Belföld

Ruster Ausbruch 1998, Wenzel pincészet – Borkóstoló

Régi eszménk, hogy úgy havonta egyszer külföldi borokat is bemutassunk, mert úgy tűnik, nemigen ismeri őket a honi publikum, márpedig nem lehet pontos képünk a magyar borok értékéről, ha nem ismerjük a külföldieket.

Ruster Ausbruch 1998, Wenzel pincészet – Borkóstoló 1

Ruster Ausbruch 1998, Wenzel pincészet – Borkóstoló 2Kezdjük a szomszédban, sportriporteresen: a sógoroknál (ködös Albion, tél tábornok újra támad, gall kakasosok, ha kedd van, ez Belgium, mondják a sportriporterek).

A ruszti aszú az Burgenland, mely hajdan Magyarország nyugati fertálya, ma a sógorok keleti fertálya, 3966 négyzetkilométer, olyan 30 ezer hektár körüli szőlő. Csendes, alvó parasztpolgári táj, legalacsonyabb darabja a Fertő-tó, a Neusiedlersee, mely, mint a tavak rendesen, jól temperálja a meleg pannón klímát. Ez a wohltemperiertes klima úgy kedvez az aszúsodásnak, mint a Bodrog párálló-hűtő hatása, itt is van botrytis, tetszik tudni, az a kétarcú gomba, mely kedvezőtlen keretfeltételek esetén egyszerűen megrohasztja a szőlőt, kedvező térben pedig – ami tűz és víz, napfény és párás hűvösség ritmikus változását jelenti – a létre a bizonyosság erejével igent mondó, híresen szép aszúk létrehozásának záloga.

Míg a zsákos napfény a borivás alsó grádicsa, addig a természetes édes borok kóstolása a borkóstolás csúcsát jelenti, mint ezt többször jeleztük e hasábokon. A burgenlandi édes borok telt, mézes, botritiszes borok, mások, mint a tokajiak, bár, mint tudjuk, a tokaji definíciója is változik. Nincs bennük, tudniillik a Wenzelék (www.bnet.at/rust/wenzel.htm) boraiban az a barna ászkoltság, mint a régi típusú tokajikban, inkább a gyümölcsös trend felé tendálnak, fanyar és könnyedebb frissesség jellemzi talán őket. E heti borunk ugyanis a kedves és félig magyar identitású (magyarul tökéletesen beszélő) Robert Wenzel úr mesterségbeli tudását dicséri. Wenzel úr igazi kisgazda, mármint a szó eredeti, nem a honi szemantikai endlösungon átesett értelmében: 9 hektárról szűri híresen szép borait, évi 35 ezer palackot, kis palackokba zárt kamarazenéket.

Wenzel furmint-aszúja aranysárga színű, illatban-aromában-ízben gyümölcsösséget, leginkább barack, narancs és grape-fruit emlékét érezhetni, tán még a citrus-jelleget, valamint a fügeség friss mézességét, mely nem émely, általában fiatalság, nagy jövő, szép, üde savszerkezet, mely egyensúlyban tartja a mézes édességet, friss egyensúly, mi kell több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik