Belföld

Kassák Lajos és a születésnapok – emlékérem, dísztávirat

A Kassák Múzeum Kassák Lajos halálának 35. évfordulójának alkalmából nyitotta meg új kiállítását, amely speciális keresztmetszetből mutatja be a huszadik századi magyar művészet egyik legeredetibb alkotóját.

Kassák Lajos és a születésnapok – emlékérem, dísztávirat 1A Kassák hét születésnapja című tárlat az alapos kutatómunka gyümölcseit feldolgozva mutatja be a hivatalos és magán születésnapi ünneplések-tiszteletadások fénytörésében a művészt. Kassák maga is rendszeresen megverselte jubileumi születésnapjait, az egyikben írta: “Itt vagyok hát, hogy köszöntsétek éveim”. És a köszöntések sorra érkeztek.

Láthatók baráti levelek, művésztársak ajándékfestményei, köszöntőversek, rajzolt arcképek, fényképportrék, emlékérmek, munkásköri ünnepi előadások plakátjai, jubileumi kiállítások, dísztáviratok és nyomdászok születésnapi könyvkiadásai. A festmények, rajzok, kötetek, levelek, fényképek és egyéb dokumentumok gazdag anyaga mélyén kibontakozik Kassák portréja, a szigorú tekintetű, keskeny orrú, erősen kopaszodó művész, aki konokul ragaszkodott elképzeléseihez. Függetlenül attól, hogy művésztársai rajongtak érte vagy gyűlölték, a politikai erők megkoszorúzták vagy éppen bilincsbe verték, Kassák rendületlenül írta műveit és festette a rend utópiáját ígérő absztrakt “képarchitektúráit”.

Kassák Múzeum, szeptember 29-éig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik