Belföld

Tőzsdehét – erős fogyásveszély

Fekete hetet zártak a vezető részvénytőzsdék mind az Atlanti-óceán túloldalán, mind Európa nyugati felén. Térségünk értékpapírpiacai ezúttal is összekapták magukat, a BUX kisebb eséssel is beérte.

Az elmúlt héten sem volt hiány negatív hírekből. Előbb az amerikai, majd az európai ipari termelés nyár végi visszaesésének mutatói keserítették el a befektetőket, ráadásul az augusztusi inflációs adatok is gyengébbek lettek a piaci konszenzusnál.

Irak és hamburger

A hét első felében némi reményt keltett ugyan az iraki kormányzat bejelentése, miszerint feltétel nélkül beengedik az ország területére az ENSZ fegyverzetellenőreit, kevéssel később azonban köddé foszlott az optimizmus. Egyrészt a bejelentés amerikai fogadtatása, másrészt a vállalati hírek oszlatták el a részvénypiaci fellendülés esélyeit. Ugyanzon a napon közölt profit warningot a JP Morgan és a McDonalds, ráadásul az Oracle gyenge eredményről számolt be, azzal kiegészítve, hogy javulásra a közeljövőben sem lehet számítani.

A Dow Jones négy, a Nasdaq több mint öt százalékos eséssel zárta a hetet. Előbbi index így ismét a nyolcezer pontos lélektani határ alá bucskázott.

Európában a FTSE kivételével szakadtak a tőzsdemutatók. Nagy-Britanniában továbbra is a kontinens átlagánál kedvezőbb adatok jelentek meg, ráadásul a Bank of England jelezte, várakozásai szerint lassú fellendülés várható a szigetországban. Amennyiben pedig akadozik a folyamat, a bank a kamatcsökkentés eszközével is hajlandó élni.

Hiteltelen intézetek

Eközben a DAX és a CAC több mint nyolc százalékot zuhant, elsősorban a biztosítótársaságok, valamint hitelintézetek siralmas teljesítménye nyomán. Profitfigyelmeztetésre számítottak a piacok az Alcateltől, amire péntekig kellett várni. Bármily meglepő, ezzel nagy kő esett le az elemzők szívéről, tekintve, hogy egyelőre végigért a kör: a kontinens minden nagyobb mobilgyártója beismerte már, hogy nem talál okot derűlátásra a jövőt illetően.

Térségünkben jól teljesítettek a részvénypiacok. Csehországban és Lengyelországban emelkedtek az árak, míg Moszkvában és itthon mindössze kisebb csökkenés mutatkozott.

Pénz- és állampapírpiac Az előző héten megjelent inflációs adatot követően élénk érdeklődés mutatkozott az ÁKK napokban megtartott aukcióin. A hét egyetlen diszkont kincstárjegy kibocsátására közel hetvenmilliárd forintnyi ajánlat érkezett, a kibocsátó az előzetesen tervezettnél ötmilliárddal többet, harmincmilliárdnyit fogadott el. A három hónapos diszkont átlaghozama négy bázisponttal, 9,56 százalékra csökkent.

Kiugró jegyzési szándék mellett zajlott a hároméves államkötvény kibocsátása (kétszázmilliárd forintnyi ajánlat érkezett), átlaghozama a múlt héthez képest húsz bázisponttal esett (9,20 százalék). A tízéves kötvény aukcióján két és félszeres volt a túljegyzés, a hozamszint harminc bázisponttal esett az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest (7,35 százalék).

Minden lejáraton jelentős csökkenést mutattak a referenciahozamok a héten.

Megállt a DWIX április óta tartó emelkedése, az index változatlan szinten maradt (9,67 százalék).

A forint közel egy százalékkal erősödött a dollárral (248,7) szemben, az euróval szemben a sávban a centrumtól 11,9 százalékra állt pénteken.

Lejtett szándék

A BUX egy hét alatt fél százalékot vesztett értékéből, az átlagosnál jóval alacsonyabb forgalom mellett. A vezető részvények közül a Mol tudta érzékelhetően növelni értékét: a cég saját részvény vásárlását célzó programjával 5200-5300 forintos sávba emelt olajpapír kurzusa öt nap alatt két százalékkal javult. Kisebb emelkedéssel zárt az OTP Bank is, a másik két nagy súlyú indexpapír, a Matáv és a Richter azonban jelentős árfolyam-csökkenésével megingathatatlan gátja volt az index erősödésének.

Kis híján tíz százalékot esett a héten a NABI kurzusa, miután a közgyűlést követő napokban elterjedt a hír, hogy a legnagyobb részvényes csökkenteni készül részesedését a cégben. Ötszázalékos eséssel korrigálta felfutását a Pannonplast, ezzel két héttel ezelőtti szintjére süllyedt vissza a részvény.

A hét nyertese a Zalakerámia papírja volt. A spekulánsok régi-új kedvence nyolc százalékkal növelte árfolyamát. Ennek hátterében többen az Aragóval szembehelyezkedő AÉB térhódítását vélik felfedezni.

Kimenőt kapott a Pick

Pénteken megkapta a BÉT engedélyét az Arago a Pick kivezetésére. Így az október 1-jétől az indexkosárból kieső részvény már a tőzsdén sem forog sokáig.

Sokkal bonyolultabb ügyet jelent viszont a Humet részvénycsereprogramja. A tizenöt forintos névértéket százötvenessé átalakító cég papírja utoljára szerdán forgott a börzén, és leghamarabb két hét múlva foroghat újra. A legenyhébb jelzővel is csak visszásnak mondható beváltási feltételek mellett a részvényesek töredékrészvényeivel (és nem utolsó sorban idejével) játszadozó társaság piaci értéke jelentősen zsugorodott, az utolsó kereskedési napon a papír épphogy névértéke felett forgott.

Jönni fog…

Akár trendfordulót is okozhatnak a héten napvilágot látó makroadatok a fejlett tőzsdék világában. Az Egyesült Államokban hétfőn az augusztusi konjunktúraindex, csütörtökön a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya, pénteken a Michigan fogyasztói bizalmi index, illetve a véglegesített második negyedéves GDP adatok jelennek meg.

Minden bizonnyal nagy várakozással tekintenek majd a befektetők a Fed kedden esedékes kamatdöntését követő kommentárokra, miután maga a kamatmódosítás egyelőre elhanyagolható valószínűségű.

Európában a német IFO üzleti bizalmi index szerdai, valamint francia “társmutató” csütörtöki megjelenése lesz mérvadó.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7338,7
-0,59 %
2,91 %
Varsó WIG
13201,2
0,93 %
-5,18 %
Prága PX50
448,3
1,33 %
13,61 %
Frankfurt DAX
3065,7
-8,79 %
-40,59 %
Párizs CAC
2890,8
-8,41 %
-37,49 %
London FTSE
3860,1
-3,69 %
-26,01 %
Nikkei 225
9481,1
2,59 %
-10,07 %
Hang Seng
9328,2
-3,34 %
-18,15 %
Dow Jones IA
7986,0
-3,93 %
-20,31 %
Rio Bovespa
9585,5
-5,85 %
-29,40 %
Mexikó BOLSA
5788,8
-6,49 %
-9,16 %
Nasdaq
1221,1
-5,44 %
-37,39 %
Moszkva RTS
333,6
-1,05 %
28,27 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik