Belföld

Nők az IT szektorban – új technológia, régi hátrányok

Az információs technológia megváltoztatta a társadalmat, új kapukat nyitva meg a munkavállaló nők előtt. De a tapasztalatok éppen arra utalnak, hogy a technológiai szektorban mélyül a két nem közötti szakadék.

Az új gazdaságban kevésbé vannak jelen a nőkkel szembeni előítéletek – állítja a GLS tanácsadó cég felmérése. Meglepő mégis, Nők az IT szektorban – új technológia, régi hátrányok 1hogy a gyengébb nem ebben a szektorban is érzi: nincs meg az egyenlőség a férfiakkal, 31 százalékuk gondolja úgy, hogy hátrányosan különböztetik meg.

A rejtély kulcsa az, hogy az informatikusok között a nemi előítéletek másképp jelentkeznek, mint a hagyományos üzletágakban – vélik a megkérdezettek. Az új gazdaságban működő cégek kultúrájában nem az a gond, ha a dolgozó viselkedése eltér a megszokottól, mert a vezetők többsége fiatal és nem szerzett tapasztalatokat a hagyományos cégvilágból. A dolgozó anyák érzik leginkább, hogy a téves megítélések hátráltatják előrejutásukat.

A szektorban dolgozó nők döntő hányada, 65 százaléka állítja, hogy az ágazatra jellemző munkastílus hátrányosan hat a magánéletére. A leggyakrabban elhangzó panasz: a munka annyi idejüket veszi el, hogy már nem marad lehetőségük társadalmi életet élni vagy a családdal foglalakozni. Néhányan egyesen azt állítják, hogy a munka megbénítja a magánéletüket. A szakmában megoldást jelent, ha hasonló érdeklődésű, munkamániás barátokra vagy partnerre lel az informatikához vonzódó nő.



Az erő benned van

Az új gazdaságban dolgozó nők hatékony stratégiákat találtak ki az alkalmazkodáshoz – vélik a tanácsadó cég szakértői. Leginkább saját, belső tulajdonságaikra támaszkodnak a problémák megoldásában. A leghatásosabbnak tartott jellemzők között szerepel a nyíltság, az önkontroll, a rugalmasság, az alkalmazkodókészség és a feszültséget oldó humor.
Sajátos női tulajdonság, hogy szinte mindegyik hölgy rögtön tudja, hogyan lehet munkatársaikkal személyes kapcsolatot kialakítani, másoktól segítséget kérni, ugyanakkor a többiek előrejutását és fejlődését is segíteni. A gyengébbik nem a hatékony kommunikációval teremti meg az egyenlőséget a többiekkel való érintkezésben.
A GLS értelmezésében a nők ezzel szerezhetnek nagyobb mozgásteret az új gazdaság berkeiben. A technológia új lehetőségeket nyit, hogy a nők kihasználják előnyeiket a kapcsolati háló építésében. Az új gazdaság értékeli és díjazza, hogy a gyengébbik nem imádja a kreativitást és szeret új dolgokat tanulni.

Bénító gyorsaság

Bénító hatással van a számítástechnikát választó nőkre az ágazatot jellemző gyorsaság, a folyamatos teljesítménykényszer és a vele járó stressz. Van aki arra panaszkodik, hogy magánéletében, kapcsolataiban egyre felületesebbé vált, mások a családjukon érzik, hogy károkat okoz a rájuk nehezedő nyomás. A várakozásokkal ellentétben a technológiai szektorban is megmaradt a választási kényszer család és karrier között.

A folyamatos stressz a megkérdezett munkavállaló nők szerint alapvetően három forrásból táplálkozik. Fontossági sorrendben a legsúlyosabb gondot az informatikai világ állandó és gyors változása okozza. Kevesebben panaszkodnak arról, de a női munkavállalóknak még így is több mint a fele, hogy túl sok munkát végeztetnek velük. Végül, de nem utolsó sorban a nők nehezen birkóznak meg az új gazdaság piacainak bizonytalanságával, sokan félnek, hogy egyik percről a másikra elveszíthetik állásukat.

Nők az IT szektorban – új technológia, régi hátrányok 2Az új gazdaság úttörői

Az informatikai ágazatban munkálkodó nők a negatívumok mellett a szektor számos előnyét is megemlítik. 73 százalékuk úgy érzi, hogy munkájában megelégedettséget, autonómiát nyer, és elég tere adódik, hogy kreativitását kibontakoztassa. Az új gazdaságban kapják meg legtöbben azt az élményt, hogy elértek valamit az életben, hogy személyileg és szakmailag gyarapodtak, annak ellenére, hogy többségük már dolgozott a hagyományos üzletágak valamelyikében. Munkaszenvedélyükhez hozzájárult, hogy az új gazdaság feltörésével úgy érezték, úttörő szerepük lehet a társadalom és gazdaság megváltozásában.

Az informatikai cégek felépítése vonzó a hölgyek számára. Sokan értékelik, hogy mentes a többlépcsős hierarchiától, és a szervezetet dinamizálja a munkatársak gyakori változása. Megdöbbentő viszont, hogy a női informatikusok nem érzik keresetükben a szakma elismertségét és jövedelmezőségét. Mindössze 16 százalékuk említette előnyként a magasabb fizetést.



Nem javul a trend

Az IDC és Cisco Nyugat-Európában végzett felmérése szerint a nők határnyos helyzete az információs technológia ágazatában 2004-ig alig változik majd. Az informatikus nők száma ugyan a mostani duplájára, közel 94 ezerre fog emelkedni, arányuk nőni fog a mérnökökön belül, de nem lesz több mint 8 százalék. Pedig az ágazat percről percre új állasokat kínál, minden ötödik informatikai állás egy éven belül megüresedik, és 2004-ben a cégek számítástechnikus ígénye meghaladja majd az 500 ezer főt is.

Korai eltévelyedés

Több tanulmány említi, hogy a nők már kamaszkorukban elfordulnak a technológiától és az informatikus munka lehetőségétől. Míg a férfiak 9,3 százaléka megy programozónak, a gyengébbik nemnek mindössze 1,8 százaléka képviselteti magát ebben a szakmában.

A korai kíváncsiságot főleg a nők önbizalomhiánya töri le, de szerepet játszik ebben az iskolában kialakított érdektelenség a szakma iránt. A legtöbb lány tévesen ítéli meg az informatikus munkáját, nem érzi a szakma sokszínűségét, csak az a kép él a fejében, hogy a programozó egész nap a monitort bámulja, és krikszkrakszokat üt a gépbe. A programozói munka a fiúk körében izgalmasabbnak és vonzóbbnak tűnik.

A lányok elégtelen önbizalma a tanulás folyamán később is problémákat okozhat. Az informatikusoktatás első időszakában a felvett lányok és fiúk nagyjából egyenlő tudással és képességekkel indulnak. Addigi tapasztalataik az informatikában viszont eltérni látszanak. A fiúk a bekerüléskor már több időt töltöttek el saját programok írásával, szárnyaik próbálgatásával, a lányok nagy része, látva gyakorlottságukat, elbizonytalanodik és akár más szakmát választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik