Belföld

Adókedvezmények IT-fejlesztésekre és felnőttoktatásra

Adókedvezményre számíthatnak a szélessávú kapcsolatot kiépítők, a felnőttképzés résztvevői , az otthonra számítógépet vásárlók és bérlők. A cégek gyorsított ütemben amortizálhatják és adómentesen ajándékozhatják alkalmazottaiknak a PC-ket.

Az információs társadalom fellendítésére hivatott adókedvezményekről beszélt Kovács Kálmán informatikai és Magyar Bálint oktatási miniszter a Médiahajón.

Adókedvezmények IT-fejlesztésekre és felnőttoktatásra 1Ajándékozza leamortizált gépét alkalmazottjának!

A tervezet szerint a a társasági törvény hatálya alá eső vállalkozások – az eddigi három év helyett – 2 év alatt elszámolhatnák a megvásárolt számítástechnikai eszközök teljes beszerzési értékét, azaz a vállalkozások 50 százalékos gyorsított leírási kulcsot alkalmazhatnak a jövőben.

A munkaadó mentesülne a munkavállaló számára otthoni használatra biztosított számítógép szja költségei alól. Eddig ez adóköteles természetbeni juttatásnak minősült és csak bérjellegű költségként lehetett elszámolni.

A modell Svédországból származik: a skandináv ország néhány éve vezette be ezt a rendszert. Eredményességét mutatja, hogy a PC-elterjedtség az alacsony és magas végzettségűek körében egyaránt meghaladja a hatvan százalékot.

Magyarországon az érettségizettek körében húsz százalék ez az arány, alacsonyabb végzettségűek esetében az öt százalékot is alig éri el. A főiskolai végzettségűek kevesebb mint 40 százalékának van otthon gépe, az egyetemet végzettek körében pedig 53 százalék ez az arány.

Magánberuházás adókedvezménnyel!

Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésének eredményeként került be az adókedvezmény-csomagba a felnőttképzésben, valamint az oktatásban résztvevőket támogató javaslat, melynek értelmében az összevont adóalap adóját csökkentheti a számítógép vásárlására, bérletére, lízingelésére, valamint az internet-hozzáférésre és használatra fordított összeggel, legfeljebb azonban évi 60 ezer forintig a pedagógus, az oktató, a hallgató és az is, akinek a gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt.

Az Oktatási Minisztérium másik javaslata szerint a végzős középiskolások ECDL informatikai jogosítványának vizsgadíját az állam magára vállalja.

Cél a szélessávú kapcsolatok bővítése

Adókedvezmények IT-fejlesztésekre és felnőttoktatásra 2A csütörtökön a parlament elé kerülő adókedvezmény-csomag egy másik eleme a szélessávú hozzáférés elterjedését szolgálná. Az elmúlt másfél évben ugyanis Kovács Kálmán szerint lényegében egyetlen méter kábel sem épült.

A kedvezőtlen folyamat megszüntetésére a tárca fejlesztési adókedvezmény bevezetését javasolja az internet-, telekommunikációs, kábeltelevíziós és informatikai célú beruházás, vagy létesítmény bővítés esetén. Minden 3 milliárd forintot meghaladó fejlesztési program esetén 50 százalékos adókedvezmény a beruházás évében és még további négy évben lenne igénybe vehető a társasági nyereségadóból.

Az informatikai tárca javasolja azt is, hogy az internet-használat díja a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó költségnek minősüljön olyan vállalkozások esetében is, ahol nem lehet egyértelműen elkülöníteni, hogy az internet használata mennyire kapcsolódik a vállalkozási vagy magánjellegű tevékenységhez. A konkrét javaslat szerint az egyéni vállalkozók, őstermelők az internet-használati díj 30 százalékát (legfeljebb 60 ezer forintot évente) költségként elszámolhatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik