Belföld

Lassú megtérülés – befejezi a klónozást a Dollyt előállító cég

Csak tőkeerős háttérrel vágjon bele a klónbizniszbe, és csak akkor, ha nem a gyors gazdagodás a cél! Bezárja ezt az üzletágát a világ első klónozott birkáját előállító brit cég, kutatásai egy évtizeddel a piaci igények előtt járnak.

A skót PPL Therapeutics hétfőn bejelentette, hogy miután őssejtekkel foglalkozó üzletágára nem sikerült vevőt találnia, bezárja vállalkozásának ezt a felettébb veszteséges ágát. Az üzletág legnagyobb dobása Dolly bárány, a világ első testi sejtből klónozott állata volt.

Az 1996-ban világra jött, nagy népszerűségre szert tett bárány idén, öt és fél évesen ízületi gyulladás következtében pusztult el. (A juhok átlagos élettartama 10-15 év között mozog, és rendkívül alacsony annak a valószínűsége, hogy egy bárány Dollyhoz hasonló betegségben halálozik el ötévesen.)

A PPL Therapeutics ugyancsak meg kíván válni klónozással szervátültetési céllal foglalkozó üzletágától. Ennek az üzletágnak a nagy dobása a 2001 karácsonyán világra jött öt malaclány, Noel, Angel, Star, Joy és Mary volt.

A malacokból hiányzik az a gén, amely az emberi immunrendszerből heves ellenreakciót vált ki, így szerveik elméletileg alkalmasak emberi szervbeültetésre is. Az edinburghi központú cég több millió fontot ölt a kutatásokba, ezután döntött az üzletág eladása mellett. Sajtóértesülések szerint sokan érdeklődnek az üzletág iránt.

A cég a jövőben új fehérjekezelési eljárások kidolgozásával foglalkozik. “Részvényeseink szeretnék, ha befektetett tőkéjük megtérülne, így arra az üzletágunkra kell koncentrálnunk, amelynek legnagyobb esélye van arra, hogy a közeljövőben nyereségessé válik. A klónozás, illetve a szervbeültetések terén végzett kísérleteink tíz évvel a piaci igények előtt járnak.”

A PPL 2002 első fél évében 6,4 millió font veszteséget halmozott fel, egy évvel ezelőtt az összeg 7,4 millió font volt. A cég reményei szerint 2005-ben dobná piacra első fehérjealapú gyógyszerét tüdőbetegek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik