Belföld

Reggeli lapszemle – szomorkás kezdés

Lassan-lassan hozzászokunk, hogy a reggeli sajtószemlével alig-alig érkeznek hozzánk pozitív hírek, már ami gazdaság állapotát illeti. Ma is így van ez.

A Magyarországon is jelentős érdekeltségekkel bíró Deutsche Telekom (DT) az eddigi terveket felülmúló leépítésre készül. A legfrissebb közzétett adatok szerint Európa legnagyobb telekommunikációs óriásánál 2005-ig minden ötödik munkahely megszűnik. A leépítés így mintegy 46 ezer munkavállalót érint.

A német Die Welt lap szerdai száma ugyanakkor egy pesszimista forgatókönyvvel hozakodott elő. Eszerint a Telekom akár 55 ezer fővel is kénytelen lesz megkurtítani csapatát. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szóvivő szerint a lap által közölt szám túlzó és valószínűleg a T-Systems és T-Mobile leánycégeknél történő intézkedéseket is tartalmazza.

Felfelé kerekítenek

A szóvivő elmondása szerint a leépítés összesen 35 ezer német és további 11 ezer külföldi munkahely megszűnését jelenti. A cég múlt szerdán ugyan 30 ezres létszámcsökkentésről szólt, a magyarázat szerint azonban ezek a számok csak Németországra vonatkoztak és nem a most közzétett időtávra, azaz 2005-ig.

A drasztikus megszorítás elsősorban a vezetékes üzletágat érinti. A társaság jelenleg 64,2 milliárd euróra rúgó adósságait a jövő év végéig 50 milliárdra kívánja leszorítani.

Bush megvédi az amerikai gazdaságot

George W. Bush egy idáig soha nem alkalmazott eszközzel élt a 29 nyugati parti kikötő megnyitása érdekében. Az úgynevezett Taft-Hartley-törvény (Labor Management Relations Act) lehetőséget nyújt az elnöknek arra, hogy beszüntesse a sztrájkot, amennyiben az akadályozza a közjót, a kereskedelmet, illetve gazdasági érdekeket sért.

Az elnök ezért bírósághoz fordult, amely kimondta: nem lát esélyt a dokkmunkások szakszervezete és a munkaadók közötti megegyezésre. A 10 napja tartó és az amerikai gazdaságnak minden egyes napjával 2 milliárd dolláros kárt okozó munkabeszüntetés veszélyezteti a gazdaságot, és megnehezíti a terrorizmus elleni harcot – írja a vizsgálóbizottság.

Kelet-Ázsiát sújtja a sztrájk

A legsúlyosabban egyébként az Egyesült Államok kelet-ázsiai kereskedelmi partnereit, főként Kínát, Szingapúrt és Japánt fenyegeti a sztrájk. Az elnök többek között a szingapúri miniszterelnök nyomásának engedve fordult bírósághoz.

A BNP Paribas elemzése szerint a 29 kikötő egy hetes zárva tartása három század százalékkal csökkenti Japán nemzeti össztermékét és mintegy egytized százalékkal Szingapúrét.

A piacok pozitívan reagálnak

A kikötők hatalmi szóval való újranyitásának a munkavállalók természetesen nem örülnek, a tőkepiacok annál inkább. Elemzők szerint többek között Bush intézkedései miatt a tagnapi kereskedési napon egy százalék körüli emelkedéssel zártak a tengerentúli mutatók.

A pozitív hangulat csak a Ford árfolyamán nem érződött, sőt a papír 10 éves mélyponton zárt, miután a Credit Suisse First Boston leértékelte a céget. Ugyancsak autóipari óriások húzták a mélybe a tokiói tőzsdeindexet (mindez az autóipar gyenge amerikai kilátásai miatt), amely újabb 19 éves mélypontját szárnyalta túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik