyt helyeznek, ezek kiemelése nélkül nagyban csökken a pozitív elbírálás esélye. “A kis- és középvállalatok képviselik a legkisebb részarányt az eddig benyújtott pályázatok között – mondja Bándi Gábor. – Ezen is szeretnénk javítani a most elindított e-learning tanfolyammal.”

Széchenyi nélkül drágább

“Szeptember 30-án indult el az első tanfolyam, 217-en jelentkeztek. Ez a szám felülmúlta a várakozásainkat” – közli Bándi Gábor. Idén még november 25-én van lehetőségük a most lemaradottaknak, hogy nekivágjanak egy ugyanilyen tanfolyamnak.

“Jövőre is tervezzük a folytatást, de az állami támogatás csak erre az évre szólt, így a tandíj várhatóan a duplájára, húszezer forintra fog nőni” – tájékoztat Bándi. A tanfolyam beindítására ugyanis a Széchenyi tervből nyertek pénzt, így egyelőre a Gazdasági Minisztérium támogatásából finanszírozhatták a programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik