Belföld

Az erős forint veszélyei – gazdaságpolitikai finomhangolás

Több magyar nettó exportőr cég ismételten igyekszik felhívni a gazdaságpolitikai vezetés figyelmét a forint árfolyamának magasan tartásából eredő károkra. Ezúttal közös erővel kezdeményeznek párbeszédet a gazdaságpolitika irányítóival.

Jelentős exportforgalmat lebonyolító társaságok, saját állításuk és 2001-es gyorsjelentéseik tanúsága szerint is egytől egyig a forint sávszélesítésének vesztesei, szerdán közös sajtótájékoztatójót tartottak.

A cégek

• Arago Rt.
• Graphisoft Rt.
• Rába Rt.
• Richter Gedeon Rt.
• Wallis Rt.

Együttes árbevételük 400 milliárd forintot ért el tavaly,
exportjuk pedig 850-900 millió dollárt tett ki.

A cégek szerint a forint árfolyamának mesterséges módon való magasan tartása komoly veszélyekkel jár. Aggodalmaikat nem csupán a közvéleménnyel kívánják megosztani, hamarosan párbeszédet kezdeményeznek a gazdaságpolitikai irányítóival, a jegybankkal, illetve a pénzügyminisztériummal is.

A jegybank törekvése, vagyis az infláció leszorítása természetesen ezeknek a cégeknek is érdekük, az azonban véleményük szerint nem tartható, hogy a “mesterségesen magas árfolyam” árát – mint elhangzott – velük fizettetik meg. Szerintük a forint erősödése nem a gazdasági növekedésből fakad, hanem a magasan tartott kamatlábak tartják fenn az árfolyamot.

A párbeszédet kezdeményező cégek közül a legjelentősebbnek számító Richter Gedeon Rt. árbevételének kétharmadát teremti elő exportból. Ez mintegy 200 millió dollár árbevételt jelent, míg a forint erősödéséből származó egy évre vetített veszteség eléri a 6 milliárd forintot; ami közel megegyezik a 2001-ben a társaság által kutatás-fejlesztésre fordított összeggel.

Billen az egyensúly

Amellett, hogy az erős forint súlyos nehézségeket okoz az exportpiacokon, az sem elhanyagolható szempont – állították egybehangzóan a társaságok képviselői -, hogy idehaza az importőröket juttatja többletbevételhez. Nemzetgazdasági hatással járhat persze az is, ha beruházások megvalósulását sodorja veszélybe az exportpiac szűkülése miatt gyengébb jövedelmezőség.

A társaság vezérigazgatója, Bogsch Erik az erős forint exportra gyakorolt közvetlen negatív hatását ecsetelve elmondta, hogy egyes termékek versenyképességének csökkenése, esetleg a termékpalettából való kivétele a cég számára is komoly gondot jelenthet. Az összes jelentős exportőr tevékenységét figyelve pedig akár a kereskedelmi mérleget is megingathatja.

A cégvezetők szavaikból kiderült, hogy a gazdaságpolitikától elsősorban hatékonyabb intézkedéseket várnak – például kamatcsökkentést, valamint további kedvezményeket. A hazai gyógyszer-támogatási rendszerrel kapcsolatban hangzott el, de általános érvénnyel szorgalmaznák a hazai ipar és termékek védelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik