Belföld

Erről is a Demszky tehet – ellenkampányba kezdett a Fidelitas

A Fidelitas Demszky-ellenoldallal rukkolt elő az interneten. A fopolgarmester.hu néven futó honlap dizájn tekintetében a hivatalos demszky.hu oldal tökéletes másolata. A tartalom persze merőben eltérő.

Már az introflash is jól érzékelteti a Fidelitas-féle oldal alaphangját: Demszky Gábor luxusautón utazik Budakeszin lévő villája felé, maga mögött hagyva a “gyárfüstös”, bedugult Budapestet. Ugyanez a hivatalos Demszky oldalon: fiatalos főpolgármester-jelölt utazik a robogón, a háttérben a magukért beszélő tények – Lágymányosi híd, Hungária körúti körgyűrű – , és a szlogen: Budapestnek tempó kell. (A demszky.hu weboldalon egyébként részletes vagyonbevallás olvasható a főpolgármester budakeszi ingatlanjáról. Akit érdekel, első kézből, Demszky Gábor saját bevallása alapján tájékozódhat a főpolgármester vagyoni helyzetéről.)

Az intro átugrásával a friss híreknél találjuk magunkat, amelyek ugyanolyan struktúrában vonulnak fel, mint a hivatalos demszky.hu oldalon. A Fidelitas szerint a hírek magukért beszélnek: lapszemléjükben a bal- és jobboldali sajtóból a fővárossal és gazdálkodásával kapcsolatos negatív híreket szemezgetik. A médiaegyensúly végett a demszky.hu oldalon elolvashatjuk “az érem másik oldalát”, a Demszky Gáborra nézve hízelgő híreket is.

A demszky.hu dizájnjára nem volt copyright

A FigyelőNet információi szerint a Fidelitasszal szemben nem léphetne fel jogilag a Városháza, mert nem volt copyrighttal védve a demszky.hu dizájnja. Ugyancsak jogszerűen vásárolta meg a Fidelitas a site nevét is.

Nyáry Krisztián, Demszky Gábor kampányfőnöke lapunknak elmondta, hogy nem is készülnek semmiféle jogi lépésre, hiszen egy ilyen paródiaoldal megjelentetése belefér a választási kampányba. Szerinte a Fidelitas honlapja ügyes ötlet volt. Ami azonban az oldal tartalmát illeti, a demszky.hu hivatalos site-on reagálni fognak azokra az állításokra, amelyek szerintük esetleg kigazításra szorulnak. Nyáry reméli, hogy más ellenlépésre nem is lesz szükség, és saját internetes oldaluk megfelelő fórum lehet a válaszadásra.

Szatirikus Bush-ellenes szájtokA választási fogások között a szatirikus ellenszájtok megjelenése nem újkeletű jelenség. A legutóbbi amerikai elnökválasztás idején számtalan hol finoman, hol pedig kevésbé finoman ironikus Bush-ellenes szájt született. A legviccesebbek közül szemezgettünk:

Bush Speaks: Amit a nagy elnök mond, és amit tulajdonképpen gondol – vicces képek és egy fényes elme még csillogóbb ideái.

Bush és a csimpánzok: Fotósorozatok Bush-ról és a csimpánzokról. “Nem vagyok tagja egyik politikai pártnak sem, de azt gondolom, hogy Bush úgy néz ki, mint egy csimpánz” – vallja a szájt készítője.

Bush, az Antikrisztus: A szatirikus oldal sajátos logikával bizonyítja, hogy George Bush az ördög spannja.

Urban 75 – Üsd, vágd!: A brit antikapitalista weboldalon Bush képére kattintva ütlegelheti az elnököt, ha pedig ennél is nagyobb indulatok dúlnak Önben, akkor az elnök gumiszerű arcát az egér mozgatásával húzogathatja, feszegetheti vagy elgörbítheti.

Too stupid to be president: Címével ellentétben a szájt azt nem magyarázza el, miért is túl hülye Bush ahhoz, hogy elnök legyen, ám lehet, úgy vélik, hogy az idézetek magukért beszélnek.

Bush és a képzőművészet: Képregények, karikatúrák, montázsok és fotósorozatok – páratlan gyűjtemény.

Egy tisztességes budapesti így nem viselkedik!

A Fidelitas oldalán, a “közérdekű” információk között megtudhatjuk, ki is Demszky Gábor: az egyetlen európai főpolgármester, aki nem adózik a saját városában, miközben 300 ezer kilométert utazott a budapestiek pénzén, és luxusvillában él a fővároson kívül. (Erre szépen reflektál már most is a demszky.hu oldal, ahol Demszky Gábor így vall: “Budapest csodálatos, életrevaló város. Ha messzi útról érkezem, mindig valami kellemes hangulat fog el: mint mikor a várost gyerekként szépnek és békésnek láttam.”)

A fopolgarmester.hu összeállítói azt is megjegyzik, hogy Demszky eladta a gáz-, a víz- és csatornaműveket. “De hol a pénz?” – teszi fel az oldal a kérdést. Érdekesség, hogy a Fővárosi Gázművek eladását anno a Fidesz és az MSZP szavazta meg a Fővárosi Közgyűlésben, Demszky Gábor tiltakozása ellenére. (Demszky az Italgas tízmilliárdos ajánlatát támogatta, az ellenzéki Fidesz és a szabad demokratákkal szövetségben kormányzó MSZP viszont az ötmilliárddal olcsóbb megoldást fogadta el, Suchman Tamás privatizációs kampánya idején.)

Erről is a Demszky tehet…

A Fidelitas által készített weboldalról továbbá megtudhatjuk azt is, hogy Demszky Gábor idején 42 százalékkal csökkentek a virággal beültetett területek Budapesten. “Elküldték az utcaseprők egy jó részét, miközben egyharmaddal nőtt a szemét mennyisége” – teszik hozzá a bírálók. Demszky 12 éve alatt 2,5-szeresére nőtt az asztmások, kétszeresére a tüdőrákosok száma, továbbá “egy kőbányai gyerek előreláthatóan 10 évvel rövidebb ideig él, mint egy budai”.

A Fidelitas Demszkynek rója fel azt is, hogy a “lépcsőházakban megtámadják az öregeket, hiába kiáltanak segítségért, nem mer senki segíteni”, továbbá: “Budapest a rácsok városa lett – az emberek félnek, ezért szerelnek az ajtókra, ablakokra rácsokat, riasztókat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik