Belföld

Wal-Mart – közeledik a világ legnagyobb hipermarketlánca?

Egyre több hír érkezik arról, hogy a világ legnagyobb vállalata, az amerikai Wal-Mart Kelet-Közép-Európában terjeszkedne. Az amerikai mamutvállalat most Lengyelországban készül felvásárlásokra; az egyik célpont az Auchan lehet.

A lengyel sajtó az elmúlt napokban többször is hírt adott arról, hogy az amerikai Wal-Mart hipermarketlánc nagyobb üzletekre készül a térségben. Így például a francia Casino csoporttól megvásárolnának két lengyelországi kereskedelmi érdekeltséget, a Geant hipermarket-láncot és a Leader Price diszkont üzleteket. Nem hivatalos értesülések szerint ugyanakkor ez az akvizíció csak akkor lenne gazdaságilag racionális, ha a Wal-Mart a francia Auchan hipermarketlánc üzleteit is felvásárolná Lengyelországban.

Wal-Mart – közeledik a világ legnagyobb hipermarketlánca? 1Megelőlegezett nász

A Wal-Martot nem először hozzák hírbe az Auchannal. 1999-ben például Spanyolországban röppent fel a híre annak, hogy a két cég összefogna, vagy valamilyen közös ügyletre készülne. Később azonban kiderült, hogy inkább Németországban és Angliában terjeszkedik az amerikai multi: a brit ASDA és a német Inter-Spar üzleteit szerezte meg a világelső cég.

Az Auchan és a Wal-Mart együttműködése egyébként nem lenne meglepő: az orosz Vedomosztyi című lap szerint például a két cég moszkvai ügyletekről tárgyalt idén áprilisban, amit az Auchan egyik helyi menedzsere, Viktor Rimov is megerősített.

CsúcsonA Wal-Mart sikerét sokféleképpen magyarázzák a szakértők: egyesek szerint az egyik konkurens, a Kmart csődhelyzete erősítette a Wal-Mart pozícióját, mások viszont egy paradox jelenségre hívták fel a figyelmet. Tavaly szeptember 11. után ugyanis az olcsó, kevésbé sikkes holmikat kínáló áruházláncot még azok az amerikaiak is szinte megrohamozták, akik addig soha nem tették volna be a lábukat – presztízs okok miatt – egy ilyen üzletbe. A cég ugyanis egyszerűen az amerikai életmód szimbólumává vált. A rohamléptekkel bővülő forgalom az alapító, Sam Walton örököseit – özvegyét és négy csemetéjét – a 10 leggazdagabb amerikai közé emelte, ha Walton élne, akkor vagyonosabb lenne, mint Bill Gates.

Telített piacok

Ami a lengyel piacot illeti, a helyzet sokban hasonlít a magyarországi helyzethez: az A. T. Kearney cég nemrégiben készített felmérése szerint túltelített a piac, és a már jelen lévő 13 nagy nyugati kiskereskedelmi lánc mellett újabb szereplő akvizíció nélkül aligha léphetne fel konkurenseivel szemben.

A Gazeta Wyborcza lengyel lap által idézett kutatás szerint Lengyelország tehát már nem vonzó a külföldi kiskereskedelmi befektetők számára, legalábbis zöldmezős beruházással. Ezt tulajdonképpen alátámasztja a lap által megszólaltatott François Colombié is, aki az Auchan Polska vezérigazgatója. Az Auchan ugyanis felvásárlások révén terjeszkedik Lengyelországban: nemrégiben szerezték meg a Billa ottani kereskedelmi hálózatát, amelyet a jövőben Elea néven szeretnének tovább működtetni.

Ugyanakkor a Gazeta Wyborczának nyilatkozó francia menedzser egyetlen szót sem ejtett a Wal-Marttal való együttműködésről. Így az erről szóló hírek egyelőre csupán spekulációnak minősíthetőek.

Nász a Metróval, belépés a magyar piacra

Wal-Mart – közeledik a világ legnagyobb hipermarketlánca? 2A hipermarketeket, szupermarketeket és diszkont üzleteket működtető Wal-Martról két éve röppent fel az a hír, hogy tárgyalásokat folytat a Metro AG felvásárlásáról, amit azonban mindkét fél rögtön cáfolt. Elemzők szerint a Wal-Mart a legnagyobb európai hálózatnak számító Metro révén Közép-Európában akar pozíciókat szerezni, ahol eddig a német csoport mellett a francia Carrefour és a brit Tesco terjeszkedett a legerőteljesebben.

Néhány hónappal később olyan információk láttak napvilágot, miszerint Magyarország is szerepel a társaság rövid távú terjeszkedési céljai között. A hazai szakma már biztosra vette az amerikai óriás megjelenését, egyesek zöldmezős beruházást vártak, míg mások egy konkurens felvásárlásával látták megvalósíthatónak a Wal-Mart térnyerését Magyarországon, illetve a régióban.

Sokmilliárdos sikerrecept

Wal-Mart – közeledik a világ legnagyobb hipermarketlánca? 3A Wal-Mart olcsó áraival vált ádáz ellenségévé konkurenseinek, de “közértből” mára az Egyesült Államok legnagyobb cégévé nőtt fel, csaknem 220 milliárd dolláros árbevételével, a Fortune magazin összeállítása szerint. A Wal-Mart sikerreceptje az amerikai vidék mélylélektani ismeretében rejtőzik – mondhatnánk némi közhellyel. 1962-ben, az egyik legszegényebb szövetségi államban, Clinton ex-elnök hazájában, Arkansasban alapított cég titka a költségek alacsonyan tartása (szinte mindig a legújabb és leghatékonyabb informatikai rendszereket vezetik be), illetve az eladások mindenáron való felfuttatása.

Az úgynevezett “tízlábas” szabály szerint például minden Wal-Mart-eladónak köszöntenie kell a vevőt, amennyiben közel jön hozzá. A pénztárosokon tábla díszeleg: “ha nem mosolygok, kérj tőlem egy dollárt” – felirattal. Valójában tehát a Wal-Mart nem is kereskedelmi, sokkal inkább szolgáltató cég – vélik a Fortune listáját összeállítók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik