Belföld

Tőzsdehét – zéróra a hét végén

Miután nyugaton az elmúlt héten sem állt meg az indexek zuhanása, a hazai részvénypiac is nullázta ez évi teljesítményét. A "haláltáncban" ezúttal a kibocsátási ára alá hulló Matáv járt az élen.

Ezúttal sem kellett nagyítóval keresgélni a rossz híreket a tengerentúlon. A hét elején a Chicago régió feldolgozóipari, majd az egész országra kiterjedő ISM bizalmi index a vártnál jóval gyengébb értékei tették zaklatottá a részvénytulajdonosokat. Szerdán csak átmeneti emelkedést okozott a Dell bejelentése, miszerint a tervezettnél (és a piaci prognózisoknál) kellemesebb eredménnyel rukkol elő a közeljövőben.

Az AMD processzorgyártó és a Dow Chemical profit warningja azonban gyorsan megállította az árfolyamok emelkedését, pénteken pedig beszakadtak az indexek. Bár a hét utolsó napján a vártnál jobb munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot, a Philip Morris ellen megítélt megakártérítés a mélybe húzta az indexeket.

Intők, jelek

A napokban láttak napvilágot a legnagyobb amerikai befektetési bankok prognózisai a részvénypiaci indexek jövő év végi értékeire vonatkozóan, ám ezek sem táplálták a befektetői optimizmust. A J.P Morgan a jelenleg nyolcszáz pontos értéket tartja velószínűnek, a Merril Lynch ennél mindössze nyolc százalékkal magasabbat jósol. A Dow Jones végül több mint két, a Nasdaq pedig öt százalékot esett, ami újabb ötéves negatív rekordoknak felelt meg.

Nyugat-Európában sem volt kedvezőbb a tőzsdeklíma. A francia részvényindex öt, a német DAX újabb hét százalékot zuhant, miután az Egyesült Államokból érkező rossz hírekhez az öreg kontinens hasonló információi társultak. Az Ericsson a hét elején közölte, hogy érdemes lejjebb venni az árbevételére vonatkozó várakozásokat, pénteken pedig a Standard & Poors (S&P) hitelminősítő sorolta lejjebb három kategóriával a francia Alcatel mobilgyártót. Az S&P időközben bejelentette, hogy vizsgálja a CSFB besorolását is, ami az amúgy is ingatag pénzügyi szektor tőzsdei hanyatlásához vezetett.

Pénz- és állampapírpiacKisebb hozamemelkedés kísérte a hét egyetlen diszkont kincstárjegy kibocsátását. A három hónapos DKJ hozama nyolc bázisponttal 9,42 százalékra emelkedett, a papírból a tervezett huszonötmilliárd forintnyit bocsátottak ki, közel kétszeres túljegyzés mellett.

Csökkentek az aukciós kötvényhozamok. A hároméves állampapír hozama (8,97 százalék) huszonhárom, az ötévesé (8,15 százalék) tíz bázisponttal mérséklődött. Mindkét kibocsátáson jelentős jegyzési szándékot regisztráltak: a meghirdetett harminc, illetve huszonötmilliárdnyi papírra háromszor annyi ajánlat futott be. Az ÁKK végül negyven, illetve harminchárommilliárd forint értékben allokálta a kötvényeket.

Jelentős korrekció zajlott a másodpiacon, a referenciahozamok minden lejáraton emelkedtek.

Egy bázisponttal 9,6 százalékra csökkent a DWIX index értéke.

A forint kismértékben gyengült a dollárral szemben (248,1), a sávban a centrumtól 11,6 százalékra zárt.

Orosz bika, magyar medve

Térségünkben vegyesen szerepeltek a tőzsdék. Moszkvában erősödtek, Varsóban a kontinens átlagánál kisebb mértékben estek az árfolyamok, Csehországban és itthon viszont jelentősen, hat százalékkal zuhantak az értéktőzsdék indexei.

A BUX átlagos forgalom mellett négyszáz ponttal esett, öt napon keresztül folyamatosan, gyorsan maga mögött hagyva a hétezer pontos szintet. A héten megjelent és az előzetes adatokkal egyező, éves szinten 3,1 százalékos bővülést mutató második negyedéves GDP adat értelemszerűen nem hatott a piacra, a folyó fizetési mérleg (hat éve először mínuszos) augusztusi mérlege pedig az állampapírpiacra hozott árfolyamcsökkenéseket.

A BÉT-en a Matáv kezdte a táncot. A távközlési papír messze kibocsátási ára alá zuhant, ám még így is messze állt a tavaly szeptemberben produkált, hatszáz forint alatti értéktől. A telekompapír tizenegy százalékos értékvesztésével nem bírtak lépést tartani a technológiai részvények: a Synergon tíz, a Graphisoft hét százalékot esett.

Drasztikus esést mutatott a Mol árfolyama is. A saját részvényvásárlásról utoljára hétfőn beszámoló és pénteken rendkívüli közgyűlés elé néző társaság papírja hét százalékkal gyengült. Jelentős, négy százalék körüli csökkenéssel zárta a hetet a másik két blue chip, az OTP és a Richter is.

Akadtak ugyan feltápászkodni próbáló részvények is, ám az indexen nem nagyon érződött a Danubius három-, a másfél éves csúcsra jutó TVK két-, illetve a Zalakerámia egyszázalékos javulása. A héten újra bekerült a tőzsde rendszerébe a Humet. Az új – százötven forintos – névértékű papír kényszerszünete előtti állapotához viszonyítva több mint negyven százalékot ugrott, három egymást követő napon is a maximális elmozdulási limitig kúszott.

Mi jöhet még?

Az Egyesült Államokban – bár hét közben is várható néhány kisebb hatású indikátor – péntekre sűrűsödnek az események. A hét utolsó kereskedési napján jelenik meg ugyanis a kiskereskedelmi forgalom és a termelői árindex szeptemberi változásának mértéke, a Michigan Egyetem előzetes októberi fogyasztói bizalmi indexe mellett.

Addig minden bizonnyal a vállalati gyorsjelentések dominálják a hangulatot a tengerentúlon. Kedden a Pepsi, szerdán a Yahoo! és az Abbott Labs, csütörtökön a Juniper Networks, pénteken pedig a General Electric közli eredményét.

Csütörtökön Európa két vezető jegybankja is kamatdöntés elé néz, ám sem a Bank of England, sem az Európai Központi Bank ülésén nem várható a jelenlegi szintek változtatása. Jelentősebb makromutatókból sem lesz hiány: Németországban kedden az augusztusi ipari megrendelés-állomány mellett a szeptemberi munkanélküliségi rátát közlik, míg Franciaországban a szeptemberi inflációs ráta jelenik meg pénteken.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6811,3
-5,83 %
-4,48 %
Varsó WIG
12864,1
-0,94 %
-7,60 %
Prága PX50
421,2
-6,46 %
6,74 %
Frankfurt DAX
2714,6
-7,00 %
-47,39 %
Párizs CAC
2765,9
-5,24 %
-40,19 %
London FTSE
3813,8
-2,39 %
-26,90 %
Nikkei 225
9027,6
-5,28 %
-14,37 %
Hang Seng
9051,4
-2,62 %
-20,58 %
Dow Jones IA
7528,4
-2,25 %
-24,88 %
Rio Bovespa
9259,8
6,24 %
-31,80 %
Mexikó BOLSA
5869,2
1,17 %
-7,89 %
Nasdaq
1139,9
-4,94 %
-41,56 %
Moszkva RTS
351,9
2,86 %
35,32 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik