Belföld

Dakota ködvágók Európában

Winnetounak prériégetéssel sikerült az esőcsinálás, Mézga Géza viszont kissé túladagolta a napsütést , neki tehát nem jött be a dolog. A valóságban egyre nagyobb üzlet az időjárás-módosítás. Egy amerikai cég esőt, ködoszlatást és jegeső-elhárítást kínál.

Az Egyesült Államok export-import bankjának (Ex-Im Bank) igazgatótanácsi tagja, Dan Renberg nemrégiben Budapesten járva beszámolt arról, hogy az USA a délkelet-európai térségben is növelni kívánja eladásait. A szövetségi kormány tulajdonában lévő Ex-Im Bank ennek megfelelően támogatja az amerikai exportot, és az egyik “kiviteli cikk” az időjárás-módosítás.

Jégmagképző adalékKevesen tudják, hogy a köd eloszlatásához, a jégesők keletkezésének megelőzéséhez és a normál felhők esőfelhővé alakításához tulajdonképpen ugyanarra a módszerre van szükség. Kissé leegyszerűsítve arról van szó, hogy jégesőt úgy lehet elhárítani, ha jégmagképzésre alkalmas ezüst-jodidot juttatnak a “veszélyes” felhőbe. Így – ha még idejében avatkoznak be – túl sok mag lesz a felhőben, amelyek elvonják a természetes jégmagoktól a vizet (nedvességet). Így a jégszemek mérete lecsökken, vagy akár teljesen elolvadhatnak a természetes magok is. A normál felhők esőfelhővé alakítása ugyanezen az elven alapul: a “hozzáadott” ezüstjodid jégmagot képez, de ezek a magok aztán el is olvadnak, mire földet érnek, és normál csapadék képződhet ezáltal akár a bárányfelhőkből is. A ködoszlatás hasonló elven alapul: az “adalékanyag” magokat képez, amely a nedvességet magához vonzza, és “kicsapja” a túl alacsonyan lévő “felhőből”, vagyis a ködből.

Marokkó már vásárolt záport

Ez a tevékenység különösen felértékelődött az utóbbi években, minthogy a globális felmelegedés miatt megnőtt az igény például az “esőcsinálásra”. Az amerikai Ex-Im Bank éppen ezért nemrégiben finanszírozott egy projektet, amelynek során az Észak-Dakotában, Fargo városkában működő Weather Modification Inc. “csapadéknövelési” módszereket adott el Marokkónak.

Amikor arról kérdeztük, hogy az amerikai kormány miért tanúsít ellenállást az üvegházhatás káros következményeit elhárító nemzetközi intezkedésekkel szemben, Dan Renberg kitérő választ adott ugyan, de hangsúlyozta: az Ex-Im Bank a hatáskörébe eső ügyekben támogatja a környezetvédelmi beruházásokat, fejlesztéseket, ezen belül is természetesen az amerikai cégek eladásait.

Dakoták esőt gyártanak

Bár Fargo városkáról a magyar mozinézőknek inkább Steve Buscemi brutális filmje juthat eszébe, az észak-dakoták pedig a magyar politikai életben hasznosítható közmondásaikról a legismertebbek, az alábbiakban mégsem ezekkel foglalkozunk.

Dakota ködvágók Európában 1A Szörny Rt. (Monster Inc.) mozija óta jól tudjuk, a speciális tevékenységet végző amerikai cégek szeretik úgy elnevezni magukat, hogy mindenki könnyen felismerje, mivel is foglalkoznak igazán. A valóságban sincs ez másképp: az időjárás-módosító részvénytársaságnak nevezett cég, a fargói Weather Modification Inc. (WMI) 1961-ben jött létre, és az elmúlt negyven év alatt a világ egyik legnagyobbjává nőtt azokon az időjárás-módosítási területeken, amelyekre a legnagyobb hangsúlyt helyezik a vállalatnál. (Fontos hangsúlyozni a speciális területeket, hiszen vannak olyan kutatások, amelyek a hurrikánok, forgószelek eltérítését, “megrendszabályozását” célozzák, ám a WMI nem ezzel foglalkozik.)

MelléküzemágA megrendelések növekedése komoly repülőgéppark fenntartását teszi szükségessé a WMI-nél. Éppen ezért 199-ben leányvállalatot hoztak létre, amely kifejezetten repülőgépekkel kapcsolatos szolgáltatásokra, például üzemanyag-feltöltésre, javításra és pilótaképzésre szakosodott (Fargo Jet Center).

Felhőképzés éjjel-nappal

A WMI alapítása óta vezető pozíciókat szerzett a jégeső-elhárításban és a csapadéknövelési módszerek terén. Van azonban olyan üzletága is, amely “ködvágással”, vagyis ködoszlatással foglalkozik. A felhőkutatásban amúgy is régóta részt vesz a vállalkozás, így például szakértői anyagokat készít kormányzati szerveknek, és tudományos felszereléseket is gyárt a felhők mikrofizikáját tanulmányozó kutatóknak.

A WMI egyik fő kutatási területe a felhőképződés tanulmányozása. Ezen a téren mind a nappali, mind pedig az éjszakai folyamatokat segítő technológiákat fejlesztettek ki, amelyek közé tartozik például az állandó beavatkozás, vagyis a nap huszonnégy órájában egymást követő napokon végzik tevékenységüket.

A dakotai vállalat az időjárás-módosításhoz különböző eszközöket vet be: a legfontosabbak természetesen a repülőgépek, a radar-rendszerek, ez utóbbiak elsősorban a viharok tanulmányozásához, elhárításához szükségesek. A WMI honlapján felsorolt referenciák között még nem szerepel Marokkó, Délkelet-Európában viszont Görögországban már végeztek beavatkozásokat. Az USA-n kívül eddig Argentína és Mexikó vette igénybe szolgáltatásaikat.

A megrendelők igen változatosak: magántulajdonban lévő biztosítók, de állami biztosítótársaságok, vízügyi hatóságok, Amerikán belül szövetségi és állami szervek, külföldön az egyes országok kormányzatai kötöttek szerződést a WMI-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik