Belföld

GKI: gyorsan romlik a külsõ egyensúly

A magyar gazdaság dekonjunktúrából való kilábalása lassú és bizonytalan, miközben a külső és belső egyensúly romlik. Rendkívül gyorsan emelkedik a lakosság jövedelme és ezzel fogyasztása, az üzleti beruházások viszont stagnálnak.

Az alig javuló világgazdasági feltételek növekvő világpolitikai feszültséggel párosulnak – írja a K&H Bank együttműködésével készült elemzésében a GKI Gazdaságkutató Rt.

Az Irak körüli háborús feszültség 30 dolláros világpiaci olajárhoz vezetett, ez másfélszerese az egy évvel ezelőttinek (de kisebb a két évvel korábbinál).

GKI: gyorsan romlik a külsõ egyensúly 1Az ipari termelés – bár június után júliusban is érezhetően emelkedett – még nem sokkal haladja meg a tavalyit. Az ipari export az első hét hónapban már közel 4 százalékkal nőtt, ezen belül azonban a kivitel nagyobbik felét adó ipari vámszabad területeken csak 1 százalékkal. Csaknem stagnál a belföldi ipari értékesítés is. Ugyanakkor rendkívül gyorsan, kétszámjegyű ütemben fejlődik az építőipar és a kereskedelem.

A beruházásokon belül az első félévben az építés 14 százalékkal nőtt, a gépberuházás viszont 2 százalékkal csökkent. Különösen kedvezőtlen a feldolgozóipari beruházások 8 százalékos mérséklődése.

A választási évet a lakossági jövedelmek rendkívül gyors emelkedése kíséri. Az első félévben a versenyszférában 14,2 százalékkal, a költségvetésiben 28,7 százalékkal emelkedtek a keresetek. A második félévben a különbség további bővülésére lehet számítani. A reálbérek átlagosan 12 százalékkal, a GDP növekedésének négyszeresével emelkedtek. A lakosság nettó pénzmegtakarításai viszont alig nőttek, ami a rendkívül gyors ütemben emelkedő lakás-, ingatlan- és fogyasztási hitelfelvétel következménye.

Az infláció eddig (részben a mesterségesen elhalasztott árlépések miatt) nagyon kedvezően alakult, a következő hónapokban azonban – például a dohány jövedéki adójának emelése, a dinamikusan növekvő kereslet hatására – némi emelkedés valószínű.

Az államháztartás hiánya az EU módszertanát közelítő módon számítva a GDP 6,5 százaléka körül lesz. A külkereskedelmi mérleg egyelőre kedvező, de a fogyasztás dinamikus emelkedése és a konjunktúra lassú javulása esetén a behozatal gyorsulása várható. A folyó fizetési mérleg romlása markáns. Júliusig a hiány mintegy 1 milliárd euróval volt nagyobb a tavalyi első hét havinál, ez nagyjából fele-fele arányban az áruforgalom, illetve az idegenforgalom egyenlegromlásának következménye. Az első hét hónapban alig több mint 0,6 milliárd euró működőtőke-import mindössze egyharmadát fedezte a fizetési mérleg addigi hiányának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik