Belföld

Műkincspiac – becsengettek

A hazai műkereskedelmi piacot nem rengette meg ugyan a BÁV szeptember végi ékszerárverése, néhány izgalmas licit azonban akadt. Egy ezüst csengő például az induló ár tízszeresén kelt el.

A szeptember 24-én rendezett árverés harmadik legdrágább ezüst tárgya lett az az asztali csengő, amelyért 130 ezer forintot fizetett új Műkincspiac – becsengettek 1gazdája, jóllehet a kikiáltási ára csak 12 ezer forint volt. A több mint tízszeres drágulást talán a tömeg (163 gramm) magyarázta, annyi bizonyos azonban, hogy az aukció egyik legélénkebb licitje fűződött az 1900 körül készült bécsi csengőhöz.

Az árverés legmagasabb leütési árát egy pár fülbevaló érte el. A 14 karátos aranyból és ezüstből készített, két kisebb és két nagyobb briliánssal díszített ékszer 1900 körül készült, ára pedig a licit során 396 ezer forintról 750 ezerre emelkedett. Az élénk érdeklődést érthetővé tették az összesen 1,9 karát súlyú briliánsok, s a tárgy vonzerejét tovább fokozta átlagosnál jobb állapota.

Ugyancsak magasra szökött fel egy 450 ezer forintról induló szoliter (egyköves) gyűrű értéke. Az aukció második legdrágább tárgya végül 700 ezer forintért talált gazdára, ami nem meglepő azután, hogy az egyetlen kő egy 1,64 karátos briliáns volt, 14 karátos arany foglalatban.

Ezüstökről, néhány szóban Az ékszerárverések megszokott kiegészítője az ezüst tárgyak aukciója, általában a rendezvények végén. Ilyenkor már nagy licitversenyre ritkán kerül sor (bár a mostani BÁV-árverésen a már említett csengőért komoly csata folyt), néhány érdekesebb darab azonban mindenféleképpen említést érdemel.

Az ezüstök közötti drágasága miatt kezdjük egy 1900 körül Bécsben készült, másfél kilós (!) tálcával, amely 225 ezer forinton kezdte és végezte a licitet. Ennél jóval olcsóbb volt a képzeletbeli ranglista második helyezettje, egy trébelt ezüst tál, amely már nem súlyával (294 gramm), hanem különlegességével emelkedett ki a mezőnyből. A hullámos peremű, szögletes formájú, öblében gyümölcsökkel díszített, kétoldalt öntött plasztikus füllel ellátott tárgy 90 ezer forintról 140 ezerre drágult. A modern lakásokba aligha illő trébelt ezüst kiváló kiegészítője lehet egy antik hangulatú enteriőrnek.

Magas kikiáltási ár – mérsékelt érdeklődés

Néhány tételre még a fent említetteknél is magasabb kikiáltási árat adtak meg. Így például 550 ezer forintról indult egy Art Deco stílusú női gyűrű, amely 18 karátos fehér arany foglalatban egyetlen hatalmas briliáns ékesített. A középső, 1,1 karátos követ hat kisebb briliáns vette körül kétoldalt, a további húsz apróbb gyémánttal “körített” gyűrűn. Ennek ellenére ezért a darabért nem mentek ölre az érdeklődők: a tétel mindössze egyetlen licitlépcsőt ugrott, s végül hatszázezer forintért kelt el.

Még ennél is kisebb érdeklődést támasztott egy foglalatlan briliáns. A szögletes csiszolású, vágott sarkú, 1,03 karátos gyémánt nem hozhatott nagy hasznot beadójának: a nem túl szokványos darabra kikiáltási árán, 550 ezer forinton akadt jelentkező.

A jade nemcsak Woody Allent igézte meg

A leütési ranglistán az előkelő negyedik helyet foglalja el az a melltű, amely a korábban említett női gyűrűhöz hasonlóan Art Deco stílusú, és amely 300 ezer forintról 480 ezerre drágult az árverés utolsó ékszertételeként. A 14 karátos aranyból készült tárgyat tizenöt darab zöld jade kő mellett 56 különböző nagyságú briliáns díszíti, amelyek összsúlya 1,9 karát volt.

A jelzéssel ellátott, 1930 körül Pesten készült, összesen csaknem 12 gramm súlyú ékszer tehát nem véletlenül keltette fel a licitálók érdeklődését – annak ellenére, hogy az egyik jade sérült volt, és az ékszert nem is használták hipnotizálásra, mint ahogyan azt Woody Allen legújabb filmjében tette a gonosz Voltan Polgar a Jáde-skorpióval.

Műkincspiac – becsengettek 2Még néhány érdekes tétel

Szintén sokat ért az a női szoliter gyűrű, amely 14 karátos aranyba foglalt egyetlen nagy briliánst “tartalmazott”. A tétel 300 ezer forintról indult (a briliáns súlya 1,01 karát volt), és végül 420 ezerig emelkedett az ajánlatverseny. Említésre méltó még egy briliánsokat és két tenyésztett gyöngyöt magában foglaló fülbevaló pár aukcionálása: a tétel 220 ezerről 360 ezerig tornázta fel magát. Ennél tízezerrel kevesebbet, vagyis éppencsak a kikiáltási árát adták meg egy Art Deco női gyűrűnek, amelynek fő ékessége egy palackzöld színű turmalin kő volt, amit 14 kisebb briliáns egészített ki.

Hiába volt kézzel vésett a nem túl eredeti, Tihanyt ábrázoló balatoni látkép az aukción szereplő 14 karátos arany cigarettaszelencén: az 1930 körül Pesten készített tárgy nem zavart sok vizet, a kalapács a kikiáltási áron, 286 ezer forinton koppant. Annál élénkebb volt a licit egy 200 ezerről induló nyakék iránt, amely 14 karátos aranyból készült, vékány anker láncon áttört stilizált virágdíszítéssel ékesítették, és amelyen nem mellékesen 33 briliáns is volt (összsúlyuk 0,7 karát). Ez a tétel végül 340 ezer forintért talált gazdára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik