Belföld

Befektetési alapok – van rájuk garancia?

Besszhangulatban különösen vonzóak lehetnek a garantált megtérülést ígérő lehetőségek. A befektetési alapok között akad is jó néhány ebből a fajtából, igaz, az alapkezelők nem túl merészek garanciavállaláskor.

Ha pénzről van szó, csak egy jelszó létezik: “Többet!” – vallják, André Kostolanyt követve, bizonyára számosan. A több pénz, a magasabb haszon azonban többnyire magasabb kockázattal jár, amit viszont már kevesen hajlandóak vállalni. Különösen a mostanihoz hasonló pesszimista befektetői légkörben, amikor egyre konzervatívabb, egyre inkább kockázatkerülő magatartást tanúsítanak a külföldi és magyar befektetők egyaránt.

Ilyenkor nem mindegy, mit ígérnek a befektetési tanácsadók vagy az alapkezelők. Rendszerint persze semmit, és még azt is nyomatékosan aláhúzzák, hogy a múltbeli teljesítmények sem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Holott egyre nagyobb az igény a biztos megtérülést nyújtó befektetési formákra. Európában már népszerűek ezek a konstrukciók, nálunk most s nálunk is kezdenek meghonosodni.

Mit, mikor, mennyiért?A K&H Fix Plusz jegyeit szeptember 30. és október 8. között lehet jegyezni, legkevesebb százezer forint értékben. Az alap tőkéje legalább 200 millió, legföljebb 15 milliárd forint lesz. A jegyzés az előzetesen meghirdetettnél hamarabb is lezárható, ha a tőke eléri az alapkezelő által meghatározott felső plafont, vagy ha a nemzetközi tőzsdei helyzet olyan drámai változásokat mutat, amelyek veszélyeztetnék a befektetési célok megvalósulását. A garancia mindenesetre a jegyzés első pillanatától él, s az első befizetett forintjától fogva minden jegytulajdonosra vonatkozik.

Három évre szóló garancia

Az egyik legkomplexebb garantált hozamú befektetési alap a napokban indul útjára, K&H Fix Plusz néven. A hároméves futamidejű, zárt végű alap jegyeire a K&H Alapkezelő tőke- és kamatgaranciát vállal, ám a fix kamat mértékét csak a jegyzés első napján, szeptember 30-án hozzák nyilvánosságra.

Miszori István, az alapkezelő vezérigazgatója egyelőre csak annyit árult el, hogy az inflációt meghaladó, vagyis reálhozamot szeretnének majd garantáltan elérni. Ha most indulna az alap, akkor körülbelül 19 százalékos fix kamatot tudnának beígérni a hároméves futamidőre.

Az új alap ezen felül egy összetett nemzetközi részvényindex alakulásához is köti eredményességét. Amennyiben a – S&P500, a Dow Jones Euro Stoxx 50, a FTSE100 és a Nikkei225 indexekből összeálló – kompozit index hároméves teljesítménye meghaladja az előre garantált kamatot, akkor a többlet bizonyos százaléka szintén a befektetőket illeti. A többlethozam-részesedés mértéke egyelőre szintén nem publikus, ugyanúgy a jegyzés első napján ismertetik.

Még nem kellett lehívni

Befektetési alapok – van rájuk garancia? 1Az új alap szépséghibája, hogy – magyar befektetői szemmel nézve – tartós lekötést igényel. Zárt végű alapról lévén szó, a befektetési jegyek a futamidő lejárata előtt nem válthatók vissza, legfeljebb a másodpiacon, vagyis a tőzsdén lehet adni-venni őket.

Nagyobb likviditást jelentenek a nyílt végű alapok, amelyek között szintén találni garantált hozamú termékeket, bár konstrukciójuk az előbb említettnél kevésbé összetett. Leginkább a pénzpiaci alapok körében vannak olyanok, amelyek kezelői negyedévente előre garantálják az inflációt éppencsak meghaladó hozam kifizetését.

Befektetési alapok – van rájuk garancia? 2A főként száznapos diszkontkincstárjegyekbe és rövid lejáratú államkötvényekbe fektető Budapest Pénzpiaci alapnak a napokban jár le egyéves garanciaperiódusa, amire 6,125 százalékos hozamot ígért. A Budapest Bank nyújtotta garanciát minden bizonnyal nem kell igénybe vennie az alapkezelőnek, hiszen az eddig elért hozam 6,82 százalékra tehető. Az október 1-jén induló következő garanciaév első negyedévére legalább hatszázalékos hozamot garantálnak.

Befektetési alapok – van rájuk garancia? 3A Postabank hasonló, Hozamgarancia nevű konstrukciójánál 6,75 százalékos haszonért kezeskednek az alapkezelők az október 13-áig tartó negyedévre. Ezek az alapok elsősorban a folyószámlakamatokkal kelnek versenyre. A banki betéteken hasonló hozamokat lehet elérni, ehhez azonban legalább egy hónapra le kell kötni a pénzt.

Nincs tökéletes biztonság

Indulása óta -5,5 százalékos (euróban számított) negatív hozamot hozott befektetőinek a tavaly nyáron indított Epicon Best Garant 2008 nevű alap. A befektetők vigasza egyelőre az osztrák Epicon Investment AG alapkezelő tőkegaranciája lehet, ám ennek érvényesítéséhez még ki kell várni a hátralévő hat évet.

A főként külföldi részvényekbe fektető alap kezelője hozamgaranciát is vállalt (a legmagasabb árfolyam 90 százalékát kifizetik a futamidő végén), ám negatív teljesítménynél ezzel nem sokra mennek a befektetők. A termék költségessége, viszonylagos bonyolultsága és a hazai befektetők szemében riasztóan hosszú futamidő miatt egyébként sem volt igazán sikeres az Epicon indítása, igaz, még van idő a veszteség ledolgozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik