Belföld

Az Enix Pro esete Józsefvárossal – folytatják vagy újrakezdik?

Szerződésmódosítási ajánlatot tett a józsefvárosi önkormányzatnak az Enix Pro Kft. - tudta meg a FigyelőNet. Az első ütemben 12 milliárd forintos garanciát mutatna fel a társaság, amely a Corvin köz meghosszabbítására vállalkozna.

Az Enix Pro fenntartja korábbi ajánlatát, és négyzetméterenként 110 ezer forintot kínál azokért a telkekért a budapesti Józsefvárosban, amelyeket az önkormányzat átad a cégnek. Ezeken a telkeken az Enix Pro bontásokat, teljes vagy részleges felújításokat hajtana végre – mondta a FigyelőNetnek a cég ügyvezető igazgatója, Csák Imre. A 110 ezer forintos ár egyébként több annál, mint amennyit az önkormányzat cége, a Rév 8 Rt. várt egy új pályázat kiírásától, és megfelel a korábban kialkudott összegnek.

Megállt az idő

A Corvin-Szigony projekt lényege a Corvin köz meghosszabbítása, így ez az utca a Szigony utcai lakótelepig érne el a jövőben. A beruházásról korábban a Rév 8, a józsefvárosi önkormányzat és az Enix Pro szerződést is kötött, ám az aláírás óta eltelt egy évben gyakorlatilag semmi sem történt az ügyben.

Időközben ugyanis vita bontakozott ki a szerződés érvényességéről. Azon különböztek össze a felek, hogy a józsefvárosi önkormányzat időben rendelkezésre bocsátotta-e a felújításra váró ingatlanokat, illetve megfelelő pénzügyi eszközök álltak-e rendelkezésére az Enix Prónak.

Javaslat a fiókból

Az Enix Pro azután terjesztette elő régi-új javaslatát, hogy a józsefvárosi képviselőtestület nem döntött pályázat ismételt kiírásáról. Az új pályázat ötlete akkor merült fel, amikor az önkormányzat úgy gondolta, hogy a korábbi kiválasztási eljárás után egyedül maradt Enix Pro nem tudja teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket.

Az Enix Pro az önkormányzat szemére vetette, hogy nem készítette el a szükséges szabályozási tervet, a VIII. kerület pedig a társaság pénzügyi garanciáit hiányolta. Ekkor még a per lehetősége is felmerült, később azonban inkább peren kívüli megegyezésről szóltak a hírek (pontosabban üzengetések a sajtóban).

Csák Imre kijelentette, hogy az Enix Pronak rendelkezésére állnak a szükséges garanciák, így amennyiben az önkormányzat a szerződésmódosítási javaslatot elfogadja, akkor a cég hatvan napon belül prezentálja a pénzügyi garanciát, november 30-áig pedig kifizetne kétmilliárd forintot. Így pedig már megkezdődhet az a beruházás, amely első ütemében mintegy 12 milliárd forintba kerülne.

Merre tovább Józsefváros?

Az Enix Pro javaslata arra is kitér, hogy amennyiben a cég november végéig mégsem fizetné ki a kétmilliárd forintot, a társaság semmisnek tekinti a korábban közte és az önkormányzat között létrejött szerződést, továbbá lemond minden kártérítési és peres igényéről. E szerződés érvényességéről ugyanis vita folyt a felek között.

Csák Imre információi szerint a józsefvárosi képviselőtestület hamarosan rendkívüli ülésen dönt arról, hogy elfogadja-e a cég ajánlatát. Mint az önkormányzat egyik képviselőjétől megtudtuk, az ülésre szeptember 19-én, csütörtökön kerül sor, de még egyáltalán nem dőlt el, hogy új pályázatot írnak-e ki, vagy az Enix Próval kötnek megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik