Belföld

A győr-moson-soproni megyeszékhely – időben váltani

Politikai vádaskodások teszik feszültté a légkört a választások előtt Győrben, ahol a sikertörténetnek tartott gazdasági átalakulás eddig többnyire botrányok nélkül ment végbe.

Továbbra is számítok bizalmára! – szólítja meg választóit a győri Széchenyi téren kifüggesztett transzparensén Balogh József szocialista polgármester. A város immár nyolc éve hivatalban lévő vezetője magabiztosan készül a közelgő politikai megmérettetésre, ám elismeri: ellenlábasai, ahogy eddig, úgy most is okoznak neki kellemetlen perceket. Az elmúlt négy évben kisebbségben kormányozva kellett elfogadtatnia elképzeléseit a meghatározó erejű jobboldali képviselőcsoporttal és a független képviselőkkel.

Munkáját nehezítette az is, hogy az Orbán-kormány három évig nem sok figyelmet szentelt Győrnek, bár, ezt kompenzálandó, a negyedik évben azután bőven elhalmozta ígéretekkel a várost. A városházi ellenzék sem vitatja, hogy a már régóta hiányzó szennyvíztisztító építése, a győri termál-program, vagy a stadionrekonstrukció csak a legutolsó időkben került be a központi költségvetés által támogatandó beruházások közé. Pénz azonban eddig egyetlen fillér sem érkezet.

A megyeszékhely polgármesteri hivatalának – Bisinger József győri polgár hozzájárulásával az ezeréves magyar államiság emlékére emelt – grandiózus épületét a helyiek méltán tartják az ország talán legszebb városházájának. Balogh József polgármester azonban nem pusztán ezért szentel nagyobb figyelmet környezetének. Sokkal inkább azért, mert az idén márciusban első emeleti irodájában, illetve a jegyző hivatalában egy biztonsági ellenőrzés során lehallgató-berendezéseket találtak. Az, hogy a különféle elektronikus eszközöket ki helyezte el, máig nem derült ki. A városvezető úgy véli: lehallgatás ide vagy oda, Győrre soha nem voltak jellemzőek a botrányok, s ha rajta múlik, nem is lesznek.

Olvassa el a Figyelő Győrről készült teljes cikkét a Danone-ügyről, a város múltjáról, a sokat kritizált győri adópolitikáról és a vendégmunkásokról!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik