Belföld

Tőzsdehét – volt már rosszabb

Jelentős hét közbeni esés után közel másfél százalékos csökkenéssel zárta szeptember utolsó hetét a BUX, miközben egyik-másik fejlett ország tőzsdéjén már korrigáltak a sok hete süllyedő árfolyamok.

Bár az Egyesült Államokban nagy általánosságban kedvező makromutatók jelentek meg, az amerikai részvénypiacok indexei jelentős mértékben estek. Az augusztusi konjunktúraindex ugyan várakozások alatt alakult, ám a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya, valamint a munkanélküli segélyre jelentkezők száma is a vártnál kedvezőbbnek bizonyult. A pénteken megjelent – felülvizsgált adatok – is optimistább légkört teremthettek volna: a Michigan Egyetem szeptemberi fogyasztói bizalmi indexe, valamint a GDP-bővülés második negyedéves mértéke is magasabb volt az előzetesen publikáltnál.

Olaj a borúra

A részvénypiacok pesszimizmusához több dolog is hozzájárult. Az olaj ára húsz hónapos magasságba jutott az ENSZ és Irak közötti huzavona következtében. A nagyvállalatok közül pedig a világelső cigarettagyártó, a Philip Morris közölt profit warningot csütörtökön, miután a Palm már a hét elején tetemes negyedéves veszteségével borította gyászba a technológiai szektort.

A vezérszólamot azonban a Fed játszotta: a Nyíltpiaci Bizottság kedden a várakozásoknak megfelelően nem csökkentett irányadó kamatszintjén. A piacok mégis idegesen reagáltak, mivel a testület híján volt a megszokott összhangnak, lévén hogy két tag az 1,75 százalékos kamatszint csökkentésére szavazott. A döntésből a gazdasági fellendülés iránti kétséget olvastak ki a befektetők, és eladásaik a Dow Jones-t három és fél százalékos mínuszba, messze nyolcezer pont alá kergetté, míg a Nasdaq is közel kétszázalékos csökkenést mutatott.

Európa vezető tőzsdéi vegyesen szerepeltek. A londoni FTSE és a párizsi CAC emelkedéssel zárta a hetet, Németországban viszont erős esést produkáltak az árfolyamok. A rendkívül szoros választási végeredmény, illetve az idei GDP növekedés prognózisának csökkentése újabb ötszázalékos esést generált a DAX-ban.

Pénz- és állampapírpiacPiacrengető makrogazdasági változás nem történt: a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 9,5 százalékos alapkamaton.

A két rövidebb diszkont kincstárjegy múlt heti aukcióját két és félszeres túljegyzés kísérte. A beérkező ajánlatok értéke meghaladta a hetvenmilliárd forintot, amelyből a kibocsátó a három hónapos jegynél huszonöt, a hat hónaposnál harmincmilliárd forint értékűnek tett eleget. Ötvenmilliárdnyi ajánlat érkezett a leghosszabb diszkontra, amelyből azonban – a többihez hasonlóan – az eredetileg meghirdetett harmincmilliárdnyit allokálták le. Az átlaghozamok jelentősen mérséklődtek: a legrövidebb diszkonté (9,34 százalék) huszonkét, a hat hónaposé (9,39 százalék) negyvennégy, az évesé (9,44 százalék) negyvenöt bázisponttal csökkent a legutóbbi kibocsátásokon kialakult hozamokhoz képest. Folytatódott a hozamcsökkenés a másodpiacon, a referenciahozamok minden lejáraton lefelé mozdultak.

Hat bázisponttal 9,61 százalékra csökkent a DWIX index értéke.

A forint árfolyama nem változott a dollárral szemben (248,8), a sávban szintén változatlan szinten, a centrumtól 11,8 százalékra zárt.

Vegyes a kép Kelet-Európában

Térségünkben ezúttal is viszonylag jól szerepeltek a tőzsdék. Moszkvában és Prágában emelkedtek az indexek, miközben Varsóban és Budapesten másfél százalékos csökkenés mutatkozott.

A BUX a hétfői kereskedés elején még valamelyest növelni tudta értékét, ám kedden jelentőset szakadt az index, három százalékkal előző pénteki záró értéke alá esve. A hátralévő napokon ugyan korrigált a börzemutató, ám így is több mint száz pontos mínusszal köszöntött rá a hétvége. A forgalom némiképp növekedett, két napon is meghaladta a hatmilliárd forintot.

A legnagyobb súlyú indextagok közül a Matáv és a Mol jól tartotta magát. A távközlési papír árfolyama nem változott az előző héthez képest, míg az olajrészvény megúszta kisebb csökkenéssel.

Nem jártak ilyen jól a gyógyszergyári részvényekben bízók, a Richter három, az Egis több mint hét százalékot esett. A kisebb gyógyszergyártó papírját csak a Phylaxia előzte meg a vesztesek listáján. Az augusztusban hirtelen felfutó részvény a múlt héten (szintén ok nélkül) kis híján tizenöt százalékot zuhant.

Részvény
Súly
Antenna
0,42%
Borsodchem
0,53%
Danubius
1,27%
DÉMÁSZ
1,22%
Egis
4,31%
MATÁV
22,55%
MOL
22,84%
NABI
0,73%
OTP
26,83%
Pannonplast
0,53%
RÁBA
0,90%
Richter
15,70%
Synergon
0,34%
TVK
1,83%

A héten várható

Az Egyesült Államokban hétfőn a lakossági megtakarítások és fogyasztás augusztusi számai számítanak a legfontosabb mutatóknak. Pénteken pedig a szeptemberi munkaerőpiaci adatok. Örömre vagy bánatra adhatnak okot a befektetői körökben a héten megjelenő bizalmi indexek is: hétfőn a Chicago beszerzési menedzserindex, kedden az ISM ipari bizalmi index közlése várható. Vállalati eredményről az Alcoa nehézipari tröszt gondoskodik pénteken.

Európában a szokásos hó eleji makroadatdömpinggel szembesülnek majd a befektetők. A napokban közlik az előzetes szeptemberi inflációs rátát, az aktuális üzleti és fogyasztói bizalmi indexeket, valamint az augusztusi munkanélküliségi mutatót is.

Itthon a véglegesített második negyedéves GDP adat keddi megjelenése nem rengetheti meg a részvénypiacot, ahogy a folyó fizetési mérleg előzetes augusztusi számaitól sem várhatunk hasonlókat szerdán. Keddtől új indexkosár érvényes a Budapesti Értéktőzsdén. A kivezetés előtt álló Picket kiemelik a kosárból, így a benne szereplő részvények száma tizennégyre csökkent.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7232,7
-1,44 %
1,42 %
Varsó WIG
12985,7
-1,63 %
-6,73 %
Prága PX50
450,3
0,45 %
14,12 %
Frankfurt DAX
2918,9
-4,79 %
-43,43 %
Párizs CAC
2918,9
0,97 %
-36,88 %
London FTSE
3907,2
1,22 %
-25,11 %
Nikkei 225
9530,4
0,52 %
-9,60 %
Hang Seng
9294,5
-0,36 %
-18,45 %
Dow Jones IA
7701,5
-3,56 %
-23,15 %
Rio Bovespa
8715,9
-9,07 %
-35,81 %
Mexikó BOLSA
5801,1
0,21 %
-8,96 %
Nasdaq
1199,2
-1,80 %
-38,52 %
Moszkva RTS
342,1
2,56 %
31,56 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik