Belföld

Tóthék – modern mese a vízisport-üzletemberekről

Kedvenc hobbijuk tette vállalkozóvá a Tóth fivéreket, akik először diákéveik alatt, a nyári munkán léptek "üzleti kapcsolatba" a sportszerekkel. A hajdani garázscég több neves gyártó hivatalos hazai képviselője.

Tóth Etre és Tóth Zalán Hajógyári-szigeti nagykereskedésében több millió forintos kárt okozott a házon belül egy méteres vízszinttel tetőző augusztusi árvíz. Az élet fintora, ha egy szörfkereskedőt éppen az áradás kerget ki az “odújából”. Úgy is mondhatnánk, valamit visszavett az “ősoldat” abból a sok jóból, amelyet a tíz évvel ezelőtti indulás óta juttatott a vállalkozó fivéreknek.

Tóthék – modern mese a vízisport-üzletemberekről 1Házi szörfüzem

A Tóth testvérek szó szerint belecsöppentek az üzletbe. Az egyik ismerős ajánlotta fel a fiúknak, az akkor 12 éves Zalánnak és a 15 éves Etrének, hogy a nyári szünetben működtessék a zamárdi strandon lévő szörfkölcsönzőt. Az oktatói feladathoz először a hullámok hátán meg kellett ismerkedni az ingatag tákolmánnyal, s mivel az önképző szörfkurzus jól sikerült, egy életre eljegyezték magukat a deszkával. Pénzük persze akkoriban nem volt elég, hogy a méregdrága felszerelést megvegyék, ezért furcsa jelenségre figyelhettek fel a lakótelepen a szomszédok.

Tóth Etre 33 éves, az üzlettel és a sporttal 1984-ben a nyári szünetben egy szörfkölcsönzőben ismerkedett meg. A Vendéglátóipari Főiskola kereskedelmi szakán szerzett oklevelet, majd elvégezte a Testnevelési Főiskola sí szakedzői kurzusát. A téli szünetekben síoktatóskodott Olaszországban. Társtulajdonos az 1992-ben alapított T&T Sport Kft.-ben és a 2001-ben alapított Wintersport Kft.-ben. Tizenegyszeres gyepsíbajnok, vb 13., illetve Eb 5. helyezett, snowboardban Magyar Kupa győztes, szörfben magyar bajnok 2002-ben. Nős, három gyermek apja. Németül, angolul tárgyal.

A fivérek időről időre két-két nehéz műanyagvödörrel mentek be a garázsba, majd néhány nap múlva két, szépívű szörftesttel jöttek ki. A vödrökben ugyanis műgyanta volt, és a lakótelepi garázsok belső falát borító hungarocellből – némi üvegszál és műgyanta felhasználásával – a Tóth testvérek a legutolsó divat szerinti szörfdeszkát tudtak készíteni. A sikeres manufaktúra akkoriban önköltségi áron látta el a fivéreket és a barátokat az amúgy elérhetetlennek tűnő sportszerekkel.

Ekkor fogalmazódott meg az alig huszonéves sportbarátokban, hogy a jól fizető téli elfoglaltság helyett valamilyen saját vállalkozásba kellene kezdeni. Mi más jöhetett volna szóba, mint az extrémsport. Az öregecske furgonon kívül nem sok minden állt a rendelkezésükre a vállalkozáshoz az akkor a Pók utcai lakótelepen élő fiúknak. Alakítottak egy társaságot, a T&T Sport Kft.-t, és a síoktatásból összespórolt pénzzel beültek az öreg Mercibe, hogy körbejárják az olaszországi, ausztriai ismerősöket.

Tóth Zalán 30 éves, Budapesten született. Bátyjával együtt 12 évesen a nyári szünetben vállalt állást egy szörfkölcsönzőben. A gimnázium után a Testnevelési Főiskolán elvégezte a sí szakedzői tanfolyamot. Nyolcszoros magyar gyepsíbajnok és vb 15. helyezett, többszörös magyar snowboard-bajnok és kupagyőztes, szörfben 2001-ben magyar bajnok. Etrével együtt síoktatóként kereste a kenyerét 1989 és 1992 között. 1992-ben együtt alapították meg a T&T Sport Kft.-t, majd 2001-ben a Wintersport Kft.-t, amelyben testvérével együtt azonos arányban tulajdonos. Nős, egy 3 hónapos kislány apja, németül tárgyal.

Egyhetes körút alatt degeszre tömték a furgont, főleg használt szörfdeszkával, vitorlával. Kibérelték a Szentendrei úti Pók presszó raktárát, és kevesebb mint két hét alatt kiárulták a “raktárkészletet”. Két-három hetenként rendszeressé váltak az olaszországi portyák. Hamarosan olyan nagy forgalmat bonyolított le a bolt, hogy külön kellett választani a nagy- és a kiskereskedelmi tevékenységet. A Hajógyári-szigeten 200 négyzetméteren megnyitották 1997-ben a T&T Sport első nagykereskedését.

Terjeszkedés

Új fejezetet nyitott a kft. történetében, amikor 1998-ban megvásárolták az időközben nehéz pénzügyi helyzetbe került Orbán téri sportszerüzletet, amelynek a volt tulajdonosa az F2 szörfmárka hivatalos magyarországi importőre is volt. A budai hegyvidéki bolttal együtt megszerezték a képviseleti jogokat is. A T&T Sport lenyűgözte a konkurenciát, amikor fő sí- és snowboard-szállítóként 1998-ban megállapodott több multival, hogy a hipermarketekben a sportszerrészlegeken látványszervizeket nyitnak, és szakeladókkal szervezték meg az értesítést.

Tavaly pályázatot hirdetett a magyarországi importőrét kereső – sífelszereléseiről és snowboardjairól ismert – Head cég. Tóthék nyerték meg az értékesítést “havas” divízió ellátására megalapította a két fiatalember a Wintersport Kft.-t, és megnyitotta a másik óbudai nagykereskedést a volt Pamutnyomó egyik épületében. Ekkorra már a képviselt 18 márka listája az értő sportszerbarátok számára nagyon attraktívvá vált egyebek között az F2-től az Arrowsig, a Headtől a Kneisslig.

A növekedés képletesen a “víz alá is nyomta” a cégcsoportot, mert sikerült megszerezni a búvársport egyik legnagyobb márkája, a Mares importőri jogait. (A Head a Tyrolia és a Mares alkotja a multinacionális HTM-csoportot.) A két nagykereskedés félszáz kiskereskedővel áll üzleti kapcsolatban, s természetesen ellátja a fivérek tulajdonában lévő saját kiskereskedelmi üzleteket is.

Pszotka Ede, a konkurens Free Sport Kft. ügyvezető igazgatója sokat sejtetően úgy jellemezte Tóth Etrét, hogy “olyan leleményes üzletember, aki minden lehetőséggel él és mindent saját hasznára tud fordítani. Tipikus mai magyar vállalkozó, akinek a cél érdekében semmi sem szent.”

Áldoznak is

A vitorlavirtuóz strandfiúkból az időközben üzletemberré vált Tóth fivérek a lelkük mélyén ma is szenvedélyes sportemberek maradtak. Büszkék rá, hogy végre áldozhatnak is a sportért. Közösen alapították meg a T&T Sportegyesületet, amely már mintegy négyszáz tagot számlál. Nem csak szörf- , sí- és snowboard-szakosztálya van, hanem saját nagypályás focicsapata is, amely időközben a Budapest IV. osztályból már a II. osztályba verekedte fel magát.

Ám ez csak a jelen, mert a Tóth fivérek terveiben olyan nagy vállalkozások is szerepelnek, mint az első közép- és kelet-európai F2 Pro Surf Center, amelyet két éven belül adnak majd át a tervek szerint, a Velencei tavon. Az idegen név az F2 szigorú franchise előírásai alapján épített monumentális, 2 ezer négyzetméteres szörfparadicsomot takar Gárdonyban. A másik álom egy kifejezetten sportolóknak szervezett speciális utazási iroda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik