Belföld

Önkormányzati honlapok – a minisztérium lépett a fékre

Nem biztos, hogy határidőre elkészül a 423 önkormányzat honlapja, miután a hírközlési minisztérium jogi okok miatt késik a szerződésekkel. Azt ígérik, a választásokig elindulhatnak a portálok. A HP-MatávCom időben indítja a honlapokat.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tájékoztatása szerint 1-2 héten belül megszületnek a szükséges szerződések, és még a választások előtt elindulhatnak az önkormányzati portálok. A Önkormányzati honlapok – a minisztérium lépett a fékre 1késlekedésnek az volt az oka, hogy az összes településsel kötendő szerződés jog- és célszerűségét felül kellett vizsgálni. Pályázat keretében 436 település gazdagodik idén portállal, amelyet a közbeszerzési eljárásban nyertes három konzorcium: a HP-MatávCom-Geoview, az Econet-Consulting és a Localinfo.hu-Oracle-Viadesign szállít.

Még ezen a héten újabb tendert ír ki a minisztérium az eddig nem indult helyhatóságok számára. Az ütemezés szerint év végéig minden önkormányzat rácsatlakozhat a világhálóra, 2003. végéig pedig a tartalomfejlesztés is befejeződik. Jelenleg mintegy 800 polgármesteri hivatalnál nincs internet, soknál még a számítógép is hiányzik.

Mire jó egy önkormányzati portál?Az önkormányzati portálok segítségével a helyi lakosok számára kitágul az ügyfélszolgálati idő, hiszen a közvetlen tanácsadás és a panaszláda szolgáltatás segítségével bármikor kérdéssel, kéréssel fordulhatnak a polgármesteri hivatalhoz. A fórumrendszer segítségével bármilyen, őket érdeklő témában kommunikálhatnak egymással és az önkormányzat képviselőivel. Emellett a portált használva természetesen nyomon követhetik az új pályázati lehetőségeket, rendeleteket, információkhoz juthatnak a közgyűlés tagjairól, a bizottságokról, a helyi oktatási intézményekről, a települési testületről. Ha látogatást szeretnének tenni egy településen, a “www.telepules.hu” (például: www.szombathely.hu) címen elérhető oldalak megnyitásával információkat gyűjthetnek a térségről. Megismerhetik a település gasztronómiai különlegességeit, körsétát tehetnek a látnivalók között, információkat kaphatnak az aktuális eseményekről, rendezvényekről.

Az Econet nem érti

Both Vilmos, a Consulting Önkormányzati Rt. által vezetett konzorciumhoz tartozó Econet.hu Rt. elnöke szerint a dolgok mai állása szerint a még tavaly kiírt pályázaton nyertes 423 önkormányzat döntő többségének nem készül el az október 15-ei határidőre az internetes honlapja, miután a minisztérium hónapok óta nem írja alá a nyertes önkormányzatokkal a támogatási szerződést. Hasonlóképpen hónapok óta késlekedik az IHM az önkormányzati honlapokon központi tartalmakat megjelenítő tartalomszolgáltatók számára kiírt pályázat nyerteseinek (köztük az MTI, az Országos Meteorológiai Szolgálat) hivatalos kiértesítésével, a szerződések megkötéséről.

Az önkormányzati honlapok persze külső tartalmak nélkül is elkezdhetnek üzemelni, de az egész rendszer éppen attól lenne jól átgondolt, hogy az egyes önkormányzatok által összegyűjtött saját tartalmak mellett a kiválasztott központi tartalmak is egységes rendszerbe foglaltan, központilag menedzselve jelennének meg a különböző platformokon elkészített, de egységes logikájú és szerkezetű honlapokon – fejtegeti az Econet.hu elnöke.

Both Vilmos kijelentette: az Econet.hu Rt. hónapokkal ezelőtt elkészült a honlapok “sorozatgyártásához” szükséges webgyár engine fejlesztésével és az üzemeltetési környezetet kialakításával. Így a Consulting Önkormányzati Rt.-vel szerződött csaknem 150 önkormányzat honlapja akár napokon belül hozzáférhetővé válhatna. Hozzátette: ők már annak is örülnének, ha legalább azok az önkormányzatok megkaphatnák honlapjukat, amelyek annak ellenére is vállalták saját tartalmaik összegyűjtését és a site elkészíttetését, hogy az IHM mind a mai napig nem írta alá velük a támogatási szerződést.

Both tudomása szerint sem ők, sem az érintett önkormányzatok, illetve központi tartalomszolgáltatók nem kaptak semmiféle hivatalos indoklást a minisztériumtól a projekt késedelmére. Annál többször igyekeztek a minisztériumból informális úton megnyugtatni az érintetteket, mondván, hogy “most már csak napok vagy hetek kérdése”. Az október 15-ei határidőig még 5, az önkormányzati választásokig pedig 9 munkanap van hátra.

A HP-MatávCom-Geoview mindenképpen “beindul”

A HP, a MatávCom és a Geoview Sytems konzorcium október 15-én elindítja önkormányzati portálrendszerét – tudtuk meg Szamosvári Györgytől, a projekt egyik vezetőjétől. Az önkormányzati portálok hostolására, vagyis üzemeltetésére, hardverrel, azaz számítógépekkel és műszaki eszközökkel való ellátására, továbbá az internetes szoftverfejlesztésre és portálépítésre szakosodott konzorcium jelenleg már 170 településsel áll kapcsolatban, és kötött előszerződést.

A MatávCom Kommunikációs Rendszereket Szolgáltató Kft, a Hewlett-Packard Magyarország Kft. és a Geoview Systems Kft. által alapított konzorcium az előszerződések alapján a 170 önkormányzat között legalább 10 nagyvárosnak építi ki az önkormányzati portálját. A portálok október közepén, még az önkormányzati választások előtt elindulnak.

A konzorcium a MatávCom adatközpontjában működtetett HP UNIX-szervereken helyezi el az önkormányzatok portáljait. A Geoview Systems G2 önkormányzati portálrendszere már több településen, így egyes nagyvárosokban is működik. Az önkormányzatok telekommunikációs hozzáférését a MatávCom, a számítástechnikai eszközparkot a HP adja.

Honlapfenntartás

A projekt összértéke Szamosváry szerint mintegy százmillió forint körül mozog. Ez az az összeg, amelyet az állam nyújt az internetes háttér fejlesztésére. Az IKB-pályázat azonban tartalmaz olyan pénzeket is, amelyeket az önkormányzatok vehetnek igénybe, hogy másfél évig fizetni tudják az internetes megjelenés havi díjait. Ez az összeg ötven- és nyolcvanezer forint között mozoghat, a választott szolgáltatáscsomagtól függően. (Az IKB pályázaton 420 önkormányzat nyerte el a kormányzati támogatást.)

A HP, a MatávCom és a Geoview kidolgozott olyan üzleti stratégiákat, amelyek a települések honlapjának gyakorlatilag nullszaldós működtetésére vonatkoznak. Így például reklámfelületeket helyeznek el a web-oldalakon, s ezekből a bevételekből az önkormányzatok finanszírozhatják az oldal működtetését. (Itt elsősorban helyi szolgáltatások, idegenforgalmi vállalkozások, éttermek és kereskedelmi cégek reklámozhatnák magukat, s ebből bőven kifizethető lenne hosszabb távon is az önkormányzati oldalak fenntartása.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik