Belföld

Bajban a France Télécom – távozik az elnök

Lemondott a France Télécom elnöke, miután a cég 12,2 milliárd eurós veszteséget jelentett. A Mobilcom-kaland megbosszulta magát, és bár kihátrált a mobilcégből, nem lesz egyszerű talpra állnia a francia óriás telefontársaságnak.

Távozik a France Télécom éléről Michel Bon, lemondását a francia Bajban a France Télécom – távozik az elnök 1kormány – mint a távközlési cég legnagyobb, 55,5 százalékos tulajdonosa – elfogadta. A társaság 12,2 milliárd eurós veszteséget jelentett az első fél évről, adósságállománya 70 milliárd euró.

Távozó vezérek• Deutsche Telekom – Ron Sommer (2002. július)

• British Telekom – Peter Bonfield (2002. január)

• KPN – Paul Smits (2001. november)

• Sonera – Kaj-Erik Relander (2001. június)

A MobilCom hozta a bajt

Tavaly az első fél évben 1,95 milliárd euró tiszta nyeresége volt a francia távközlési vállalatnak. Az idei első féléves eredményt 11,14 milliárd euró egyszeri tétel terhelte – a tavalyi hasonló időszaki 1,78 milliárd eurós többlet helyett -, közte 7,3 milliárd euró értékleírás a csődközelbe került német MobilComban lévő 28,5 százalékos részesedés miatt. A MobilComot 2000. áprilisában vette meg a társaság, de a “német kaland” csak a veszteségeket növelte.

Bajban a France Télécom – távozik az elnök 2Kényszerhelyzetben volt Bon

“Az óriási veszteség kényszerített a lemondásra” – mondta Michel Bon, aki 1995 óta töltötte be az elnöki tisztséget a France Télécom élén. A francia pénzügyminisztériumban közölték, hogy a kormány mindent megtesz a távközlési vállalat megerősítésére, beleértve az esetleges feltőkésítést. Az új vezetőt két-három héten belül szeretnék megtalálni, és október elejére mentőtervet várnak tőle.

A France Télécom története egyik legjobb működési eredményét érte el az első félévben, ugyanakkor története legnagyobb tényleges veszteségét. A vállalat szóvivője szerint ez az “ellentmondás” késztette lemondásra az elnököt, aki személyes felelősséget vállalt a MobilCom-kalandért.

Háttérben a politika?Egy kormányszóvivő pénteken cáfolta, hogy üldözni kezdenék az állami érdekeltségű vállalatok előző, szocialista párti francia kormányhoz kötődő vezetőit. Francis Mer pénzügyminiszter korábban azonban nem titkolta, hogy az előző kormányt is felelősnek tartják, amiért szabadjára engedte a France Télécom vezetését.

Óriáscég óriásveszteséggel

A France Télécom az 1997-es első tőzsdei kibocsátása, privatizációjának kezdete és monopolhelyzetének megszűnése után néhány év alatt fontos, nemzetközi súlyú szereplő lett az európai távközlési piacon. De ez súlyos adósságba verte.

A vállalat igazgatótanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy megvonja a további pénzügyi támogatást a német MobilComtól, amely emiatt várhatóan csődbe jut. Az igazgatótanács négy óra ülésezés után döntött úgy, hogy magára hagyja a komoly pénzügyi nehézségekkel küszködő MobilComot.

A 21 tagú igazgatótanácsban kisebbségben lévő munkavállalói érdekképviselők ellenezték a döntést. A MobilComnál 5 ezren dolgoznak, utcára kerülésük még komoly politikai vihart kavarhat Németországban a közelgő parlamenti választások előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik