Belföld

Befektetésajánló – harmonikus együttfélés

Az elemzőket nem érte váratlanul, a tengerentúli részvénypiacokat azonban szinte romba döntötte az amerikai alapkamat szinten tartása, mivel további pénzeket terelt a kötvények irányába.

Kedden irányadó kamatszintjének változatlanul hagyása mellett döntött az amerikai jegybank szereplét betöltő Federal Reserve. Az elemzők hasonló lépésre számítottak, a részvénypiacok azonban jelentősebb eséssel zártak az Egyesült Államokban. A Dow Jones 1998. októbere óta nem látott mélységbe süllyedt, és a Nasdaq is jócskán eltávolodott az 1200 pontos pszichológiai határtól.

Nem volt egyhangúA Fed-döntés szavazataránya több mint érdekes. A döntéshozók tíz-kettő aránnyal voksoltak az 1,75 százalékos szint meghagyására, némi feszültséget keltve a piacokon. A nem teljesen egyértelmű állásfoglalásból ugyanis egy közeljövőben esedékes kamatcsökkentés képe sejlik fel, jelezve, hogy az amerikai gazdaság problémái továbbra sincsenek megoldva.

Európában is lefelé

Európa részvénypiacai egyrészt megelőlegezték amerikai társaik mai csökkenését, másrészt fejet hajtottak a nap folyamán megjelent negatív hírek előtt. A zsebszámítógépek ősatyjának számító Palm Inc. hétfő este várakozásokat meghaladó veszteségről számolt be, míg másnap a Lehman Brothers befektetési bank közölt kiábrándító negyedéves eredményt. A “kreatív könyveléssel” egyszer már lebukott Xeroxot érintő újabb értékpapír-felügyeleti vizsgálat már csak olaj volt a tűzre, Európa vezető (brit, német, francia) részvénypiacai újfent öt-hat éves negatív rekordokat döntögettek a nap folyamán.

Még jóval a kontinens börzéinek zárása előtt publikálták az amerikai Conference Board fogyasztói bizalmi indexet is. A szeptemberi érték ugyan valamivel a várakozások felett alakult (és az előző havi felmérés eredményét is felfelé módosította a kutatóintézet, ami átmeneti emelkedést generált a részvények között), a hónapok óta töretlenül csökkenő trend azonban a legtöbb befektetőt óvatosságra intette.

Előtérben a biztonság

A közelmúlt eseményei (elég a vezető részvénypiacok idei huszonöt-negyven százalékos negatív teljesítményére gondolni) nyomán nem véletlen, hogy töretlenül áramlik a befektetők pénze a biztonságosabb megtakarítási formákba. Az irányadó tízéves amerikai államkötvény hozama még márciusban állt ereszkedő pályára, az esés azonban szeptember elején gyorsult fel igazán. A tavasszal még 5,5 százalékot közelítő hozamszint mára a 3,5 százalékot ostromolja, ez jól jelzi a részvénypiaci bizonytalanságból az államkötvények felé menekülő tőke nagyságát.

Európában némiképp tovább tartott a felismerés. A jelenlegi hozamszintek azonban már rekordhoz közeli állapotot jelentenek az öreg kontinensen is.

Mi áll a háttérben?A megugró kereslet mögött természetesen – a nyugati példától eltekintve – nem a részvénypiacról átáramló pénzmennyiség rovására kell írni, a Budapesti Értéktőzsde forgalma már jó ideje nem említhető együtt a kibocsátásokon megjelenő tőke nagyságával. A kedvező – a rendszerváltás óta messze legalacsonyabb – augusztusi inflációs ráta, valamint a jelentős nyár végi hullámzás után a sávban 11,5-12 százalék között stabilizálódó forint is meghozta a kedvet a befektetőknek.

A másodlagos piacon is érződött az aukciók jótékony hatása. A múlt héten már jelentős csökkenést mutattak a referenciahozamok, bár – amint az táblánkból is kitűnik – így is jócskán meghaladják az elmúlt hónapokban kialakult szinteket.

Hazai dilemmák

Itthon a nyár elején a választási végeredmény szorossága, illetve az inflációs politika megváltoztatásától való félelem uralta a kötvénypiacot. Az uborkaszezonban a folyó fizetési és államháztartási mérlegek jelentősen emelkedő hiánya keltett aggályokat a piaci szereplőkben, így a hozamok jelentősen emelkedtek, akár az év eleji, akár a tavasz végi állapotot vesszük kiindulási alapnak.

A külföldiek érdeklődése azonban töretlennek mutatkozott. A novemberi ezermilliárd forinthoz képest idén szeptemberben már elérte az ezernégyszázmilliárd forintot is.

A múlt héten kiugró keresletet regisztráltak az Államadósság Kezelő Központ kötvényaukcióján. A hároméves állampapír (2005/I) kibocsátására beérkező ajánlatok értéke kis híján elérte a kétszázmilliárd forintot; ez példa nélküli. A jelenség korántsem volt egyedi: a tízéves kötvény aukciója is magas, közel háromszoros túljegyzés mellett zajlott.

3 hó
6 hó
12 hó
3 év
5 év
10 év
15 év
szeptember 24.
9,29 %
9,44 %
9,5 0%
9,09 %
8,24 %
7,36 %
7,12 %
június 24.
8,91 %
9,17 %
9,36 %
9,15 %
8,58 %
7,89 %
7,38 %
március 22
8,35 %
8,32 %
8,28 %
7,85 %
7,38 %
6,88 %
6,77 %
január 2.
9,74 %
9,47 %
9,04 %
8,17 %
7,68 %
7,07 %
6,65 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik