Belföld

Recesszió? Béreljen vezérigazgatót!

Kedvezőtlen gazdasági feltételek, válságban levő cégek - ilyen helyzetben jól teljesítő, már bizonyított vezérigazgatókra van szükség. Meredeken ível felfelé az ideiglenesen alkalmazott válságvezetők iránti kereslet.

Napjainkban egyre több cég kerül bajba: romlanak az eladási mutatók, csökken a profit és a forgalom. Nem csoda, ha felfutott az ideiglenesen alkalmazott vezérigazgatók, a “nagyágyúk” piaca. Az Egyesült Államokban egyre több fejvadász cég szakosodik nagy teljesítményű, első számú vezetők keresésére, akik 4-18 hónapot kapnak a vállalat ügyeinek rendbetételére és a teljesítménymutatók javítására.

A sürgető helyzetben a cégeknek nincs idejük hosszadalmas és alapos procedúrára, hogy kiválasszák az új, állandó vezérigazgatót. Olyan emberekre van szükség, akik záros határidőn belül munkába tudnak állni, és meghatározott idő alatt eredményt produkálnak.

Recesszió? Béreljen vezérigazgatót! 1Speciális elvárások, szakosodott fejvadászok

Az ideiglenes válságvezetők iránt olyannyira megnőtt a kereslet, hogy az amerikai fejvadászcégek speciális részlegeket alakítottak ki, amelyek csak ezzel a piaccal foglalkoznak. Így például a Heidrick & Struggles’ chicagói irodája ez évtől fogva kizárólag az ideiglenesen alkalmazásra keresett első számú vezetők (chief executive officer – CEO) közvetítésével foglalkozik. Nemcsak ők ismerték fel azonban az ebben rejlő lehetőségeket, a New York székhelyű Christian & Timbers – egyébként a világ első száz online állásközvetítőjének egyike – mostanában indította el új szolgáltatását.

Meglepő, de a fejvadászok nem feltétlenül azokat az embereket keresik, akik korábban a kérdéses az ágazatban dolgoztak. A zavarokkal küszködő cégek tulajdonosainak a vállalatirányítási tapasztalatok fontosabbak, mint az iparági ismeretek. Az ideiglenesen alkalmazott vezérigazgatókkal is foglalkozó fejvadász cégek közül néhány mégis ágazati keresésre specializálódik, így például a Brenner Grup a bajban lévő IT cégek számára keres CEO-kat. Ennek persze az IT szektor különlegesen nehéz helyzete is oka lehet.



Nyomulni kell

Bár a kereslet egyre nagyobb az ideiglenesen alkalmazott vezetők iránt, a vállalatok tulajdonosainak mégis azokra a jelentkezőkre esik a választásuk, akik aktívnak mutatkoznak már az álláskeresésben is, vagyis “nyomják” magukat. Az ilyen emberekről ugyanis az a kép alakul ki, hogy könnyebben feltalálják magukat, magabiztosak, tudják, mit kell tenniük. Ezzel szemben például a Heidrick & Struggles’ fejvadászai azokkal a vezetőkkel veszik fel a kapcsolatot, akikkel már korábban is együttműködtek.

Az ideális jelölt

A speciális fejvadászok olyan vezetőket keresnek, akik korábban már irányítottak nehéz helyzetben levő vállalatokat, és megállták a helyüket. Az átmeneti időre alkalmazott igazgatóktól ugyanis elvárják, hogy bár belecsöppennek a cég életébe, azonnal feltalálják magukat. “Ehhez pedig a korábbi teljesítmény a legjobb ajánlólevél” – mondja Rick Troberman, a Heidrick & Struggles’ ügyvezető partnere.

Emelkedő árbevétel, megnövelt eladások, csődtől megmentett vállalatok – szakértők szerint ezek vonzóak az ideiglenes vezetőket kereső cégek számára egy önéletrajzban. Még azok a vállalatok is a harcot megjárt veteránokat keresik, amelyek csak átmeneti nehézségekkel küzdenek, és nincsenek égető bajban.

A mélyvízbe dobott igazgatók közé csak azok kerülhetnek be, akiknek a személyiségük és vezetési stílusuk is illeszkedik ehhez a speciális helyzethez. Gondoskodó típusú vezetőknek például esélyük sincs. A fejvadászok mégsem diktatórikus embereket keresnek, inkább diplomatákra van szükség. “Ha valaki tettre kész elefántként becsörtet a porcelánboltba, több kárt tesz, mint használ” – mondja Rich Benner, a Brenner Group ügyvezető igazgatója. Új emberként ugyanis hamar szót kell értenie minden munkatárssal, hogy az elképzeléseit szervezeti ellenállás nélkül, könnyen tudja megvalósítani.

A szakmai tapasztalat is elengedhetetlen feltétel egy ilyen pozíció elnyeréséhez. Szakértők szerint ideális, ha valaki már legalább 10-15 évet töltött igazgatói székben. “Ilyen szakmai háttér nélkül elképzelhetetlen, hogy valaki alkalmas legyen egy vállalat megmentésére.”

Kifizetődő megpróbáltatás

Egy ilyen feladat meglehetősen nagy terhet ró a vezetőre, néhány hónapig minden erejére szüksége van, hogy megfogható eredményt érjen el. A megfeszített munkáért azonban kiemelt fizetés jár. A megbízás 4-18 hónapja alatt a vezető minden munkára fordított perce szinte aranyat ér. Napi díjazását a vezérigazgatói pozícióért járó éves fizetéséhez kötik, amelynek naponta 1 százalékát kapja meg.

Ha tehát egy elnök-vezérigazgató éves szinten 350 000 dollárt keresne az adott cégnél, az ideiglenes alkalmazott CEO naponta 3500 dollárt (875 000 forintot) tehet zsebre. Ha a napjából 24 órát fordít munkára, akkor ez 607 forintos percdíjat jelent! “A tulajdonosok azért hajlandóak ilyen magas összeget kifizetni, mert egy kiemelkedő tehetség munkáját veszik meg – indokolja Troberman. – Még a kisebb vállalatok is hajlandóak ilyen áldozatra, hiszen létkérdésről van szó.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik