Belföld

Beindul az ügyeskedés? – vita az eva-tervekrõl

Az eva tervezete a túlzott adminisztrációs kötelezettségtől kívánja megszabadítani a számlagyűjtéssel küszködő kisvállalkozásokat - állítja a kormányoldal. Az ellenzék szerint rengeteg a kiskapu, az evával az ügyeskedők ideje jött el.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevezetése a kormánypárt szerint azt célozza, hogy a feleslegesen nagy adminisztrációs kötelezettséggel küszködő kisvállalkozások elviselhető mértékű adót fizessenek – vélekedik Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.

Az új adónem bevezetéséről szóló törvényjavaslat csütörtöki általános vitáját megnyitó expozéjában az államtitkár közölte: az evával a kormány meg akarja adni az esélyt arra, hogy a kisvállalkozások az EU-csatlakozásig hátralévő időben megerősödhessenek. A 15 százalékos adókulccsal az eva több korábban fizetendő adónemet helyettesít – hangzott el a bevezetőben.

A kereszttulajdonlás és az eva

A szoros tulajdonosi kapcsolatban álló vállalkozások egymás közötti ügyleteinek kezelése érdekében az egyéni vállalkozó csak akkor lehet adóalany, ha az adóévre vonatkozóan nem választja az új adónemet olyan jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, amelyben ő 10 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedéssel rendelkezik. Burány jelezte továbbá: a társas vállalkozásoknál végül csak annyi kikötés maradt, hogy más jogi személyiségű, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaságban nem rendelkezhetnek részesedéssel, és tulajdonosuk csak magánszemély lehet.

Burány bevezetőjében kitért arra, hogy az ilyen módon adózó vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése nem valósulhatna meg teljes mértékben a helyi iparűzési adó szabályainak módosítása nélkül. Az iparűzési adó alapjának általános szabályok szerinti kiszámításához továbbra is szükség lenne a vonatkozó költségszámlák gyűjtésére; ezért az iparűzési adó alapja az érintett körben az eva alapjának 50 százalékában is meghatározható, amennyiben az adózó élni kíván ezzel a lehetőséggel.

Kifogások mindkét oldalról

A szocialista párti Soós Győző a költségvetési bizottság többségi véleményét ismertette csütörtökön. A grémium véleménye szerint a törvényjavaslat célját tekintve egyetértés volt a bizottságban, a megvalósítás módját illetően azonban már nem. Álláspontjuk szerint a magas hozzáadott értéket képviselő vállalkozásoknak lesz kedvező az egyszerűsített vállalkozói adó.

Az ellenzék vezérszónokai elmondták, hogy a javaslat céljával – az adóigazgatás egyszerűsítésével, a kis- és középvállalkozások pozíciójának javításával – egyetértenek, de szerintük az eva nem ezt szolgálja.

Tállai: megindul az össznépi számlázás

Tállai András szerint “össznépi számlázás” indul majd az eva bevezetése után, mert lehetőség lesz a szolgáltatás nélküli számlaadásra, vagyis az adófizetési kötelezettség kikerülésére. Véleménye szerint, akik az evát választják, nem fognak számlát kérni. A fiktív számlák így csak egy helyen jelennek meg, ezáltal nem lehet majd tudni, melyik számla mögött van teljesítés. Az evás vállalkozó fogalom lesz az országban – jelentette ki az ellenzéki képviselő.

A volt pénzügyminisztériumi politikai államtitkár utalt arra is, hogy minden 15 millió forintos fiktív számla csaknem 3 millió forint veszteséget okoz majd az államnak. Beszédében baljósan megjegyezte: “Felébrednek majd a fantomcégek.” Tállai a volt pénzügyminiszter korábbi bejelentését megerősítve elmondta: a Fidesz nem szavazza meg a javaslatot.

Font szerint nem csökkennek az adminisztrációs költségek

Font Sándor (MDF) szerint az új adóból sokan kiszorulnak majd, többek között azok, akik áfa-visszaigénylők vagy jelentős anyagráfordítással dolgoznak, illetve akik az alanyi vagy a tárgyi adómentes körbe tartoznak. A Fidesz és az MDF szónokai azt kifogásolták, hogy az eva kiskaput nyit a csalók előtt.

Font Sándor rámutatott arra, hogy azok a vállalkozások, amelyek házipénztárában jelentős összeg gyűlt össze, lehetőséget kapnak most a pénz adómentes elköltésére. Szerinte ráadásul az új adó bevezetésének alapelve sem valósul meg, hiszen a vállalkozóknak a negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettség miatt továbbra is szükségük lesz az adminisztrációs háttérre. (Az adómódosítás egyik célja az adminisztrációs terhek csökkentése.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik