Belföld

Vodafone-Pannon affér – jogszerű, ám udvariatlan üzleti lépés

A Vodafone hatvanezer ügyfelét, forgalma négy százalékát érinti a nemzeti roaming megállapodás felmondása - jelentette ki Vitai Attila vezérigazgató. A Vodafone most fokozottan saját hálózata építésére koncentrál.

A Pannon GSM-mel kötött nemzeti roaming megállapodás felbontása nem rontja az eddig megszokott szolgáltatás színvonalát, és nem befolyásolja jelentősen a cég által nyújtott hálózati lefedettséget – jelentette ki Vitai Attila, a Vodafone vezérigazgatója a Pannon GSM hétfői bejelentése után sebesen összehívott keddi sajtóbeszélgetésen.

Vodafone-Pannon affér – jogszerű, ám udvariatlan üzleti lépés 1Rémhírek és tények

Vitai cáfolta azokat a sajtóállításokat, amelyek szerint a Vodafone lefedettsége a szerződés felbontása után akár 25-50 százalékkal is csökkenhet. A hazai mobilpiac harmadikként indult szereplőjének – a nemzeti roaming nélkül – a populációra vetített lefedettsége jelenleg 92,75 százalék, földrajzi lefedettsége pedig 89,6 százalék.

Bár a mobilszolgáltatók körében nem szokás nyilvánosságra hozni a bázisállomások számát, a Vodafone a kedélyek csillapítása végett most ezt is megtette: a cég saját hálózata jelenleg 1238 bázisállomásból áll, és a cél év végéig további 120 torony felállítása. (Összehasonlításképpen: a Vodafone becslése szerint a Pannon GSM-nek jelenleg 1500 bázisállomása van.)

A Pannon GSM hálózatán keresztül a Vodafone 700 ezer ügyfelének körülbelül 9 százaléka telefonál. Ez a cég forgalmának jelenleg 4 százalékát teszi ki.

A maguk gondjaVitai szerint sántít Drozdy György, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettesének állítása, hogy az elmúlt időben a Vodafone miatt jelentősen növekedett a hálózatuk terheltsége – valószínűleg a GPRS szolgáltatásának beindítása miatt. “A GPRS szolgáltatás teljes mértékben a Vodafone hálózatán megy” – jelentette ki Vitai Attila. Jelenleg egyébként a GPRS szolgáltatást igénybe vevők száma 15 ezer körül van, 1-2 százalékuk túlontúl “heavy-user”, ők havi 100 megabyte-os forgalmukkal jelentősen korlátozzák mások számára az átalánydíjas internet élvezhetőségét.

Kérdések válasz nélkül

A Pannon GSM felmondólevelében nem indokolta döntését. “Ez volt életem egyik legrövidebb levele” – jegyezte meg Vitai. Állítása szerint a Pannon GSM tegnapi sajtótájékoztatója előtt egy órával értesült a konkurens szolgáltató lépéséről. Már csak azért is értetlenül áll az eset előtt – mondta -, mert a Vodafone a Pannon GSM egyik legnagyobb ügyfele, az elmúlt két év során több mint bruttó 4,6 milliárd forintot fizetett a szolgáltató hálózatának használatáért.

Vitai “naív angolként” nem érti azt sem, hogy ha a Pannon GSM már tegnapi sajtótájékoztatóján jelezte, kész a szerződés újratárgyalására, miért a felmondás mellett döntött, és mindezt miért a média bevonásával.

Hogyan tovább?

A Vodafone-nak a jelenlegi körülmények között két választása van: vagy sikerül megállapodnia a Westellel, illetve a Pannon GSM-mel, vagy teljes erővel saját hálózatának építésére koncentrál. “A cég számára kényelmesebb lenne az első megoldás, ám fel vagyunk készülve arra, hogy az elkövetkező három hónapban minden erőfeszítésünkkel saját hálózatunk építésére összpontosítsunk” – mondta a vezérigazgató, és hozzátette: a pénz nem számít. Sőt, Vitai szerint a hálózat építésre szánt pénz kamata kisebb, mint a Pannonnak fizetett roaming díj, így a Vodafone számára tulajdonképpen előnyös is, ha minél előbb kész a hálózata.

Annak, hogy a Vodafone lefedettségét 100 százalékra növelje az év végéig, elsősorban engedélyeztetési feltételei vannak (önkormányzatok, Hif, Elektromos Művek). A minisztérium egyébként ma reggel támogatásáról biztosította a Vodafone-t. Az pedig, hogy Vitainak a Pannon GSM korábbi vezérigazgatójával szövögetett stratégiai partnerségi tervéből, illetve a kormány által majdan kiírandó UMTS licencért való közös indulásból lesz-e valami – egyelőre a jövő titka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik