Belföld

Indul a Mindentudás Egyeteme

A program keretében neves tudósok mutatják be a természet- és társadalom-tudományok legérdekesebb kérdéseit. A mintegy félszáz előadásra hetente egy alkalommal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai épületében kerül sor.

Alapötlet Yves Michaud francia műtörténész és médiakutató 2000-ben indította útjára 366 leckéből álló interaktív előadás-sorozatát. Alapötlete a modern nyugati tudományosság első univerzális igényű összefoglalásához, a felvilágosodás-kori francia Nagy Enciklopédiához kapcsolódott: hogyan lehetne áttekinteni és az érdeklődő közönség számára hozzáférhetővé tenni korunk legmagasabb szintű tudományos ismereteit, a kortárs tudomány legfőbb dilemmáit?

Mától 2003. december végéig három szemeszterben heti rendszerességgel a magyar tudomány legjobb képviselői tartanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek legégetőbb közérdekű kérdéseiről.

Az előadássorozatot szeptember 16-án Yves Michaud előadása nyitja, majd 19:30-kor Vizi E. Szilveszter Egy életem, egy halálom? címmel tart előadást, melynek központi témája: Mi a tudományos magyarázata annak, hogy minden ember egyedi, hogy még a génkutatás rohamos fejlődése sem teszi lehetővé, hogy tökéletes másolatot készítsünk valakiről, s ezáltal örök életet adjunk neki?

Az élő programmal egyidőben nyílik meg az adott új előadás mikrosite-ja a ME weboldalán. Itt mindenki az elhangzottnál részletesebben végigtanulmányozhatja az előadások anyagát. A site-on a helyszínen készített – a vitát is tartalmazó – hang- és videofájlok is megtalálhatóak.

Az előadások hétfőnként, este 19.30-kor kezdődnek a BME új lágymányosi informatikai épületében (Budapest, XI. Magyar tudósok körútja IB28) – a 45 perces előadást az előadó és a közönség 46-60 perces kötetlen eszmecseréje követi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik