Belföld

Corvin-Szigony-projekt – milliárdos kártérítés?

Beperelte a Józsefvárosi Önkormányzatot az Enix Pro Kft., miután a VIII. kerület új pályázatot írt ki a Corvin-sétány kiépítésére, figyelmen kívül hagyva az Enix Próval kötött korábbi szerződést.

Az Enix Pro Kft. választott bírósághoz fordult, és kérvényében a VIII. kerületi önkormányzattal, illetve az önkormányzat leányvállalatával, a Rév 8 Rt.-vel kötött keretszerződés érvényességének kimondását kérte. A perindítvány tartalmaz kitételt egy későbbi fázisban megállapítandó kártérítési összegről is, de erről az Enix Pro ügyvezető igazgatója, Csák Imre nem kívánt nyilatkozni a FiygelőNetnek. Azt azonban megtudtuk, hogy milliárdos nagyságrendű követelésről van szó. Annyit elmondott Csák Imre, hogy a 70-90 milliárd forintos projekt teljes összegénél jóval kisebb az általuk követelt összeg.

Perfeljegyzési kérelem

Megtudtuk azt is, hogy az Enix Pro a választott bírósági eljárással egyidejűleg perfeljegyezési kérelmet nyújtott be a Corvin-Szigony projekt keretszerződésében érintett összes józsefvárosi ingatlanra, vagyis több mint száz telekre. Az ingatlanok értéke egyelőre tisztázatlan, az azonban biztos, hogy nemcsak üresen álló telkekről, hanem lakóházakról is szó van a Fővárosi Bírósághoz beadott dokumentumban.

A FigyelőNet megkérdezte a Józsefvárosi Önkormányzat egyik képviselőjét is, de a Corvin-projekt előkészítésében szerepet játszó városatya csak lapunktól értesült a legújabb fejleményről, az Enix Pro perindításáról. Éppen ezért nem tudott az ügyről érdemben mit mondani.

Több mint hetvenmilliárdos terv

Amint azt korábbna megírtuk: a budapesti Józsefvárosi Önkormányzat szeptemberben úgy döntött, hogy új pályázatot ír ki arra a becslések szerint 70-90 milliárd forintos projektre, amelynek megvalósításával új sétány nyílna a kerületben, Corvin néven. A Corvin-Szigony projekt nem csupán új utcát létesítene, hanem tömbrehabilitáció, új lakóparkok kialakítása is szóba került korábban. A projekt helyszíne a Szigony utca-Práter utca-Üllői út által határolt terület, ahol több mint száz ingatlan átadását ígérte a kerület az Enix Pró Kft.-nek, amely az ingatlanok hasznosítását, beépítését, felújítását, rendezését vállalta.

Az önkormányzat minderről egy keretszerződést is kötött az Enix Pro Kft.-vel, a korábbi kiválasztási eljárás győztesével. Időközben azonban jogvita alakult ki arról, hogy miért nem fizetett a cég az önkormányzatnak, illetve miért nem fogadta el időben a kerület a projekt területére vonatkozó szabályozási tervet.

Érvényes vagy érvénytelen?

Az idő múlásával mindkét fél megelégelte a vitát: szeptemberben az önkormányzat kimondta: érvénytelennek tekinti az Enix Próval kötött szerződést, és új pályázatot ír ki. Erre az Enix Pro szeptember 27-én levelet küldött a kerületi jegyzőnek, valamint minden egyes önkormányzati képviselőnek, amelyben tájékoztatja az önkormányzatot arról, hogy jogi lépéseket fontolgat.

Ugyanakkor az Enx Pro a levélben kifejezte tárgyalási szándékát is, hangsúlyozva, hogy a korábbi szerződést érvényben lévőnek és hatályosnak tekintik – mondta el Csák Imre, a cég ügyvezető igazgatója. Négy nappal ezután a kft. bírósághoz fordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik